Hyppää sisältöön

Toimintaohjeita

Oletko tavannut uuden tuttavuuden tai romanttisen viestittelykaverin netissä?
Mistä voit tunnistaa hänen yrittävän romanssihuijausta?
Miten varmistat romanttisen viestittelykaverisi olevan se, kuka hän kertoo olevansa?
Tutustu alla olevaan tietoon ja turvallisuusohjeisiin.

Uusi, kiinnostava ja ihastuttava viestittelykaverisi ottaa yhteyttä sinuun jossakin somepalvelussa (yksityisviestillä tai kommentoimalla julkaisuasi Facebookissa, Instagramissa tai LinkedInissä) tai deittisivustolla (kuten Tinderissä, E-kontaktissa, Suomi24 Treffeillä). Hän siis avasi yhteyden välillenne. Nyt olette ehtineet tutustua vaihtamalla viestejä. Tämä on oikea hetki pysähtyä hetkeksi ja miettiä romanttisen viestittelykaverisi tarkoitusperiä.

Itse nettideittailussa tai netissä tutustumisessa ei ole mitään vikaa, mutta on silti hyvä tiedostaa netissä liikkuvan myös ammattimaisia huijareita. Vuosi vuodelta romanssihuijausten määrä kasvaa, ja siksi on tärkeää varmistaa juuri sinun nettituttusi taustat.

Pikalinkit sisältöihin

Tärkeimmät turvaohjeet – muista ainakin nämä

Nämä seitsemän tärkeintä turvaohjetta kannattaa lukea jokaisen, joka on tutustunut uuteen ihmiseen netin välityksellä. Niin kauan kuin ei ole tavannut toista kasvotusten, on varovaisuuteen hyvä syy. Romanssihuijauksen tekijöitä on niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin, silti nämä turvaohjeet suojaavat sinua jokaisessa tapauksessa. Klikkaa ohjeen otsikkoa avataksesi lisätietoa turvaohjeesta.

1. Älä lähetä rahaa

Älä lähetä rahaa henkilölle, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana rahanpyyntöjen suhteen.

Usein romanssihuijausten tekijät saattavat viestitellä kanssasi viikoista jopa kuukausiin ennen kuin ensimmäinen rahanpyyntö tulee. Romanttiselle viestittelykaverillesi tulee yhtäkkinen rahantarve, joka voi liittyä tapaturmaan, onnettomuuteen, läheisen kuolemaan tai esimerkiksi äkilliseen työttömyyteen. Rahaa voidaan pyytää muutamista kympeistä satoihin ja tuhansiin euroihin.

Usein huijarit pyytävät rahansiirtoa pankkisiirron sijaan kryptovaluuttana (kuten Bitcoineina) tai kansainvälisen välityspalvelun kautta (kuten Western Union, Ria Transfer, PayPal tai Moneygram). Joskus rahaa pyydetään lähettämään lahjakortin tai somepalvelun kautta (kuten Google Play-, iTunes- tai App Store -lahjakortteina). Rikolliset hyödyntävät myös PayPalia; siellä perheenjäseneksi ilmoitetulle henkilölle lähetettyä rahaa ei voi vaatia takaisin jälkikäteen.

Äkillisesti ja yllättäen esitetty rahanpyyntö saattaa olla uusi ja hämmentävä tilanne. Omien taloudellisten rajojen hahmottaminen ja pyynnöstä kieltäytyminen voi tuntua hankalalta. Jos ei ole tottunut puhumaan rahasta ja taloudesta muiden ihmisten kanssa, voi olla vaikea tietää, miten tällaiseen tulisi reagoida. On tärkeää muistaa, että huijarit käyttävät hämmennystä hyväkseen ja luottavat siihen, että rahan lähettämisestä kieltäytyminen voi tuntua hankalalta.

Lisää tietoa romanssihuijauksen eri vaiheista voit lukea artikkelistamme Eikö romanttinen viestittelykaverini olekaan olemassa?

2. Suojaa oma postisi, älä vastaanota paketteja tai lähetyksiä

Älä vastaanota kirje-, paketti-, arvotavara- tai rahalähetystä keneltäkään, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana lähetysten ja pakettien kanssa.  

Romanssihuijauksissa on tyypillistä, että tekijä pyrkii saamaan rahaa toisinaan niin sanottujen pakettihuijausten kautta. Pakettihuijauksia voidaan tehdä useammalla eri tavalla: Yksi tavoista on, että viestittelykaverisi kertoo lähettäneensä sinulle paketin. Paketti sisältää lahjan sinulle tai viestittelykaverisi arvokasta omaisuuta tai asiakirjoja, jotka hän haluaa sinulle turvaan. Todellisuudessa pakettia ei edes ole olemassakaan, tai jos paketti on todellinen, sen sisältö on jotain laitonta (kuten huumausaineita tai väärennettyjä asiakirjoja). Tällaisen paketin vastaanottaminen voi pahimmillaan aiheuttaa sinulle rikosoikeudellisia seuraamuksia, joten siksi paketin vastaanottaminen tuntemattomalta henkilöltä (jota et ole tavannut kasvokkain) on erittäin riskialtista toimintaa.

Paketin lähetyksen jälkeen saatat saada tekstiviestinä tai sähköpostina paketin lähetystiedot, mutta yllättäen viestissä olevasta linkistä avautuu hyvin aidon näköinen tullin tai postipalvelun (kuten Posti tai DHL) sivusto, jonka kautta joudut maksamaan paketin välityspalkkioita tai tullausmaksuja. Nämä viesteistä paljastuvat sivustot ovat erittäin taidokkaasti tehtyjä valesivustoja, joiden kautta tekemäsi maksut ohjautuvatkin tekijän omalle tilille. Toisinaan romanssihuijauksen tekijä voi pyytää suoraan sinulta rahaa tullausta tai lähetyskuluja varten, silti nämä syyt ovat vain tekosyitä rahan saamiseksi.

3. Pidä pankkitilisi puhtaana, älä vastaanota rahansiirtoja tilillesi

Älä ota vastaan tilillesi rahaa keneltäkään, jota et ole tavannut kasvotusten. Ole tarkkana rahansiirtojen ja rahapyyntöjen kanssa.  

Romanssihuijausten tekijät pyrkivät kätkemään oman identiteettinsä, sekä samalla myös kätkemään saamansa rahan reittejä. Nykyään pankkisiirrolla tehdyt rahansiirrot voidaan jäljittää, ja sen vuoksi tekijät yrittävät pestä rahaa eli kätkeä sen alkuperän ohjaamalla rahan usean tilin kautta ennen omalle tililleen vastaanottamista. Tähän tarkoitukseen romanssihuijarit hyödyntävät ketä tahansa, joka suostuu vastaanottamaan tililleen rahaa ja sen jälkeen lähettämään sitä edelleen.

