Hyppää sisältöön

Toimintaohjeita

Oletko tavannut uuden tuttavuuden tai romanttisen viestittelykaverin netissä?
Mistä voit tunnistaa hänen yrittävän romanssihuijausta?
Miten varmistat romanttisen viestittelykaverisi olevan se, kuka hän kertoo olevansa?
Tutustu alla olevaan tietoon ja turvallisuusohjeisiin.

Uusi, kiinnostava ja ihastuttava viestittelykaverisi ottaa yhteyttä sinuun jossakin somepalvelussa (yksityisviestillä tai kommentoimalla julkaisuasi Facebookissa, Instagramissa tai LinkedInissä) tai deittisivustolla (kuten Tinderissä, E-kontaktissa, Suomi24 Treffeillä). Hän siis avasi yhteyden välillenne. Nyt olette ehtineet tutustua vaihtamalla viestejä. Tämä on oikea hetki pysähtyä hetkeksi ja miettiä romanttisen viestittelykaverisi tarkoitusperiä.

Itse nettideittailussa tai netissä tutustumisessa ei ole mitään vikaa, mutta on silti hyvä tiedostaa netissä liikkuvan myös ammattimaisia huijareita. Vuosi vuodelta romanssihuijausten määrä kasvaa, ja siksi on tärkeää varmistaa juuri sinun nettituttusi taustat.

Pikalinkit sisältöihin

Tärkeimmät turvaohjeet – muista ainakin nämä

Nämä seitsemän tärkeintä turvaohjetta kannattaa lukea jokaisen, joka on tutustunut uuteen ihmiseen netin välityksellä. Niin kauan kuin ette ole tavanneet kasvotusten, on varovaisuuteen hyvä syy. Romanssihuijauksen tekijöitä on niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin, silti nämä turvaohjeet suojaavat sinua jokaisessa tapauksessa. Klikkaa ohjeen otsikkoa avataksesi lisätietoa turvaohjeesta.

1. Älä lähetä rahaa

Älä lähetä rahaa henkilölle, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana rahanpyyntöjen suhteen.

Usein romanssihuijausten tekijät saattavat viestitellä kanssasi viikoista jopa kuukausiin ennen kuin ensimmäinen rahanpyyntö tulee. Romanttiselle viestittelykaverillesi tulee yhtäkkinen rahantarve, joka voi liittyä tapaturmaan, onnettomuuteen, läheisen kuolemaan tai esimerkiksi äkilliseen työttömyyteen. Rahaa voidaan pyytää muutamista kympeistä satoihin ja tuhansiin euroihin saakka.

Usein huijarit pyytävät rahansiirtoa pankkisiirron sijaan kryptovaluuttana (kuten Bitcoineina) tai kansainvälisen välityspalvelun kautta (kuten Western Union, Ria Transfer, PayPal tai Moneygram). Joskus rahaa pyydetään lähettämään lahjakortin tai somepalvelun kautta (kuten Google Play-, iTunes- tai App Store -lahjakortteina). Lisää tietoa romanssihuijauksen eri vaiheista voit lukea artikkelistamme Eikö romanttinen viestittelykaverini olekaan olemassa?

2. Suojaa oma postisi, älä vastaanota paketteja tai lähetyksiä

Älä vastaanota kirje-, paketti-, arvotavara- tai rahalähetystä keneltäkään, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana lähetysten ja pakettien kanssa.  

Romanssihuijauksissa on tyypillistä, että tekijä pyrkii saamaan rahaa toisinaan niin sanottujen pakettihuijausten kautta. Pakettihuijauksia voidaan tehdä useammalla eri tavalla: Yksi tavoista on, että viestittelykaverisi kertoo lähettäneensä sinulle paketin. Paketti sisältää lahjan sinulle tai viestittelykaverisi arvokasta omaisuuta tai asiakirjoja, jotka hän haluaa sinulle turvaan. Todellisuudessa pakettia ei edes ole olemassakaan, tai jos paketti on todellinen, sen sisältö on jotain laitonta (kuten huumausaineita tai väärennettyjä asiakirjoja). Tällaisen paketin vastaanottaminen voi pahimmillaan aiheuttaa sinulle rikosoikeudellisia seuraamuksia, joten siksi paketin vastaanottaminen tuntemattomalta henkilöltä (jota et ole tavannut kasvokkain) on erittäin riskialtista toimintaa.

