Hyppää sisältöön

Tietoa romanssihuijauksista

Tietoa romanssihuijauksen ilmiöstä

Alla on Nettideittiturvan tuottamia artikkeleita, joita pääset lukemaan klikkaamalla otsikkoja.

Mikä on romanssihuijaus?

Romanssihuijaus on talouspetos, jossa sen tekijällä on tarkoitus huijata rahaa. Romanssihuijauksen kokija kokee olevansa (etä-)parisuhteessa, vaikka todellisuudessa hänen viestittelykaverinaan on rikollinen tai rikollisjoukko. Rikostilastoissa romanssihuijaukset raportoidaan rakkauspetos-nimikkeen alla. Suomessa menetettiin vuonna 2022 romanssihuijauksiin ja dokumenttipetoksiin 9 miljoonaa euroa (Finanssiala ry).

Ilmiöön liittyy vahvaa stigmaa, ja sen vaikutukset kokijoille ovat taloudellisten seurausten lisäksi lukemattomat – häpeän, syyllisyyden ja masennusoireiden lisäksi kokija joutuu kohtaamaan todellisuuden, jossa haavekuva romanttisesta suhteesta romuttuu. Psyykkisten vaikutusten lisäksi moni kokija kohtaa taloudellisia haasteita, kuten velkaantumista. Usein romanssihuijauksen kokeminen johtaa myös sosiaalisten läheissuhteiden heikkenemiseen, sillä ilmiöön voi liittyä myös läheisistä eristämistä. Myös velkaantuminen voi aiheuttaa ristiriitoja läheisten kanssa.

Romanssihuijauksen eteneminen

Romanssihuijaukset noudattavat usein tyypillistä kaavaa:

kuvituskuva

Yhteys kokijaan eli yhteydenotto tapahtuu joko sosiaalisen median palveluissa tai nettideittipalveluissa. Tekijä saattaa lähettää samanlaisen ensimmäisen viestin samanaikaisesti lukemattomille profiileille luodakseen ensimmäisen kontaktin.

Ottaessaan kohteeseensa yhteyttä romanssihuijari pyrkii vaikuttamaan luotettavalta ja menestyvältä. On tavallista, että tekijä kertoo työskentelevänsä arvostetussa ammatissa, kuten esimerkiksi sotilaana, lääkärinä tai yritysjohtajana. Valheensa tukena tekijä hyödyntää näissä ammateissa oikeasti työskentelevien ihmisten kuvia.

Luottamussuhdetta tekijä rakentaa kokijaan jopa useiden kuukausien ajan. Vastavuoroista viestittelyä jatketaan, kunnes kokija on alkanut luottaa tarpeeksi tekijään, ja romanttinen suhde on muodostunut vahvaksi.

Kun huijauksen kohde luulee olevansa aidossa romanttisessa suhteessa, saattaa hänen arviointikykynsä laskea merkittävästi. Rakastuneena ihminen ei osaa ajatella selkeästi, jolloin esimerkiksi älykkyydestä, koulutuksesta tai maalaisjärjestä ei juurikaan ole apua.

Mikäli kokija alkaisikin epäillä romanttisen viestittelykaverinsa aikeita, voi syntynyt luottamussuhde pysyä vahvana. Huijauksen kohde saattaa sivuuttaa kaikenlaiset hälytysmerkit ja jättää tekijän tarinan aukot ja epäjohdonmukaisuudet huomiotta.

Rahan vaiheessa alkavat tekijän pyynnöt taloudellisen edun saamiseksi. Usein tekijä tarvitsee kiireellisesti taloudellista apua kokijalta, esimerkiksi mahdollistaakseen ensimmäisen kasvokkaisen kohtaamisen tai välttääkseen kriisitilanteen arjessaan. Luottamussuhteen muodostamisella varmistetaan kokijan emotionaalinen sitoutuminen ja varmistetaan hänen lähettävän rahaa tekijälle.

Vasta näiden vaiheiden jälkeen voidaan sanoa romanssihuijauksen seuraavien vaiheiden eroavan kokijan ja tekijän kohdalla.