Tekijä eli viestittelykaverisi voi kertoa erilaisia syitä, miksi sinun tulisi ottaa vastaan rahaa tilillesi hänen puolestaan. Esimerkiksi hän on joutunut huijauksen uhriksi, eikä pääse tililleen sen vuoksi, tai on estynyt muuten käyttämästä omaa pankkitiliään työmatkan, läheisen sairastumisen tai muun äkillisen tilanteen vuoksi. Todellisuudessa romanssihuijauksen tekijä yrittää tässä vaiheessa saada sinusta ns. muulitilin, eli sinun pankkitilistäsi väliaikaisen tilin rahanpesua varten.

Tiedetään, että toisinaan huijarit keräävät yhden romanssihuijauksen kokijan tilille useiden huijaamiensa uhrien rahat, ja saavat näin tililleen vastaanottavan kokijan samalla syyllistymään rahanpesuun. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, ettet suostu vastaanottamaan rahaa (ja näin ollen luovuttamaan tilitietojasi kenellekään, jota et ole kasvokkain tavannut). Vastaanottaessasi rahaa tilillesi ja siirtäessäsi sitä eteenpäin voit itse syyllistyä rahanpesuun.

Lisää tietoa rahanpesusta voit lukea Poliisin verkkosivuilta tai Rahanpesu.fi-sivustolta.

4. Ole tarkkana henkilötietojesi kanssa, älä luovuta tietojasi

Älä luovuta henkilöllisyyteesi, pankkitiliisi tai yksityiseen elämääsi kuuluvia tietoja. Ole varovainen siinä, mitä tietoa jaat ja kerrot itsestäsi.

Romanssihuijausten tekijät eivät kaihda rikollisuutta, sillä samat tekijät syyllistyvät myös identiteettivarkauksiin sekä kiristämiseen tarvittaessa saadakseen sinulta haluamansa – eli omaisuutesi.  Viestittelykaverisi voi pyytää sinulta kuvia tai yksilökohtaisia tietoja liittyen esimerkiksi passiisi, henkilökorttiisi, tilinumeroosi tai tarkkaan kotiosoitteeseesi. Hän voi vedota tarvitsevansa tietoja esimerkiksi hakiessaan viisumia Suomeen tullakseen tapaamaan sinua. Silti on erittäin tärkeää, että suojaat yksityisyyttäsi ja kieltäydyt toimittamasta näitä yksilöllisiä tietoja. Henkilö-, tili- tai osoitetietojesi avulla hän voi kaapata identiteettisi ja esiintyä sinuna huijatakseen muita ihmisiä. Tämän lisäksi tietosi mahdollistavat lainan ottamisen sinun nimelläsi, erilaisten verkko-ostosten tekemisen tai vaikka yrityksen perustamisen nimissäsi. Kaikissa näissä tilanteissa tietojesi joutuminen vääriin käsiin aiheuttaa niin taloudellisia kuin muitakin hankaluuksia.

Romanttisen viestittelyn keskellä sinulta myös saatetaan pyytää intiimejä kuvia sinusta. Älä koskaan lähetä intiimejä kuvia (kuten vähäisessä vaatetuksessa tai alastomana) kenellekään, jota et ole tavannut kasvotusten. Intiimeillä kuvilla voidaan myöhemmässä vaiheessa kiristää sinua, sillä ethän halua esimerkiksi läheistesi tai työpaikan esihenkilön näkevän intiimejä kuviasi. Kiristämisen mahdollisuuden lisäksi intiimit kuvat voivat päätyä julkiseen jakoon esimerkiksi eroottisille deittipalstoille tekijän sinne lataamina, ja silloin kuvien poistaminen jakelusta voi olla käytännössä mahdotonta. Muista siis – jaa vain sellaisia kuvia itsestäsi, jotka voisit näyttää kenelle tahansa.

Lisätietoa ja ohjeita koskien identiteettivarkauksia löydät Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

5. Sijoita vain pankkisi neuvoilla, älä ota vastaan sijoitusneuvoja

Älä sijoita rahaa äkillisesti. Suhtaudu varauksella lupauksiin nopeasta rikastumisesta.

Viime vuosina sijoitushuijaukset ovat tulleet osaksi romanssihuijausta. Englannin kielessä tunnetaan termi ”pig butchering scam”, jolla tarkoitetaan romanttisesta yhteydenotosta johtaneeseen sijoitushuijaukseen verkossa. Viestittelykaverisi saattaa kertoa sinulle, miten hän itse on rikastunut ja menestynyt sijoittajana. Hän kertoo lukuisista työmatkoistaan, yksityiskoneella lentelystä, luksushotelleista ja merkkivaatteistaan. Jossain vaiheessa hän kertoo voivansa auttaa myös sinua sijoittamaan ja menestymään. Saatat miettiä: ”Onko tämä mahdollisuus liian hyvää ollakseen totta?” Kyseessä on todellisuudessa tapa saada sinut sitoutumaan sijoitushuijaukseen.

Sijoitushuijauksille tyypillistä on, että viestittelykaverisi tietää juuri oikean verkkosivun, jonka kautta sijoitukset kannattaa tehdä. Hän antaa sinulle linkin, jonka takaa paljastuu aidon näköinen sijoitussivusto. Tämän sivuston kautta voit sijoittaa joko euroja tai kryptovaluuttaa tai vaihtoehtoisesti voit ostaa osakkeita, kryptovaluuttoja, arvokkaita jalometalleja tai osallistut erittäin matalakorkoiseen joukkolainaan. Todellisuudessa sivusto on pystytetty taidokkaasti huijausta varten, ja sivusto on pystyssä vain hetken aikaa, muutamista viikoista tai päivistä vain tunteihin, sen mukaan mikä huijauksen kannalta on tarpeellista. Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, muista, että oikotietä sen onnistumiseen ei ole. Parhaita neuvoja ja ohjeita sijoittamisen aloittamiseksi saat oman pankkisi sijoitusneuvojilta.

Sijoitushuijauksista ja liiketoimintahuijauksista löydät lisää tietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Englanninkielistä tietoa pig butchering scameista löydät FINRAn eli Financial Industry Regulatory Authorityn sivuilta.

6. Kerro avoimesti viestittelystä läheisillesi

Kerro rohkeasti romanttisesta viestittelykaveristasi läheisillesi. Läheisesi ovat aina sinun puolellasi ja haluavat sinulle hyvää.