Paketin lähetyksen jälkeen saatat saada tekstiviestinä tai sähköpostina paketin lähetystiedot, mutta yllättäen viestissä olevasta linkistä avautuu hyvin aidon näköinen tullin tai postipalvelun (kuten Posti tai DHL) sivusto, jonka kautta joudut maksamaan paketin välityspalkkioita tai tullausmaksuja. Nämä viesteistä paljastuvat sivustot ovat erittäin taidokkaasti tehtyjä valesivustoja, joiden kautta tekemäsi maksut ohjautuvatkin tekijän omalle tilille. Toisinaan romanssihuijauksen tekijä voi pyytää suoraan sinulta rahaa tullausta tai lähetyskuluja varten, silti nämä syyt ovat vain tekosyitä rahan saamiseksi.

3. Pidä pankkitilisi puhtaana, älä vastaanota rahansiirtoja tilillesi

Älä ota vastaan tilillesi rahaa keneltäkään, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana rahansiirtojen ja rahapyyntöjen kanssa.  

Romanssihuijausten tekijät pyrkivät kätkemään oman identiteettinsä, sekä samalla myös kätkemään saamansa rahan reittejä. Nykyään pankkisiirrolla tehdyt rahansiirrot voidaan jäljittää, ja sen vuoksi tekijät yrittävät pestä rahaa eli kätkeä sen alkuperän ohjaamalla rahan usean tilin kautta ennen omalle tililleen vastaanottamista. Tähän tarkoitukseen romanssihuijarit hyödyntävät ketä tahansa, joka suostuu vastaanottamaan tililleen rahaa ja sen jälkeen lähettämään sitä edelleen.

Tekijä eli viestittelykaverisi voi kertoa erilaisia syitä, miksi sinun tulisi ottaa vastaan rahaa tilillesi hänen puolestaan. Esimerkiksi hän on joutunut huijauksen uhriksi, eikä pääse tililleen sen vuoksi, tai on estynyt muuten käyttämästä omaa pankkitiliään työmatkan, läheisen sairastumisen tai muun äkillisen tilanteen vuoksi. Todellisuudessa romanssihuijauksen tekijä yrittää tässä vaiheessa saada sinusta ns. muulitilin, eli sinun pankkitilistäsi väliaikaisen tilin rahanpesua varten.

Tiedetään, että toisinaan huijarit keräävät yhden romanssihuijauksen kokijan tilille useiden huijaamiensa uhrien rahat, ja saavat näin tililleen vastaanottavan kokijan samalla syyllistymään rahanpesuun. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, ettet suostu vastaanottamaan rahaa (ja näin ollen luovuttamaan tilitietojasi kenellekään, jota et ole kasvokkain tavannut). Vastaanottaessasi rahaa tilillesi ja siirtäessäsi sitä eteenpäin voit itse syyllistyä rahanpesuun.

Lisää tietoa rahanpesusta voit lukea Poliisin verkkosivuilta tai Rahanpesu.fi-sivustolta.

4. Ole tarkkana henkilötietojesi kanssa, älä luovuta tietojasi

Älä luovuta henkilöllisyyteesi, pankkitiliisi tai yksityiseen elämääsi kuuluvia tietoja. Ole varovainen siinä, mitä tietoa jaat ja kerrot itsestäsi.

Romanssihuijausten tekijät eivät kaihda rikollisuutta, sillä samat tekijät syyllistyvät myös identiteettivarkauksiin sekä kiristämiseen tarvittaessa saadakseen sinulta haluamansa – eli omaisuutesi.  Viestittelykaverisi voi pyytää sinulta kuvia tai yksilökohtaisia tietoja liittyen esimerkiksi passiisi, henkilökorttiisi, tilinumeroosi tai tarkkaan kotiosoitteeseesi. Hän voi vedota tarvitsevansa tietoja esimerkiksi hakiessaan viisumia Suomeen tullakseen tapaamaan sinua. Silti on erittäin tärkeää, että suojaat yksityisyyttäsi ja kieltäydyt toimittamasta näitä yksilöllisiä tietoja. Henkilö-, tili- tai osoitetietojesi avulla hän voi kaapata identiteettisi ja esiintyä sinuna huijatakseen muita ihmisiä. Tämän lisäksi tietosi mahdollistavat lainan ottamisen sinun nimelläsi, erilaisten verkko-ostosten tekemisen tai vaikka yrityksen perustamisen nimissäsi. Kaikissa näissä tilanteissa tietojesi joutuminen vääriin käsiin aiheuttaa niin taloudellisia kuin muitakin hankaluuksia.