Kokijalla saattaa vähitellen herätä epäilys tilanteesta. Hän voi alkaa kyseenalaistamaan koettua romanssia ja kertoa epäilyksistään läheisilleen tai tekijälle. Tekijän vaihtoehtoina on joko kadota verkkokeskustelusta (ns. ghosting) tai pyrkiä vahvistamaan tunnesidettä kokijaan ja vakuuttamaan luotettavuuttaan, jotta huijaus voi jatkua.

Romanssihuijauksen viimeinen vaihe on tilanteen paljastuminen. Kokija jää yksin tilanteeseen, jossa hän on kärsinyt taloudellisia tappioita ja pettynyt tilanteen todellisuudesta. Kokijassa herää usein voimakkaita tunnereaktioita, ja hänen voi olla myös vaikeaa hyväksyä koetun rakkauden olleen tosiasiassa häneen kohdistunut talousrikos. Tässä vaiheessa tekijä katoaa kokijan elämästä, ja tilanteesta riippuen joko joutuu kantamaan rikosoikeudellisen vastuun teoistaan tai selviää ilman seuraamuksia. Kokijan ratkaistavaksi jää, tekeekö hän rikosilmoituksen ja kuinka hän käsittelee tapahtuneen.

Ilman apua ja tukea tilanteeseen ei tule jäädä – useat tahot auttavat kokijaa tapahtuneen käsittelyssä. Yhteystiedoistamme löydät Nettideittiturva-tiimin tiedot. Voit olla meihin yhteydessä luottamuksellisesti tukea saadaksesi.

Eikö romanttinen viestittelykaverini olekaan olemassa?

Romanssihuijatuksi voi päätyä meistä kuka tahansa. Voidaan kuitenkin todeta, että on olemassa altistavia tekijöitä, jotka voivat tehdä ihmisestä haavoittuvaisemman romanssihuijauksen edessä. Yksinäisyys, yllättävät elämän kriisit tai ruosteessa olevat digitaidot ja puutteellinen mediakriittisyys voivat olla tekijöitä, jotka altistavat romanssihuijauksille. On myös havaittu altistavia persoonallisuuden piirteitä, kuten impulsiivisuus, kiltteys, neuroottisuus, luotettavuus ja taipumus riippuvuuskäyttäytymiselle.  

Pitkäaikainen kaipuu kumppanin löytämisestä voi sysätä kenet tahansa hakemaan romanttista viestittelykaveria erilaisilta nettideittailufoorumeilta. Nettideittailussahan ei ole mitään väärää, mutta nettideittailufoorumeille hakeutuu myös romanssihuijareita. Miten mikään muka voisi mennä vikaan, kun nettideittiprofiilin henkilö vaikuttaa unelmien haavekuvakumppanilta?

Romanttisia viestejä satelee vuorokauden ympäri, vaihdetaan kuulumisia päivittäin, jaetaan henkilökohtaisiakin asioita. Keskustelu ja kirjoittelu voi tuntua jopa terapeuttiselta. Tutustutaan ja suunnitellaan tulevaisuutta yhdessä. Yllättäen käykin ilmi, että romanttinen viestittelykaverisi onkin käynyt usein Suomessa ja tuntee alueen, jossa asut. Yhteinen tulevaisuuden rakentaminen tuntuu jopa helpolta, vaikka keskustelukumppani sillä hetkellä asuu toisella puolella maapalloa ja on sellaisissa työtehtävissä, jotka herättävät vain enemmän luottamusta ja ihailua.

Romanssihuijauksen perinteinen kaava

Romanssihuijausten tekijät noudattavat petoksissa yleensä samankaltaista kaavaa. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta yleensä kaikki alkaa siitä, että etsitään yhteistä kokemuksen pintaa kokijan kanssa.  Romanssivaiheessa jaetaan samoja kiinnostuksen kohteita, jaetaan samanlainen elämäntilanne tai jokin muu luottamusta herättävä asia, joka sysää kokijaa vain syventämään keskustelua romanssihuijarin kanssa.