Kun käymme treffeillä tai kohtaamme muuten kiinnostavan uuden ihmisen, saatamme ihastua nopeastikin. Ihastumisen ja rakastumisen seurauksena hormonit alkavat hyrrätä kehossamme, ja silloin saatamme myös sokeutua uudesta kumppanistamme tulevista varoitusmerkeistä. Vaikka vanhan sanonnan mukaan ”Kell onni on, se onnen kätkeköön”, ei tänä päivänä tästä sanonnasta kannata ottaa mallia. Romanssihuijauksen tekijät pyrkivät osana manipulointiaan eristämään uhrinsa läheisistään. Tällä eristämisellä taataan se, että uhri on tekijän hyödynnettävissä, eivätkä uhrin läheiset tiedä tilanteesta huijausta keskeyttääkseen. Romanssihuijausten tekijät luottavat juuri siihen, että et kerro kenellekään suhteestanne. Eristämistä voi ennaltaehkäistä olemalla läheisille avoin ja kertoa heille rehellisesti alkaneesta viestittelystä. Jos läheisesi suhtautuvat romanttiseen viestittelykaveriisi ennakkoluuloisesti ja varauksella niin muista – he tarkoittavat hyvää ja ovat huolissaan turvallisuudestasi. Jos viestittelykaverisi ei halua sinun kertovan hänestä muille, kannattaa olla varovainen viestittelyssä. Rehellinen rakkaus ei haavoitu siitä, että läheisesi tietävät asiasta, joten syytä salailuun ei ole.

7. Tarkasta Toimintaohjebingo

Nettideittiturvan Toimintaohjebingo listaa erilaisia varaan merkkejä viestittelyyn liittyen.

Joskus haluamme pohtia asioita rauhallisessa tahdissa. Jos aiemmat ohjeet tuntuvat vaikeilta lähestyä, voit miettiä alkanutta viestittelyä Toimintaohjebingon avulla. Lue bingoruudukon jokainen kohta; voit esimerkiksi merkitä siihen, mitkä ruutujen kohdista osuvat omalle kohdallesi. Tässä bingossa jo yksikin osuma tarkoittaa sitä, että sinun tulee olla erittäin tarkkana ja varovainen. Toimintaohjebingon lisäksi kannattaa jatkaa tämän sivun muihin toimintaohjeisiin tutustumista. Toimintaohjebingon voit ladata alla olevasta painikkeesta.

8. Testaa Rikosuhripäivystyksen sivuilla, tunnistatko rakkauspetoksen

Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilta löydät tärkeää ja hyödyllistä tietoa romanssihuijauksista. Heidän sivuillaan oleva testi auttaa sinua tunnistamaan romanssihuijareiden käyttämiä huijauskeinoja.

Tutustu romanttisen viestittelykaverisi profiiliin (huijarin tekninen tunnistaminen)

Nämä seuraavat ohjeet antavat sinulle erilaia keinoja ja tapoja selvittää romanttisen viestittelykaverisi taustoja. Osa ohjeista on teknisiä, ja alta saat kaikki tarvittavat ohjeet viestittelykaverisi profiiliin tutustumista varten.

Jos ohjeista huolimatta koet jonkin keinon vaikeaksi, voit pyytää apua profiiliin tutustumiseen sähköpostilla osoitteesta nettideittiturva@sosped.fi. Lisää silloin sähköpostiisi viestittelykaverisi nimi, linkki hänen sosiaalisen median profiileihinsa, linkki hänen profiilikuviinsa (jos osaat) tai voit liittää mukaan hänen lähettämiään tai profiilistaan löytyviä omakuvia. Autamme sinua tarkastamaan viestittelykaverisi taustoja, jotta olet turvassa.

Tee haku viestittelykaverisi nimellä

Useimmilla meistä on olemassa monia sosiaalisen median profiileja, kuten Facebook-, Instagram- sekä LinkedIn-tilit. Käytämme aina kaikissa profiileissamme samaa nimeä, eli omaa nimeämme. Tee haku jollakin verkkohaulla (kuten Google, DuckDuckGo tai Bing) viestittelykaverisi nimellä. Voit kokeilla hakea myös hänen lempinimellään, tai ystäviensä nimillä. Löydätkö haun tuloksena hänen muita profiileitaan?

Toisinaan romanssihuijausten tekijät käyttävät nimiä, jotka ovat erittäin lähellä jonkin toisen maan kuuluisaa henkilöä, esimerkiksi viestittelykaverisi nimi on John, mutta Jonathan ja hänen sukunimensä antaa tulokseksi vaikka espanjalaisen lääkärin. Tällöin kyseessä harvoin on sattuma, vaan haku paljastaa tarkoituksellista harhauttamista ja väärän nimen käytön.

Hänen nimellään tehdyn haun tulisi antaa tuloksena muita hänen sosiaalisen median profiilejaan, tai antaa esimerkiksi tulokseksi hänen työpaikkansa kotisivut.

Tutki viestittelykaverisi profiilin sisältöä tarkkaan

Usein romanssihuijausten tekijöiden profiileissa on julkaistu kuvia vain lyhyen aikavälin sisällä. Esimerkiksi profiili on perustettu vasta alle vuosi sitten, kuvia on jaettu yhden kuukauden aikana useita, ja sen jälkeen on ollut pitkä tauko. Nämä ovat merkkejä siitä, että profiilia saatetaan käyttää huijauksen välineenä.

Tarkastele kriittisesti vastaavatko kuvat ja profiilin tiedot niitä, joita hän on sinulle itsestään kertonut. Näetkö kuvissa esimerkiksi katukylttejä, vastaavatko niiden kieli sen maan kieleen, jossa hän sanoo asuvansa? Ovatko kuvat ja profiilin tiedot samanlaisia sen mielikuvan kanssa, jonka hän on sinulle antanut? Katso lisäksi, esiintyykö hän kuvissa aina yksin. Jos profiilissa on ainoastaan yksinkuvia, kannattaa ihmetellä, miksei hänen kuvissaan näy yhtään hänen sukulaistaan tai ystäväänsä. Usein kuvissamme näkyvät myös meille tärkeät ihmiset, ainakin satunnaisesti.