Romanttisen viestittelyn keskellä sinulta myös saatetaan pyytää intiimejä kuvia sinusta. Älä koskaan lähetä intiimejä kuvia (kuten vähäisessä vaatetuksessa tai alastomana) kenellekään, jota et ole tavannut kasvotusten. Intiimeillä kuvilla voidaan myöhemmässä vaiheessa kiristää sinua, sillä ethän halua esimerkiksi läheistesi tai työpaikan esihenkilön näkevän intiimejä kuviasi. Kiristämisen mahdollisuuden lisäksi intiimit kuvat voivat päätyä julkiseen jakoon esimerkiksi eroottisille deittipalstoille tekijän sinne lataamina, ja silloin kuvien poistaminen jakelusta voi olla käytännössä mahdotonta. Muista siis – jaa vain sellaisia kuvia itsestäsi, jotka voisit näyttää kenelle tahansa.

Lisätietoa ja ohjeita koskien identiteettivarkauksia löydät Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

5. Sijoita vain pankkisi neuvoilla, älä ota vastaan sijoitusneuvoja

Älä sijoita rahaa äkillisesti. Suhtaudu varauksella lupauksiin nopeasta rikastumisesta.

Viime vuosina sijoitushuijaukset ovat tulleet osaksi romanssihuijausta. Englannin kielessä tunnetaan termi ”pig butchering scam”, jolla tarkoitetaan romanttisesta yhteydenotosta johtaneeseen sijoitushuijaukseen verkossa. Viestittelykaverisi saattaa kertoa sinulle, miten hän itse on rikastunut ja menestynyt sijoittajana. Hän kertoo lukuisista työmatkoistaan, yksityiskoneella lentelystä, luksushotelleista ja merkkivaatteistaan. Jossain vaiheessa hän kertoo voivansa auttaa myös sinua sijoittamaan ja menestymään. Saatat miettiä: ”Onko tämä mahdollisuus liian hyvää ollakseen totta?” Kyseessä on todellisuudessa tapa saada sinut sitoutumaan sijoitushuijaukseen.

Sijoitushuijauksille tyypillistä on, että viestittelykaverisi tietää juuri oikean verkkosivun, jonka kautta sijoitukset kannattaa tehdä. Hän antaa sinulle linkin, jonka takaa paljastuu aidon näköinen sijoitussivusto. Tämän sivuston kautta voit sijoittaa joko euroja tai kryptovaluuttaa tai vaihtoehtoisesti voit ostaa osakkeita, kryptovaluuttoja, arvokkaita jalometalleja tai osallistut erittäin matalakorkoiseen joukkolainaan. Todellisuudessa sivusto on pystytetty taidokkaasti huijausta varten, ja sivusto on pystyssä vain hetken aikaa, muutamista viikoista tai päivistä vain tunteihin, sen mukaan mikä huijauksen kannalta on tarpeellista. Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, muista, että oikotietä sen onnistumiseen ei ole. Parhaita neuvoja ja ohjeita sijoittamisen aloittamiseksi saat oman pankkisi sijoitusneuvojilta.

Sijoitushuijauksista ja liiketoimintahuijauksista löydät lisää tietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Englanninkielistä tietoa pig butchering scameista löydät FINRAn eli Financial Industry Regulatory Authorityn sivuilta.

6. Kerro avoimesti viestittelystä läheisillesi

Kerro rohkeasti romanttisesta viestittelykaveristasi läheisillesi. Läheisesi ovat aina sinun puolellasi ja haluavat sinulle hyvää.

Kun käymme treffeillä tai kohtaamme muuten kiinnostavan uuden ihmisen, saatamme ihastua nopeastikin. Ihastumisen ja rakastumisen seurauksena hormonit alkavat hyrrätä kehossamme, ja silloin saatamme myös sokeutua uudesta kumppanistamme tulevista varoitusmerkeistä. Vaikka vanhan sanonnan mukaan ”Kell onni on, se onnen kätkeköön”, ei tänä päivänä tästä sanonnasta kannata ottaa mallia. Romanssihuijauksen tekijät pyrkivät osana manipulointiaan eristämään uhrinsa läheisistään. Tällä eristämisellä taataan se, että uhri on tekijän hyödynnettävissä, eivätkä uhrin läheiset tiedä tilanteesta huijausta keskeyttääkseen. Romanssihuijausten tekijät luottavat juuri siihen, että et kerro kenellekään suhteestanne. Eristämistä voi ennaltaehkäistä olemalla läheisille avoin ja kertoa heille rehellisesti alkaneesta viestittelystä. Jos läheisesi suhtautuvat romanttiseen viestittelykaveriisi ennakkoluuloisesti ja varauksella niin muista – he tarkoittavat hyvää ja ovat huolissaan turvallisuudestasi. Jos viestittelykaverisi ei halua sinun kertovan hänestä muille, kannattaa olla varovainen viestittelyssä. Rehellinen rakkaus ei haavoitu siitä, että läheisesi tietävät asiasta, joten syytä salailuun ei ole.