Voidaan sanoa, että huijarit toimivat psykologisesti taitavasti. He etsivät kokijasta tietoa sosiaalisen median profiilien perusteella, ja osaavat näin kirjoittaa juuri oikeat sanat kokijalle. Huijarit osaavat kirjoituksissaan hyödyntää tunteisiin vetoavia piirteitä, jotka vahvistavat kokijan uskollisuutta ja kunnioitusta romanttista viestittelykaveria kohtaan. Kokijan haavekuva vahvistuu intensiivisen kirjoittelun ohella romanttisesta viestittelykaverista, ja näin etäparisuhde alkaa. Luottamuksellisen kiintymyssuhteen vahvistaminen ja rakentaminen voi kestää viikosta vuosiin. Yleisin aika ennen ensimmäistä rahapyyntöä on noin 6–8 kuukautta, toki tästä löytyy myös poikkeuksia. 

Romanssihuijarit pyrkivät eristämään kokijan intensiivisellä viestittelyllä. Sosiaalinen yhteenkuuluvuus sekä läheiset ja luottamukselliset ihmissuhteet ovat sekä romanssihuijauksilta suojaavia että niistä toipumista edistäviä tekijöitä. Joissain tapauksissa on havaittu myös, miten romanssihuijari vähättelee ja halventaa kokijan sosiaalisia suhteita päämääränään saavuttaa kokijan eristäminen sosiaalisista suhteistaan.

Etäparisuhteen kokemuksen vahvistuessa ihastumisen ja jopa rakastumisen tunteet vahvistuvat niin, että kokija voi kokevansa olevan energinen, hyväntuulinen ja haavoittumaton. Tässä vaiheessa kokijan tilannetta voidaan ymmärtää haavoittumattomuuden harhan kautta. Läheisten huolestuneet ja kriittiset sanat mahdollisesta huijauksesta eivät löydä kokijan kokemukseen liittyvää tarttumapintaa. Näin ollen romanssihuijarit tietävät tarkalleen, miten etenevät romanssivaiheesta pikkuhiljaa seuraavaan pistosvaiheeseen.

kuvituskuva
Prosessin jälkimmäiset vaiheet voivat mennä limittäin tai niissä voidaan palata taaksepäin.

Romanssista pistosvaiheeseen

Pistosvaiheessa romanssivaiheen kupla puhkeaa ensimmäisen kerran. Romanttinen viestittelykaveri kertoo olevansa tilanteessa, johon luonnollisesti kokija tuntee tarvetta puuttua ja auttaa häntä. Tilanteet voivat olla niin koukeroisia, että niiden kulku kuulostaa enemmän Nordic Noir -draamasarjan käsikirjoitukselta kuin todelliselta elämältä. Nettiheilan yllättävä onnettomuus, potkut työpaikasta, läheisen kuolema ja hautajaisten järjestely, tavaran lähettäminen kohteeseen x, jotta hänen henkensä säästyy. Erikoisen tilanteesta tekee myös se, että kaikki edellä mainitut asiat tapahtuvat yhtä aikaa.

Rahanpyyntöön tähtääviä tilanteita on yhtä monta kuin on romanssihuijareitakin. Toisaalta pieniä rahasummia voidaan pyytää arkisiin tilanteisiin, vedoten yhteisiin keskusteluihin. Romanssihuijarit ovat taitavia manipuloimaan kokijan reagoimaan tilanteisiin nopeasti. Paineentunnulla ja kiristämisellä luodaan kokijalle hätää, jotta rahapyynnön tekeminen tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. 
 
Rahojen lähettämisen jälkeen voi olla, että romanssihuijari siirtyy seuraavaan kohteeseen. Tässä kohtaa kokijalla voi herätä jopa huolta, mihin romanttinen viestittelykaverini on kadonnut? Hetken radiohiljaisuuden jälkeen voi tulla vielä useita rahapyyntöjä. Romanssihuijari pyrkii vahvistamaan etäparisuhteen tuntua, vaikka kokija alkaa epäillä tämän tarkoitusperiä. Aikaisemmat piilotetut epäilyksen ajatukset ja tunteet saattavat tässä kohtaa nousta pintaan kokijan mielessä. Haavekuva etäparisuhteesta alkaa romuttua. Samaan aikaan kokijan taloudellinen tilanne saattaa olla velkaantunut ja haastava rahan lähettämisen seurauksena.