Tämän lisäksi tarkasta nimi, jolla profiili on luotu. Facebookissa näet alkuperäisen profiilin käyttäjän nimen profiilin linkistä tietokoneella Facebookia käyttäessäsi. Avaa viestittelykumppanisi profiili, siirrä hiiresi osoiteriville, ja kopio osoite tai tarkastele osoitetta. Osoitteen alkuosa kertoo Facebookista (https://facebook.com/) ja loppuosa käyttäjänimestä (loppusoite com/ – jälkeen eli esimerkiksi https://facebook.com/MattiMeikalainen on Matti Meikäläisen nimellä luotu tili). Tarkista, täsmääkö viestittelykaverisi nimi, käyttäjänimi ja nyt profiilissa näkyvä nimi toisiinsa. Jos nimet poikkeavat toisistaan, tili on mitä todennäköisimmin huijarin käyttämä.

Tutki kaverilistaa ja kommentteja

Romanssihuijauksen tekijät haluavat huijaustilin muistuttavan mahdollisimman paljon aitoa tiliä. Tarkastele tämän vuoksi kriittisesti myös tilin eri julkaisujen kommentteja, niiden sisältöä, kirjoittajia ja niissä käytettyä kieltä. Usein tekijät ottavat toistensa huijaustilit kaverilistalleen, jotta he voivat luoda tilille ikään kuin aidon oloista kommunikointia.

Montako kaveria tai seuraajaa viestittelykaverillasi on? Mieti tarkkaan, montako seuraajaa tai kaveria olettaisit hänellä olevan. Useimmilla meistä ei ole kavereina tai seuraajina suurtakaan joukkoa, vaan iso seuraajajoukko Instagramissa voi kertoa ostetuista seuraajista. Näillä feikkiseuraajilla yritetään herättää luottamusta tiliä kohtaan. Katso myös, paljonko hän saa tykkäyksiä ja kommentteja julkaisuihinsa. Kuten tiedät, useimmat meistä saavat muutaman tykkäyksen tai peukun, sekä satunnaisen muutaman kommentin. Jos hänen julkaisuissaan on paljon tykkäyksiä ja useita yhden sanan tai emojin kommentteja, voivat nämä olla niin sanottujen bottien (eli kommentteja tai tykkäyksiä tuottava tietokoneohjelma, joka näyttää normaalilta profiililta) tuottamia.

Katso siis myös kommenttien sisältöjä. Kiinnitä huomiota, millä kielellä hänen julkaisujaan kommentoidaan, ja vastaavatko ne hänen osaamiaan kieliä. Esimerkiksi, jos viestittelykaverisi on amerikkalainen ja hänellä on suomalaisia sukujuuria ja keskustelette suomeksi, millä kielellä hänen julkaisujaan kommentoidaan? Ovatko muiden jättämät kommentit vaikka ranskankielisiä, joka kertoisi siitä, että hänen julkaisujaan kommentoivat jotkut aivan muut kuin hänen arjessaan läheiset ja Amerikassa asuvat ihmiset?

Tarkasta mahdollisuuksien mukaan hänen antamansa tiedot itsestään

Usein romanssihuijauksissa tekijät kertovat ammattinsa. Jos ammatti liittyy rauhanturvaoperaatioon tai hän on osa Lääkärit Ilman Rajoja-toimintaa (LIR), voit helposti tarkastaa hänen antamansa tiedot. LIR:n nimissä tehdään tiedettävästi runsaasti huijauksia, sillä organisaation tuoma positiivinen ja luotettava maine auttaa huijauksen onnistumisessa. Pyri myös muissa tapauksissa hakemaan viestittelykaverisi antamien tietojen taustoja, esimerkiksi tietoja hänen työpaikastaan, kotimaastaan ja asuinkaupungistaan.

Jos tarvitset apua tietojen selvittämisessä, voit pyytää apua selvittämiseen sähköpostilla nettideittiturva@sosped.fi. Kerro sähköpostisoitteessasi nykyiset tietosi viestittelykaveristasi, niin haemme tietoa näiden perusteella taustojen varmistamiseksi.

Tutustu Lääkärit Ilman Rajoja-toiminnan verkkosivuilla heidän nimissään tehtyihin huijauksiin.

Tietoa meneillään olevista rauhanturvaoperaatioista löydät YK:n aihetta käsittelevältä verkkosivulta ja Yhdysvaltalaisten rauhanturvaoperaatioiden osalta Peace Corpsin-sivuilta.

Tee käänteinen kuvahaku

Romanssihuijausten tekijät käyttävät usein profiileissaan muilta varastettuja kuvia. Yksi tapa varmistua viestittelykaverin henkilöllisyydestä ja hänen käyttämiensä kuvien aitoudesta on tehdä niin sanottu käänteinen kuvahaku. Käänteisellä kuvahaulla voi löytää profiilikuvien alkuperän.

YLEn sivuilta löydät ohjeet käänteiseen kuvahakuun. HUOM! Googlen käänteinen kuvahaku ei aina toimi, eikä tunnista kuvia toiselta sivulta varastetuiksi. Kannattaa ottaa myös huomioon, että tekoälyn kehittymisen myötä huijarit voivat luoda täysin uusia profiilikuvia. Maksullinen kuvahakupalvelu PimEyes on yksi keino kuvissa esiintyvien henkilöiden tunnistamiseksi.

Romanssihuijarit käyttävät yhä enenevissä määrin myös julkisuuden henkilöiden kuvia. Tästä syystä kannattaakin näyttää uuden nettituttavuuden kuvaa ystävälle tai läheiselle, sillä hän saattaa tunnistaa kuvan henkilön.

Suhtaudu varauksella videopuheluihin

On hyvä olla tietoinen, että videopuhelutkaan eivät välttämättä takaa viestittelykaverin rehellisyyttä. Vaikka videopuhelu onnistuisi, saattaa huijari peittää todellisen henkilöllisyytensä esimerkiksi käyttämällä kasvoja muokkaavaa suodatinta. Varmistuaksesi soittajan henkilöllisyydestä voit pyytää soittajaa esimerkiksi liikuttamaan päätään tai koskettamaan kasvojaan. Kasvojen eteen laitettu käsi poistaa suodattimen hetkellisesti ja soittajan oikeat kasvot tulevat näkyviin. On kuitenkin tärkeää tietää, että tekoälyn mahdollistama Deep Fake -teknologia loihtii entistä uskottavampia kasvoja muokkaavia suodattimia.

Yksi keino varmistua viestittelykaverin aitoudesta videopuhelun avulla on pyytää videopuhelussa häntä näyttämään saman päivän sanomalehteä, kodin ikkunasta avautuvaa maisemaa tai muuta sellaista, jonka lavastaminen on mahdotonta.