7. Tarkasta Toimintaohjebingo

Nettideittiturvan Toimintaohjebingo listaa erilaisia varaan merkkejä viestittelyyn liittyen.

Joskus haluamme pohtia asioita rauhallisessa tahdissa. Jos aiemmat ohjeet tuntuvat vaikeilta lähestyä, voit miettiä alkanutta viestittelyä Toimintaohjebingon avulla. Lue bingoruudukon jokainen kohta; voit esimerkiksi merkitä siihen, mitkä ruutujen kohdista osuvat omalle kohdallesi. Tässä bingossa jo yksikin osuma tarkoittaa sitä, että sinun tulee olla erittäin tarkkana ja varovainen. Toimintaohjebingon lisäksi kannattaa jatkaa tämän sivun muihin toimintaohjeisiin tutustumista. Toimintaohjebingon voit ladata alla olevasta painikkeesta.

Tutustu romanttisen viestittelykaverisi profiiliin

Nämä seuraavat ohjeet antavat sinulle erilaia keinoja ja tapoja selvittää romanttisen viestittelykaverisi taustoja. Osa ohjeista on teknisiä, ja alta saat kaikki tarvittavat ohjeet viestittelykaverisi profiiliin tutustumista varten.

Jos ohjeista huolimatta koet jonkin keinon vaikeaksi, voit pyytää apua profiiliin tutustumiseen sähköpostilla osoitteesta nettideittiturva@sosped.fi. Lisää silloin sähköpostiisi viestittelykaverisi nimi, linkki hänen sosiaalisen median profiileihinsa, linkki hänen profiilikuviinsa (jos osaat) tai voit liittää mukaan hänen lähettämiään tai profiilistaan löytyviä omakuvia. Autamme sinua tarkastamaan viestittelykaverisi taustoja, jotta olet turvassa.

Tee haku viestittelykaverisi nimellä

Useimmilla meistä on olemassa monia sosiaalisen median profiileja, kuten Facebook-, Instagram- sekä LinkedIn-tilit. Käytämme aina kaikissa profiileissamme samaa nimeä, eli omaa nimeämme. Tee haku jollakin verkkohaulla (kuten Google, DuckDuckGo tai Bing) viestittelykaverisi nimellä. Voit kokeilla hakea myös hänen lempinimellään, tai ystäviensä nimillä. Löydätkö haun tuloksena hänen muita profiileitaan?

Toisinaan romanssihuijausten tekijät käyttävät nimiä, jotka ovat erittäin lähellä jonkin toisen maan kuuluisaa henkilöä, esimerkiksi viestittelykaverisi nimi on John, mutta Jonathan ja hänen sukunimensä antaa tulokseksi vaikka espanjalaisen lääkärin. Tällöin kyseessä harvoin on sattuma, vaan haku paljastaa tarkoituksellista harhauttamista ja väärän nimen käytön.

Hänen nimellään tehdyn haun tulisi antaa tuloksena muita hänen sosiaalisen median profiilejaan, tai antaa esimerkiksi tulokseksi hänen työpaikkansa kotisivut.

Tutki viestittelykaverisi profiilin sisältöä tarkkaan

Usein romanssihuijausten tekijöiden profiileissa on julkaistu kuvia vain lyhyen aikavälin sisällä. Esimerkiksi profiili on perustettu vasta alle vuosi sitten, kuvia on jaettu yhden kuukauden aikana useita, ja sen jälkeen on ollut pitkä tauko. Nämä ovat merkkejä siitä, että profiilia saatetaan käyttää huijauksen välineenä.