Shokista kohti toipumista

Shokkivaiheessa kokijoiden voi olla haastavaa erottaa romanttista viestittelykaveria taustalla olevasta rikollisesta. Kokijalla saattaa esiintyä unettomuutta, ahdistusta, masennusta ja kaipuuta romanssivaiheen intensiiviseen kirjoitteluun. Shokkivaiheessa realiteetit nettikumppanista alkavat näyttäytyä kokijan todellisuudessa karmivalta. Läheisten sanat mahdollisesta huijauksesta palautuvat mieleen ja kokija saattaa alkaa etsiä apua tai tietoa ilmiöstä. Shokkivaiheesta voi seurata vihan tai koston hautomisen vaihetta. Kostaminen tai siitä fantasiointi voi hetkellisesti voimaannuttaa kokijaa. Tilanteen realisointi lempeästi edistää kokijan siirtymistä shokkivaiheesta toipumiseen, toisin kuin kostotarkoituksissa tehdyt vastahuijaukset.  

Toipumista voi haastaa paine korjata nopeasti taloudellinen tilanne kuntoon. Täytyy muistaa, että henkinen toipuminen romanssihuijauksesta kulkee taloudellisen tilanteen eheytymisen rinnalla. Romanssihuijaukseen saattaa liittyä läheisten luottamuksen pettämistä. Velkaantuminen ja suuret lähetetyt rahasummat saattavat ovat saattaneet hiertää lähisuhteita. Tällöin henkiseen toipumiseen kuuluu myös se, että yhteys läheisiin ja luottamussuhde rakennetaan uudelleen. Tärkeintä kuitenkin olisi tukea kokijaa romanssihuijauksen jälkeen niin, ettei mahdollinen uusi huijaus alkaisi jälleen.

Tilanteen paljastuminen läheisille voi toisaalta purkaa pitkäkestoisesta salailusta johtunutta painetta ja helpottaa kokijan todellisuutta. Romanssihuijauksen paljastumiseen liittyy samalla myös etäparisuhteen päättyminen. Luonnollisesti sydänsurujen käsittelyyn kuuluvat pettymyksen tunteet sekä yhteisistä haaveista irti päästäminen. Romanssihuijauksesta syntynyt syvä häpeän tunne hälvenee sitä myötä, kun omaa kokemusta saa jakaa turvallisesti. Toipuminen vie aikaa ja kokija tarvitsee paljon itsemyötätuntoa itselleen tapahtuneen jälkeen. Itsemyötätunto onkin parasta lääkettä toipumisessa. Ammattilaisen tarjoama keskustelutuki voi edistää toipumisen prosessia. Ammattilaisen ohjaamassa keskustelutuessa kokemus romanssihuijauksesta voi pikkuhiljaa sulautua osaksi kokijan elettyä elämää.


Lähteet

ACCC, 2021: Targeting scams: report of the ACCC on scam activity 2020. Australian Competition & Consumer commission https://www.accc.gov.au/about-us/publications/serial-publications/targeting-scams-report-on-scams-activity/targeting-scams-report-of-the-accc-on-scam-activity-2020

Kopp, Christian & Layton, Robert & Sillitoe, Jim & Gondal, Iqbal 2016. The role of love stories in Romance Scams: A qualitative analysis of fraudulent profiles. International Journal of Cyber Criminology.

Peltola, Annika 2022. Kanditutkielma.Romanssihuijauksessa väkivallan uhriksi joutumisen vaikutukset uhrin elämään. https://taloudellinenvakivalta.fi/wp-content/uploads/2022/06/romanssihuijauksessa-vakivallan-uhriksi-joutumisen-vaikutukset-uhrin-elamaan-.pdf

Whitty, Monica & Buchanan, Tom 2012. The Psychology of the Online Dating Romance Scam. University of Leicester. Tutkielma. Saatavilla PDF:nä.

Kuinka tekijä kykenee romanssihuijaukseen?