Videopuhelua voi epäillä muokatuksi myös puhelun keston perusteella. Mikäli puhelu kestää vain lyhyen aikaa, on todennäköistä, että puhelu on joko muokattu tai jopa tehty etukäteen. Siksi kannattaakin koettaa saada puhelu kestämään muutamaa minuuttia kauemmin. Voit myös kysyä soittajalta kysymyksiä, joihin ei riitä vastaukseksi pelkästään ’kyllä’ tai ’ei’. Kun vastaus on yhtä sanaa pidempi, ei se voi olla etukäteen nauhoitettu tallenne.

Kuinka tunnistaa romanssihuijari viestien sisällöistä (henkisen manipuloinnin tunnistaminen)

Usein romanssihuijauksen tekijät käyttävät samankaltaisia tapoja, sanoja ja manipuloinnin keinoja osana keskustelua ja luodessaan sitä kautta syventyvää luottamussuhdetta. Tutustu alta erilaisiin käytännön esimerkkeihin ja vertaa niitä viestittelykaverisi kanssa käymääsi keskusteluun. Yksittäinen tunnusmerkki ei vielä välttämättä tarkoita keskustelun olevan huijarin kanssa, silti sinun on hyvä tunnistaa näitä yleisiä vaaran merkkejä. Mitä useampi tunnusmerkki täyttyy, sitä varovaisempi sinun kannattaa olla keskustelun jatkamisessa ja muistaa tämän sivun muut turvaohjeet. 

1. Ensimmäinen viesti romanssihuijarilta

Romanssihuijauksissa tekijät luovat valheellisen profiilin jopa useisiin sosiaalisen median eri palveluihin, keskusteluryhmiin ja deittipalveluihin. He ottavat ensimmäisen askeleen, ja ottavat yhteyttä lähettämällä kaveripyynnön, ensimmäisen yksityisviestin tai kommentoimalla julkaisemaasi kuvaa tai muuta julkaisua. 

Romanssihuijausten tekijät eivät pelkää lähettää ensimmäistä viestiä ja kaveripyyntöä. He laittavat samankaltaisen ensimmäisen viestin samanaikaisesti useille, jopa kymmenille tai tuhansille. Tällä tavoin he voivat olla varmoja, että edes yksi vastaa heidän viestiinsä ja voivat jäädä vain odottamaan vastauksia yhteydenottoihinsa. Saatat saada viattoman oloisen kaveripyynnön sinulle entuudestaan tuntemattomalta eri somepalveluissa (kuten Facebookissa tai LinkedInissä), deittipalveluissa tai vaikka verkon keskustelufoorumin kautta. Todellisuudessa tekijä haluaa yhteydenotollaan aloittaa kanssasi tiiviin viestittelyn, joka voi pahimmillaan johtaa romanssihuijaukseen.

Mietihän, kuinka usein haluat itse lähettää kaveripyynnön sosiaalisessa mediassa sinulle vieraalle ihmiselle? Harvoin meillä on tarve tutustua ihmiseen sattumanvaraisesti, eli niin että emme tiedä ennakkoon jakavamme hänen kanssaan jotakin yhteistä kuten yhteisiä tuttavia, harrastuksen tai mielenkiinnon kohteen. Turvallisinta on olla hyväksymättä viestin lähetyksen pyyntöä keneltäkään, jota et ole kasvotusten aiemmin tavannut.  (”Sait viestin käyttäjältä XXX, joka ei ole yhteystiedoissasi. Haluatko nähdä viestin?”) Vaikka ensimmäisen viestin vastaanottaminen tai kaveriksi somessa hyväksyminen vaikuttaa harmittomalta, piilee siinä selkeä riski. Heti kun hyväksyt tuntemattoman kaveripyynnön, avautuu tekijälle mahdollisuus saada sinusta lisää tietoa aiempien päivitystesi, kuviesi ja profiilisi tietojen perusteella. Kaikkea sitä kautta hankkimaansa tietoa tekijä tulee hyödyntämään myöhemmin keskustellessaan kanssasi. 

2. Keskustelun siirtäminen pikaviestisovellukseen

Kun olette vaihtaneet muutaman viestin, ehdottaa romanssihuijari usein keskustelun siirtämistä pikaviestisovellukseen kuten esimerkiksi WhatsAppiin, Telegramiin, Signaliin, tai Google chattiin. Hän saattaa vedota siihen, että poistaa nykyisen profiilinsa tai että teidän on helpompi keskustella ko. sovelluksessa. Hän saattaa jopa antaa sinulle latausohjeet, jos pikaviestisovellukset eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja.

Pikaviestisovellukseen siirtymisen idea on, että silloin keskusteluanne ei voi seurata. Useimpien somepalveluiden yksityisviestejä seurataan algoritmeilla ja tekoälyllä, jotta huijarit eivät voi toteuttaa tekojaan esimerkiksi Facebookin Messengerissä. Kun keskustelunne siirtyy yksityiseen, ei-seurattavaan palveluun, voi tekijä rauhassa jatkaa luottamussuhteen rakentamista ja huijauksen toteuttamista. Yksityinen keskustelu takaa tekijälle myös sen, että hän voi tarvittaessa poistaa omat viestinsä ja kadota keskustelusta huijauksen paljastuessa jälkiä ja seurantatietoja jättämättä.

3. Yllättävä yhteys Suomeen

Romanssihuijauksen tekijät usein haluavat herättää sinussa luottamuksen tunteen, ja yksi keino siihen on teeskennellä yhteyttä Suomeen . Hän saattaa kertoa syntyneensä tai opiskelleensa Suomessa, vanhempiensa olevan alun perin Suomesta, tai hänellä on suomalaisia sukulaisia ja ystäviä. Hän saattaa myös kertoa käyneensä työmatkoilla Suomessa tai olleensa jo pitkään kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista, musiikista tai esimerkiksi suomen kielestä.  Toisinaan tekijä kertoo jo varhaisessa vaiheessa toiveistaan asua Suomessa, ja miten voisi hyvin kuvitella muuttavansa Suomeen, jotta voisi asua kanssasi.

Myös viestittelykaverisi käyttämään kieleen kannattaa kiinnittää huomiota. Nykyään internetistä löytyy taidokkaita käännöspalveluita, joiden avulla tekijä voi keskustella kanssasi suomeksi, jopa hyvin uskottavasti. Oudot lauserakenteet tai virheelliset sanat hän voi selittää sillä, että on jo ennättänyt unohtaa suomen kielen. Mieti myös todennäköisyyttä sille, miten ulkomailta voikin löytyä suomea näin hyvin osaava ulkomailla asuva ihminen. Koska huijarin on tärkeää saada luotua välillenne yhteys, kertomalla omista Suomi-kokemuksistaan hän luo välillenne samankaltaisuuden tunnetta.