Tarkastele kriittisesti vastaavatko kuvat ja profiilin tiedot niitä, joita hän on sinulle itsestään kertonut. Näetkö kuvissa esimerkiksi katukylttejä, vastaavatko niiden kieli sen maan kieleen, jossa hän sanoo asuvansa? Ovatko kuvat ja profiilin tiedot samanlaisia sen mielikuvan kanssa, jonka hän on sinulle antanut? Katso lisäksi, esiintyykö hän kuvissa aina yksin. Jos profiilissa on ainoastaan yksinkuvia, kannattaa ihmetellä, miksei hänen kuvissaan näy yhtään hänen sukulaistaan tai ystäväänsä. Usein kuvissamme näkyvät myös meille tärkeät ihmiset, ainakin satunnaisesti.

Tämän lisäksi tarkasta nimi, jolla profiili on luotu. Facebookissa näet alkuperäisen profiilin käyttäjän nimen profiilin linkistä tietokoneella Facebookia käyttäessäsi. Avaa viestittelykumppanisi profiili, siirrä hiiresi osoiteriville, ja kopio osoite tai tarkastele osoitetta. Osoitteen alkuosa kertoo Facebookista (https://facebook.com/) ja loppuosa käyttäjänimestä (loppusoite com/ – jälkeen eli esimerkiksi https://facebook.com/MattiMeikalainen on Matti Meikäläisen nimellä luotu tili). Tarkista, täsmääkö viestittelykaverisi nimi, käyttäjänimi ja nyt profiilissa näkyvä nimi toisiinsa. Jos nimet poikkeavat toisistaan, tili on mitä todennäköisimmin huijarin käyttämä.

Tutki kaverilistaa ja kommentteja

Romanssihuijauksen tekijät haluavat huijaustilin muistuttavan mahdollisimman paljon aitoa tiliä. Tarkastele tämän vuoksi kriittisesti myös tilin eri julkaisujen kommentteja, niiden sisältöä, kirjoittajia ja niissä käytettyä kieltä. Usein tekijät ottavat toistensa huijaustilit kaverilistalleen, jotta he voivat luoda tilille ikään kuin aidon oloista kommunikointia.

Montako kaveria tai seuraajaa viestittelykaverillasi on? Mieti tarkkaan, montako seuraajaa tai kaveria olettaisit hänellä olevan. Useimmilla meistä ei ole kavereina tai seuraajina suurtakaan joukkoa, vaan iso seuraajajoukko Instagramissa voi kertoa ostetuista seuraajista. Näillä feikkiseuraajilla yritetään herättää luottamusta tiliä kohtaan. Katso myös, paljonko hän saa tykkäyksiä ja kommentteja julkaisuihinsa. Kuten tiedät, useimmat meistä saavat muutaman tykkäyksen tai peukun, sekä satunnaisen muutaman kommentin. Jos hänen julkaisuissaan on paljon tykkäyksiä ja useita yhden sanan tai emojin kommentteja, voivat nämä olla niin sanottujen bottien (eli kommentteja tai tykkäyksiä tuottava tietokoneohjelma, joka näyttää normaalilta profiililta) tuottamia.

Katso siis myös kommenttien sisältöjä. Kiinnitä huomiota, millä kielellä hänen julkaisujaan kommentoidaan, ja vastaavatko ne hänen osaamiaan kieliä. Esimerkiksi, jos viestittelykaverisi on amerikkalainen ja hänellä on suomalaisia sukujuuria ja keskustelette suomeksi, millä kielellä hänen julkaisujaan kommentoidaan? Ovatko muiden jättämät kommentit vaikka ranskankielisiä, joka kertoisi siitä, että hänen julkaisujaan kommentoivat jotkut aivan muut kuin hänen arjessaan läheiset ja Amerikassa asuvat ihmiset?

Tarkasta mahdollisuuksien mukaan hänen antamansa tiedot itsestään

Usein romanssihuijauksissa tekijät kertovat ammattinsa. Jos ammatti liittyy rauhanturvaoperaatioon tai hän on osa Lääkärit Ilman Rajoja-toimintaa (LIR), voit helposti tarkastaa hänen antamansa tiedot. LIR:n nimissä tehdään tiedettävästi runsaasti huijauksia, sillä organisaation tuoma positiivinen ja luotettava maine auttaa huijauksen onnistumisessa. Pyri myös muissa tapauksissa hakemaan viestittelykaverisi antamien tietojen taustoja, esimerkiksi tietoja hänen työpaikastaan, kotimaastaan ja asuinkaupungistaan.

Jos tarvitset apua tietojen selvittämisessä, voit pyytää apua selvittämiseen sähköpostilla nettideittiturva@sosped.fi. Kerro sähköpostisoitteessasi nykyiset tietosi viestittelykaveristasi, niin haemme tietoa näiden perusteella taustojen varmistamiseksi.

Tutustu Lääkärit Ilman Rajoja-toiminnan verkkosivuilla heidän nimissään tehtyihin huijauksiin.

Tietoa meneillään olevista rauhanturvaoperaatioista löydät YK:n aihetta käsittelevältä verkkosivulta ja Yhdysvaltalaisten rauhanturvaoperaatioiden osalta Peace Corpsin-sivuilta.

Tee käänteinen kuvahaku

Usein romanssihuijausten tekijät käyttävät profiileissaan muilta varastettuja kuvia. Yksi tapa varmistua viestittelykaverin henkilöllisyydestä on tehdä niin sanottu käänteinen kuvahaku. Käänteisellä kuvahaulla voi löytää profiilikuvien lähteen, ja mistä profiilista ne ovat peräisin. Huomioi kuitenkin, että käänteinen kuvahaku ei aina toimi, eikä tunnista kuvia toiselta sivulta varastetuiksi. YLEn sivuilta löydät tarkat ohjeet käänteiseen kuvahakuun.

Suhtaudu varauksella videopuheluihin

On hyvä olla tietoinen, että videopuhelutkaan eivät välttämättä takaa viestittelykaverin rehellisyyttä. Vaikka videopuhelu onnistuisi, saattaa huijari peittää todellisen henkilöllisyytensä esimerkiksi käyttämällä kasvoja muokkaavaa suodatinta. Varmistuaksesi soittajan henkilöllisyydestä voit pyytää soittajaa esimerkiksi liikuttamaan päätään tai koskettamaan kasvojaan. Kasvojen eteen laitettu käsi poistaa suodattimen hetkellisesti ja soittajan oikeat kasvot tulevat näkyviin. Voit myös pyytää videopuhelussa häntä näyttämään saman päivän sanomalehteä, kodin ikkunasta avautuvaa maisemaa tai muuta sellaista, jonka lavastaminen on mahdotonta.

Videopuhelua voi epäillä muokatuksi myös puhelun keston perusteella. Mikäli puhelu kestää vain lyhyen aikaa, on todennäköistä, että puhelu on joko muokattu tai jopa tehty etukäteen. Siksi kannattaakin koettaa saada puhelu kestämään muutamaa minuuttia kauemmin. Voit myös kysyä soittajalta kysymyksiä, joihin ei riitä vastaukseksi pelkästään ’kyllä’ tai ’ei’. Kun vastaus on yhtä sanaa pidempi, ei se voi olla etukäteen nauhoitettu tallenne.

Mitä tehdä, kun huomaat joutuneesi romanssihuijauksen kohteeksi? 

Ota yhteys omaan pankkiisi

Pankilla voi olla mahdollisuus maksunpalautuksen kautta saada siirretty rahasumma takaisin (jos rahansiirto on tapahtunut luotto-, debit- tai prepaid-kortilla). Vaikka rahan takaisin saaminen ei onnistuisi, voi pankki tulevaisuudessa estää samalle tilille menevät huijatut rahasummat. Kerro pankille kaikki tekemäsi rahansiirrot ja lähetykset. Voit saada pankin kautta (esimerkiksi omilla verkkopankkitunnuksillasi) tiedon kaikista huijarille tekemistäsi rahansiirroista. Tätä tietoa tarvitset muun muassa rikosilmoitukseen. Ottaessasi pankkiin yhteyttä tarkista myös, voiko huijarilla olla tiedossaan maksutietojasi (esimerkiksi luottokorttitietoja). Jos mahdollisuus tähän on olemassa, on hyvä sulkea kyseessä olevat kortit.

Tallenna huijarista ja huijarilta saamasi tiedot todistusaineistoksi

Tallenna kaikki huijarilta saamasi viestit ja hänen käyttämänsä puhelinnumerot, tilitiedot, sähköpostit ja puhelinnumerot (itse huijarin käyttämän lisäksi myös muut häneen liittyvät, kuten hänen lakimiestensä ja ystäviensä). Tallenna huijarin eri someprofiilien tiedot, esimerkiksi käytetyt profiilikuvat, profiilinimet ja verkko-osoitteet näihin. Tallenna myös mahdolliset ruutukaappaukset ja verkko-osoitteet eri verkkosivustoista, jonne tekijä on sinut ohjannut (esimerkiksi eri postituspalvelujen tai sijoituspalveluiden sivut).