4. Ammattina sotilas, lääkäri tai yksinhuoltaja

Valheelliset profiilit ovat yleensä keskenään hyvin samankaltaisia. Miesprofiilit eli miehenä esiintyvät ovat usein arvostetussa ammatissa olevia miehiä. Miehenä esiintyvä kertoo useimmiten olevansa ammatiltaan sotilas, lääkäri (useimmiten kirurgi tai ortopedi), tai insinööri (uusiutuvan energian parissa).  Naisena esiintyvä taas kertoo useimmiten olevansa opiskelija, yksihuoltaja, malli tai hoitaja. Hyvin yleistä sekä miehenä että naisena esiintyville on, että heidän entinen kumppaninsa on menehtynyt (esimerkiksi onnettomuudessa tai sairauteen kuten syöpään) ja hän on nykyään yhden tai kahden lapsen yksinhuoltaja. Jos taas hänellä ei ole lapsia, usein hän kertoo haaveilevansa yhteisestä lapsesta kanssasi tai voivansa olla luotettava vanhempi sinun lapsillesi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että valeprofiilit elävät maailman muutosten mukana. Tekijät hyödyntävät myös poliittisia tai mittavia kansainvälisiä yhteistöitä, ja poimivat käyttöönsä uusia ammatti-identiteettejä aina tarpeen mukaan. 

Työpaikka voi olla ainakin osittainen salaisuus, ja työhön voi liittyä erilaisia vaarallisia tilanteita; työtä tehdään vaarallisessa kohteessa, kuten sota-alueella, öljynporauslautalla tai muulla kriisialueella. Työllä usein selitetään myös se, miksi videopuhelun soittaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi työajat ovat haastavat tai niitä ei voi ennakoida, tai Internet- ja puhelinyhteydet eivät toimi kunnolla. Työ voi selittää hänen tarinoissaan myös rahan tarvetta (esimerkiksi yrityksen taloushaasteet, palkan maksu on myöhässä tai yllättävät matka- ja postituskulut johtuen työstä).

Vaikka hän kertoo olevansa vastuullisessa ja johtavassa roolissa työssään, on hänellä silti aikaa viestitellä kanssasi puhelimellaan. Mietihän, miten hän ehtiikään vastata jokaiseen viestiisi niin nopeasti ja ennättää työnsä kiireistä ja vastuista huolimatta viestitellä puhelimellaan kanssasi tuntikausia, niin yöllä kuin päivälläkin.

On myös hyvä muistaa, että videopuhelukaan ei takaa viestittelykaverisi rehellisyyttä ja identiteettiä. Vaikka videopuhelu onnistuisi, saattaa huijari peittää todellisen henkilöllisyytensä esimerkiksi käyttämällä kasvoja muokkaavaa suodatinta tai äänenmuunninta. Nykyään videosuodattimet eli filtterit ovat helppoja käyttää, ja ne ovat hyvin aidon näköisiä, ja ne toimivat jopa silloin, kun suodatinta käyttävä heiluttaa käsiään kasvojensa edessä. Voi myös olla, että videopuhelu on etukäteen nauhoitettu, eli vain kasvokkain tapaaminen voi vahvistaa viestittelykaverisi olevan juuri se, joka hän kertoo olevansa.

5. Julkisuuden henkilö

Julkisuuden henkilöiden profiileilla tehtävät romanssihuijaukset ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosina. Suomessa tehtäviin huijauksiin käytetään niin kotimaisia julkisuuden henkilöitä kuin kansainvälisiä tähtiä. Huijarit joko tekeytyvät julkisuuden henkilöksi tai käyttävät heidän kuviaan omina profiilikuvinaan.

Mikäli julkisuuden henkilönä tunnettu henkilö ottaa sinuun verkossa yhteyttä, suhtaudu asiaan suurella varauksella. On hyvin epätodennäköistä, että kovin kiireinen näyttelijä tai muusikko ehtisi viestitellä intensiivisesti kenenkään kanssa. Jos taas et ole varma uuden nettituttavuutesi henkilöllisyydestä, kannattaakin näyttää tämän kuvaa vaikkapa ystävälle tai läheiselle. Hän saattaa tunnistaa kuvan henkilön olevan kansainvälinen tähti, jonka kuvilla yritetään (taas) huijata.

6. Kansainväliset avustusjärjestöt

Tiedetään, että myös erilaisten avustusjärjestöjen nimissä pyritään huijaamaan ihmisiä. Maailmalla on kaiken aikaa kriisialueita, joilla toimivat avustusjärjestöt tarvitsevat kipeästi raha-avustuksia kyetäkseen auttamaan hädänalaisia. Verkkorikolliset käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen ihmisten halua auttaa ja esiintyvät avustusjärjestöjen työntekijöinä tarkoituksenaan huijata rahaa.

On hyvin epätodennäköistä, että oikeat avustusjärjestöjen edustajat lähestyisivät vaikkapa somessa yksittäisiä ihmisiä pyytääkseen heiltä rahaa. Sen vuoksi on syytä olla hyvin tarkkana, mikäli tällainen avunpyyntö tulee vastaan.

Mitä tehdä, kun huomaat joutuneesi romanssihuijauksen kohteeksi?

Lopeta viestittely

Kun huomaat viestittelykaverisi todennäköisesti yrittävän romanssihuijausta, lopeta välittömästi vastaaminen hänen viesteihinsä. Mitä pidempään viestittely jatkuu, sitä enemmän tekijällä on valtaa suhteessa sinuun. Tiivis viestittely on tapa rakentaa luottamussuhdetta ja lujittaa sitä, jonka vuoksi viestittelystä luopuminen voi tuntua haastavalta.

Viestittelyä jatkamalla vaarannat itsesi, sillä rahanpyynnöt eivät tule loppumaan. Vaarannat myös läheisesi, sillä viestien kautta tekijä saa tietoja heistä. Someprofiiliesi kautta tekijä voi tavoitella somekavereitasi ja huijata myös heitä. Tämän lisäksi viestittelyn jatkaminen samalla opettaa tekijää entistä taitavammaksi ja uskottavammaksi huijaajaksi, sillä viestitellessä kanssasi hän oppii esimerkiksi suomen kieltä, kulttuuria ja voi kehittää taitojaan huijauksien tekijänä.

Viestittelystä on saattanut tulla sinulle arkinen rutiini tai arkea muulla lailla ilostuttava asia. Tämän vuoksi viestittelystä luopuessa on syytä miettiä, miten täyttää siitä vapautunutta aikaa ja mistä voisit saada itsellesi samankaltaisia ilontunteita. Voit pohtia, onko sinun helpointa jättää tulevat viestit ja puhelut huomiotta, vai estätkö yhteydenotot, joita et halua. Kun asetat eston viestittelykaverillesi, saattaa sinulle tulla muita uusia yhteydenottoja, jotka myös kannattaa estää. Yksi vaihtoehto on myös vaihtaa puhelinnumeroa ja sähköpostia, jolloin viestittelykaverisi ei enää saa sinuun yhteyttä.

Tärkeintä on, että lopetat viestittelyn huijarin kanssa.

Ota yhteys omaan pankkiisi

Pankilla voi olla mahdollisuus maksunpalautuksen kautta saada siirretty rahasumma takaisin (jos rahansiirto on tapahtunut luotto-, debit- tai prepaid-kortilla). Vaikka rahan takaisin saaminen ei onnistuisi, voi pankki tulevaisuudessa estää samalle tilille menevät huijatut rahasummat. Kerro pankille kaikki tekemäsi rahansiirrot ja lähetykset. Voit saada pankin kautta (esimerkiksi omilla verkkopankkitunnuksillasi) tiedon kaikista huijarille tekemistäsi rahansiirroista. Tätä tietoa tarvitset muun muassa rikosilmoitukseen. Ottaessasi pankkiin yhteyttä tarkista myös, voiko huijarilla olla tiedossaan maksutietojasi (esimerkiksi luottokorttitietoja). Jos mahdollisuus tähän on olemassa, on hyvä sulkea kyseessä olevat kortit.

Tallenna huijarista ja huijarilta saamasi tiedot todistusaineistoksi

Tallenna kaikki huijarilta saamasi viestit ja hänen käyttämänsä puhelinnumerot, tilitiedot, sähköpostit ja puhelinnumerot (itse huijarin käyttämän lisäksi myös muut häneen liittyvien tahojen, kuten hänen ”lakimiestensä” ja ”ystäviensä”). Tallenna huijarin eri someprofiilien tiedot, esimerkiksi käytetyt profiilikuvat, profiilinimet ja verkko-osoitteet näihin. Tallenna myös mahdolliset ruutukaappaukset ja verkko-osoitteet eri verkkosivustoista, jonne tekijä on sinut ohjannut (esimerkiksi eri postituspalvelujen tai sijoituspalveluiden sivut).

Tallennetut tiedot ovat osa todistusaineistoa tapahtuneesta petoksesta. Voit tallentaa käydyt keskustelut esimerkiksi tekemällä ruutukappauksen kaikista keskusteluista. Tallennettuasi tiedot tekijästä, suosittelemme huijarin estämistä. Silloin et saa häneltä enää yhteydenottoja, mutta tiedät tarvittavien tietojen olevan saatavilla rikosasian eteenpäin viemiseksi.

WhatsApp-pikaviestisovellus tarjoaa mahdollisuuden tallentaa käydyt keskustelut erillisenä tiedostona. Seuraa alla olevia ohjeita tallentaaksesi WhatsApp-keskustelu:  

 • Avaa WhatsApp-sovellus puhelimellasi
 • Avaa Asetukset > Avaa Keskustelut > Vie keskustelu
 • Valitse keskustelu, jonka haluat tallentaa
 • Tulee kysymys: Liitä media/ Ei mediaa – Valitse Liitä media (eli ääniviestit, videot, kuvat)
 • Puhelin luo valitusta keskustelusta .zip-tiedoston eli pakatun tiedoston
 • Voit lähettää tiedoston esim. omaan sähköpostiisi, tai tallentaa puhelimen kansioon muistiin
 • Nyt voit lähettää tämän tiedoston myös tutkivalle poliisille.

Tässä myös englanninkielinen WhatsApp-sovelluksen oma ohjeistus.

Tee rikosilmoitus poliisille

Rikosilmoituksen poliisille voit tehdä verkkolomakkeella tai millä tahansa poliisilaitoksella paikan päällä asioimalla. Poliisin sivuilta löydät tietoa rikosilmoituksen tekemisestä.

Tehdessäsi rikosilmoitusta romanssihuijauksesta kannattaa ilmoituksen mukaan liittää:

 • Tallentamasi tiedot tekijästä (muun muassa someprofiilien tiedot, sähköpostiosoitteet, tilitiedot, puhelinnumero).
 • Kaikki rahansiirtotiedot, kuten siirretyt rahasummat ja siirtojen päivämäärät sekä tilinumerot mille tileille ja nimille rahaa siirretty. Lisää mukaan kuitit rahansiirroista sekä tieto, siitä jos omat tilitietosi tai henkilötietosi ovat tekijän tiedossa.
 • Jos olet huijauksen uhrina kärsinyt taloudellisia vahinkoja (esimerkiksi käyttänyt rahaa lentolippuihin, tekijän matkustusasiakirjoihin kuten passiin, tai maksanut oletettuja tulli- ja lähetyskuluja tai hänen laskujaan), ilmoita vaativasi sekä rangaistusta että vahingonkorvausta. Voit ilmoittaa tarkentavasi korvaussummaa ja perusteluja myöhemmin. Tämä ilmoitus rangaistuksesta ja vahingonkorvauksesta on hyvä tehdä jo rikosilmoituksessa, jotta et menetä oikeuttasi vahingonkorvauksiin.  
 • Kerro tapahtumien aikajana, eli milloin yhteydenpito on alkanut ja millä välineellä, milloin rahansiirrot ovat alkaneet, mitä välineitä ja kanavia yhteydenpitoon on käytetty. Kerro myös tietämäsi tuntomerkit tekijästä, kuten hänen puheestaan kuuluva aksentti, hänen läheistensä tiedot tai tiedot työ- ja asuinpaikasta.
 • Ilmoita myös, jos olet vastaanottanut huijarilta rahaa.

Rikosilmoituksen laatimiseen voit pyytää apua läheisiltäsi, he voivat auttaa esimerkiksi ruutukaappausten tekemisessä. Myös Rikosuhripäivystys (RIKU) auttaa rikosilmoituksen laatimisessa, sekä tukee rikosprosessin eri vaiheissa. Yhteyden RIKUun saat verkon kautta chatissa sekä puhelimitse numerosta 116 006. Puhelut ovat maksuttomia ja yhteyttä voit ottaa myös nimettömästi.