Tallennetut tiedot ovat osa todistusaineistoa tapahtuneesta petoksesta. Voit tallentaa käydyt keskustelut esimerkiksi tekemällä ruutukappauksen kaikista keskusteluista. Tallennettuasi tiedot tekijästä, suosittelemme huijarin estämistä. Silloin et saa häneltä enää yhteydenottoja, mutta tiedät tarvittavien tietojen olevan saatavilla rikosasian eteenpäin viemiseksi.

WhatsApp-pikaviestisovellus tarjoaa mahdollisuuden tallentaa käydyt keskustelut erillisenä tiedostona. Seuraa alla olevia ohjeita tallentaaksesi WhatsApp-keskustelu:  

 • Avaa WhatsApp-sovellus puhelimellasi
 • Avaa Asetukset > Avaa Keskustelut > Vie keskustelu
 • Valitse keskustelu, jonka haluat tallentaa
 • Tulee kysymys: Liitä media/ Ei mediaa – Valitse Liitä media (eli ääniviestit, videot, kuvat)
 • Puhelin luo valitusta keskustelusta .zip-tiedoston eli pakatun tiedoston
 • Voit lähettää tiedoston esim. omaan sähköpostiisi, tai tallentaa puhelimen kansioon muistiin
 • Nyt voit lähettää tämän tiedoston myös tutkivalle poliisille.

Tässä myös englanninkielinen WhatsApp-sovelluksen oma ohjeistus.

Tee rikosilmoitus poliisille

Rikosilmoituksen poliisille voit tehdä verkkolomakkeella tai millä tahansa poliisilaitoksella paikan päällä asioimalla. Poliisin sivuilta löydät tietoa rikosilmoituksen tekemisestä.

Tehdessäsi rikosilmoitusta romanssihuijauksesta kannattaa ilmoituksen mukaan liittää:

 • Tallentamasi tiedot tekijästä (muun muassa someprofiilien tiedot, sähköpostiosoitteet, tilitiedot, puhelinnumero).
 • Kaikki rahansiirtotiedot, kuten siirretyt rahasummat ja siirtojen päivämäärät sekä tilinumerot mille tileille ja nimille rahaa siirretty. Lisää mukaan kuitit rahansiirroista sekä tieto, siitä jos omat tilitietosi tai henkilötietosi ovat tekijän tiedossa.
 • Jos olet huijauksen uhrina kärsinyt taloudellisia vahinkoja (esimerkiksi käyttänyt rahaa lentolippuihin, tekijän matkustusasiakirjoihin kuten passiin, tai maksanut oletettuja tulli- ja lähetyskuluja tai hänen laskujaan), ilmoita vaativasi sekä rangaistusta että vahingonkorvausta. Voit ilmoittaa tarkentavasi korvaussummaa ja perusteluja myöhemmin. Tämä ilmoitus rangaistuksesta ja vahingonkorvauksesta on hyvä tehdä jo rikosilmoituksessa, jotta et menetä oikeuttasi vahingonkorvauksiin.  
 • Kerro tapahtumien aikajana, eli milloin yhteydenpito on alkanut ja millä välineellä, milloin rahansiirrot ovat alkaneet, mitä välineitä ja kanavia yhteydenpitoon on käytetty. Kerro myös tietämäsi tuntomerkit tekijästä, kuten hänen puheestaan kuuluva aksentti, hänen läheistensä tiedot tai tiedot työ- ja asuinpaikasta.
 • Ilmoita myös, jos olet vastaanottanut huijarilta rahaa.

Rikosilmoituksen laatimiseen voit pyytää apua läheisiltäsi, he voivat auttaa esimerkiksi ruutukaappausten tekemisessä. Myös Rikosuhripäivystys (RIKU) auttaa rikosilmoituksen laatimisessa, sekä tukee rikosprosessin eri vaiheissa. Yhteyden RIKUun saat verkon kautta chatissa sekä puhelimitse numerosta 116 006. Puhelut ovat maksuttomia ja yhteyttä voit ottaa myös nimettömästi.

Rikosilmoituksen teko on aina tärkeää ja kannattavaa. Toisinaan yksittäinen romanssihuijaus saattaa olla osa isomman tekijäjoukon tapausta, jolloin sinun tekemäsi rikosilmoitus tarjoaa tarvittavaa tietoa tekijöiden rikosoikeudelliseen vastuuseen saattamiseksi. Tehdyt rikosilmoitukset myös tarjoavat tietoa rikollisuuden tilasta, ja toimivat tilastotiedon pohjana. Ilman rikosilmoitusta sinulla ei myöskään ole mitään mahdollisuutta saada takaisin menettämiäsi rahasummia. Älä epäröi – tee rikosilmoitus aina.