Rikosilmoituksen teko on aina tärkeää ja kannattavaa. Toisinaan yksittäinen romanssihuijaus saattaa olla osa isomman tekijäjoukon tapausta, jolloin sinun tekemäsi rikosilmoitus tarjoaa tarvittavaa tietoa tekijöiden rikosoikeudelliseen vastuuseen saattamiseksi. Tehdyt rikosilmoitukset myös tarjoavat tietoa rikollisuuden tilasta, ja toimivat tilastotiedon pohjana. Ilman rikosilmoitusta sinulla ei myöskään ole mitään mahdollisuutta saada takaisin menettämiäsi rahasummia. Älä epäröi – tee rikosilmoitus aina.

Harkitse omaehtoista luottokieltoa

Jos henkilötietosi (kuten passitiedot, henkilötunnus, tilinumero) ovat huijarin tiedossa, harkitse omaehtoisen luottokiellon hakemista. Henkilötietojesi avulla tekijä voi esimerkiksi tehdä verkko-ostoksia tai hakea lainaa ja pikavippejä sinun nimissäsi.

Vuonna 2023 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä esimerkiksi verkko-ostoksia ei pitäisi pystyä enää tilaamaan laskulla pelkän henkilötunnuksen avulla. Periaatteessa se on kuitenkin mahdollista, jos verkkokauppa ei noudata sääntelyä.

Omaehtoinen luottokielto on luottorekistereihin tehtävä merkintä, jonka tultua voimaan et voi hakea kulutusluottoa ilman erityisiä järjestelyitä. Omaehtoinen luottokielto tulee hakea henkilökohtaisesti, ja sen voi hakea vain itselleen.

Eri luotonantajat käyttävät eri luottotietorekistereitä lainahakijoiden tarkistamiseen. Koska Verohallinnon ylläpitämä positiivinen luottotietorekisteri on aloittanut toimintansa vasta vähän aikaa sitten, jotkut luotonantajat saattavat tarkistaa lainanhakijan luottokelpoisuuden muista rekistereistä. Tämän vuoksi kannattaa harkita, olisiko omaehtoinen luottokielto hyvä tehdä kaikkiin olemassa oleviin rekistereihin:

 • Verohallinnon positiivisessa luottotietorekisterissä voit tehdä omaehtoisen luottokiellon maksutta. Positiivisessa luottokieltorekisterissä voit antaa suostumuksen siihen, että tieto vapaaehtoisesta luottokiellostasi välitetään myös luottotietoyrityksille.
 • Maksullisena palveluna omaehtoista luottokieltoa tarjoaa kaksi yritystä: Asiakastieto Oy (Omatieto.fi) ja Dun & Bradstreet (ent. Bisnode).

Lisätietoa omaehtoisesta luottokiellosta löydät Suomi.fi-palvelusta.

Lisätietoa henkilöllisyyden todentamisvelvollisuudessa tapahtuneista lakimuutoksista voit lukea Kuluttajaliiton sivuilta.

Tee ilmoitus tietoturvapoikkeamasta

Tietoturvapoikkeamasta on suositeltavaa aina tehdä ilmoitus Kyberturvallisuuskeskukselle. Tietoturvapoikkeamia ovat esimerkiksi romanssihuijaus tai sen yritykseen liittyvät yhteydenotot, kalasteluviestit ja oudot linkit tekstiviestillä tai sähköpostitse tai haittaohjelma tietokoneellasi.

Kun teet ilmoituksen tietoturvapoikkeamasta, tarjoat tietoa viranomaiselle tapauksen selvittämisen tueksi sekä autat luomaan ajankohtaista kuvaa tietoturvaan liittyvistä tapahtumista. Näiden ilmoitusten avulla viranomainen voi jakaa tietoa ja neuvoja sekä opastaa tietoturvaan liittyvissä asioissa ja ennaltaehkäistä verkkopetoksia.

Ilmoituksen tekeminen on aina luottamuksellista. Ilmoituksessa kysytään, annatko luvan jakaa ilmoittamiasi tietoja esimerkiksi poliisin kanssa. Salliessasi tietojen jakamisen, tapauksen selvittäminen nopeutuu ja helpottuu. Tietoturvapoikkeamasta ilmoittamalla edistät myös oman tapauksesi ratkaisemista, ja tekijöiden saattamista rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Linkki ilmoituslomakkeeseen: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ilmoita

Tietoa tietoturvapoikkeamasta ja siitä ilmoittamisesta löydät Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/toimi-nain-jos-havaitset-tietoturvapoikkeaman 

Hae tukea taloudelliseen toipumiseen

Romanssihuijauksen uhrina olet menettänyt myös rahaa osana huijausta. Toisinaan menetetyt summat ovat hyvin suuria, jolloin oma taloustilanne saattaa tuntua taloudelliselta ahdingolta. Tukea taloudellisen tilanteen selvittämiseen sekä taloudelliseen toipumiseen voit saada usealta eri toimijalta.

Valtion oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta velka- ja talousneuvontaa, yhteyden saat niin chatista, puhelimitse kuin sähköisen asioinnin kautta. Oikeusavun verkkosivuilta voit sopia tapaamisajan oman paikkakuntasi talous- ja velkaneuvonnan kanssa.

Voit saada apua tilanteen selvittelyyn nimettömänä Ulosottolaitoksen talousneuvoloista. Eri paikkakunnilla olevien talousneuvoloiden tiedot löydät Ulosottolaitoksen verkkosivuilta.

Neuvontapalveluita talouteen liittyvissä kysymyksissä tarjoaa myös Takuusäätiö. Talousneuvonnan lisäksi Takuusäätiö tarjoaa takauksia velkojen järjestelylainoihin sekä tietoa velkaantumiseen liittyvistä kysymyksistä. Takuusäätiön yhteyden saat soittamalla Velkalinjan numeroon 0800 9 8009 tai Takuusäätiön verkkosivujen kautta.

Tukea tapahtuneesta toipumiseen

Häpeän ja syyllisyyden tunteet ovat luonnollisia tilanteessa, jossa on joutunut huijauksen uhriksi. Apua on saatavilla, älä jää yksin. Hakeudu tuen piiriin. Nettideittiturva tarjoaa ainoana erityistuen palveluna maksutonta tukea romanssihuijauksen kokemuksesta toipumiseen.

Nettideittiturvan tukipalvelut:

 • Tukimailiin lähetettyihin sähköposteihin vastaamme kolmen päivän kuluessa, mailaa nettideittiturva@sosped.fi.
 • Verkossa ja kasvokkain kokoontuviin vertaisryhmiin ja kahdenkeskisiin tapaamisiin ammattilaisen kanssa voit ilmoittautua ja varata ajan täältä.