Harkitse omaehtoista luottokieltoa

Jos henkilötietosi (kuten passitiedot, henkilötunnus, tilinumero) ovat huijarin tiedossa, harkitse omaehtoisen luottokiellon hakemista. Henkilötietojesi avulla tekijä voi esimerkiksi tehdä verkko-ostoksia tai hakea lainaa ja pikavippejä sinun nimissäsi.

Omaehtoinen luottokielto on luottorekisteriin tehtävä merkintä, jonka tultua voimaan et voi hakea kulutusluottoa ilman erityisiä järjestelyitä. OLK-merkintä (eli omaehtoinen luottokielto) on kerrallaan voimassa 1-2 vuotta, jonka jälkeen sen voi uusia. Toisinaan OLK-merkintä vaikuttaa myös osamaksu-, vakuutus ja liittymäsopimusten solmimiseen. Vaikka omaehtoinen luottokielto voi toisinaan olla haasteellinen, se ei estä edellä mainittujen sopimusten tekoa tai kulutusluoton saamista täysin. Lisätietoa omaehtoisesta luottokiellosta löydät Suomi.fi-palvelusta.

Omaehtoinen luottokielto tulee hakea henkilökohtaisesti, ja sen voi hakea vain itselleen. Eri luotonantajat käyttävät eri luottotietorekistereitä lainahakijoiden tarkistamiseen, jonka vuoksi joudut hakemaan omaehtoisen luottokiellon kahdelta eri rekisterinpitäjältä. OLK-merkinnän haku on maksullinen palvelu, ja voit selvittää vakuutusyhtiöltäsi, suostuisiko se maksamaan merkinnän haun. Hae omaehtoinen luottokielto itsellesi Asiakastieto Oy:n rekisteriin Omatieto.fi-sivustolta ja Dun & Bradstreetin sivuilta.

Tukea taloudelliseen toipumiseen

Romanssihuijauksen uhrina olet osana huijausta menettänyt myös rahaa. Toisinaan menetetyt summat ovat hyvin suuria, jolloin oma taloustilanne saattaa tuntua taloudelliselta ahdingolta. Tukea taloudellisen tilanteen selvittämiseen sekä taloudelliseen toipumiseen voit saada usealta eri toimijalta.

Valtion oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta velka- ja talousneuvontaa, yhteyden saat niin chatista, puhelimitse kuin sähköisen asioinnin kautta. Oikeusavun verkkosivuilta voit sopia tapaamisajan oman paikkakuntasi talous- ja velkaneuvonnan kanssa.

Nimettömänä eli anonyymina voit saada apua tilanteen selvittelyyn Ulosottolaitoksen talousneuvoloista. Eri paikkakunnilla olevien talousneuvoloiden tiedot löydät Ulosottolaitoksen verkkosivuilta.

Neuvontapalveluita talouteen liittyvissä kysymyksissä tarjoaa myös Takuusäätiö. Talousneuvonnan lisäksi Takuusäätiö tarjoaa takauksia velkojen järjestelylainoihin sekä tietoa velkaantumiseen liittyvistä kysymyksistä. Takuusäätiön yhteyden saat soittamalla Velkalinjan numeroon 0800 9 8009 tai Takuusäätiön verkkosivujen kautta.

Tukea tapahtuneesta toipumiseen

Häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat luonnollisia tilanteessa, jossa on joutunut huijauksen uhriksi. Apua on saatavilla, älä jää yksin. Hakeudu tuen piiriin. Nettideittiturva tarjoaa ainoana erityistuen palveluna maksutonta tukea romanssihuijauksen kokemuksesta toipumiseen.

Nettideittiturvan tukipalvelut:

 • Tukipuhelin auki torstaisin klo 16–18 numerossa 044 420 2963.
 • Tukimailiin lähetettyihin sähköposteihin vastaamme kolmen päivän kuluessa, mailaa nettideittiturva@sosped.fi.
 • Verkossa ja kasvokkain kokoontuviin vertaisryhmiin ja kahdenkeskisiin tapaamisiin ammattilaisen kanssa voit ilmoittautua ja varata ajan täältä.