Verkon romanssihuijaukset ovat jatkuvasti leviävä globaali ilmiö. Valheellisella rakkaudella on petkutettu ihmisiä kauan ennen digiaikaakin, mutta verkkomaailmaan ujuttautuessaan vanha rikosmuoto on saanut käyttöönsä uusia toimintatapoja ja työkaluja. Tavallisesti romanssihuijaus alkaa tekijän yhteydenottona kohteeseensa sosiaalisessa mediassa tai deittisivustolla ja siirtyy sitten sähköpostin, yksityisviestien, puheluiden ja videopuheluiden avulla tapahtuvaan vuorovaikutukseen.

Romanssihuijaus erottuu muista verkkopetoksista siten, että siinä huijauksen kohdetta viekoitellaan taloudellisen hyödyn sijaan romanttisen ihmissuhteen haavekuvalla. On myös erilaisia rahahuijauksen ja rakkauspetoksen yhdistelmiä, joissa huijauksen kohde pyritään saamaan ihastumaan ja sen myötä luottamaan huijariin taloudelliseen voittoon liittyvissä asioissa. Tämän jälkeen huijattava houkutellaan siirtämään rahojaan esimerkiksi tekaistulle kryptosijoitussivustolle äkillisen rikastumisen toivossa.

Rikollisuutta tutkivan tieteen (kriminologian) piirissä tehtyjen tutkimusten mukaan romanssihuijausten tekijät selittelevät rikoksiaan tavalla, jota kutsutaan neutralisaatiotekniikaksi. Rikollista tekoaan eri keinoin oikeuttamalla tekijä pyrkii muun muassa vähättelemään teon vaikutuksia uhrille. Neutralisaatiotekniikan lähempi tarkasteleminen auttaa hahmottamaan romanssihuijausilmiötä, huijauksen tavanomaista kaavaa ja ilmiön ympärillä käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Vastuun kieltäminen ja vahinkojen vähättely suojaavat tekijää

Romanssihuijauksen alussa tekijä pyrkii rakentamaan kohteeseensa kahdenvälisen luottamussuhteen. Kun luottamussuhde on muodostettu, tekijä aloittaa rahan pyytämisen huijattavaltaan, milloin minkäkin tekosyyn varjolla. Huijarit ottavat tavallisesti kohteekseen haavoittuvaisessa asemassa olevan henkilön, joka some- tai nettideittiprofiilinsa perusteella vaikuttaa yksinäiseltä ja romantiikkaa kaipaavalta.

Romanssihuijarit pyrkivät kommunikaatiollaan herättämään kohteissaan erittäin vahvoja tunteita, jotta kohteella syntyisi tunne aidosta ihmissuhteesta. Huijattavan vietteleminen ja vakuutteleminen romanttisen suhteen aitoudesta voi olla pitkä ja aikaa vievä prosessi. Kuukausia kestävä romanttinen viestittely on itseasiassa syy, jonka varjolla tekijä saattaa kieltää vastuun teostaan. Vastuun kieltäminen on neutralisaatiotekniikka, jolla hän vakuuttaa itselleen, että on ansainnut saamansa taloudellisen hyödyn, koska on ollut kohteensa kanssa romanttisessa vuorovaikutuksessa.

Yksinäisyyden lisäksi toinen tärkeä tekijä huijauksen kohteen valitsemisessa on oletettu varallisuus. Kun romanssihuijari havaitsee, että huijattavalla saattaa olla jotain mitä nyhtää, tämä aloittaa ensin pienten ja ajan kuluessa kasvavien rahasummien pyytämisen. Varallisuus on syy, jonka vuoksi rakkauspetosten kohteiksi valikoituu pääsääntöisesti vanhempia henkilöitä – heillä mitä todennäköisimmin on kertynyttä varallisuutta. Rikollinen ei koe varastavansa rahaa, vaan jakavansa sitä uudelleen. Tämä on esimerkki vahingon kieltämisestä, eli neutralisaatiotekniikan muodosta, jolla tekijä pyrkii vähättelemään aiheuttamaansa taloudellista vahinkoa.

Etäisyys tekee huijauksesta helppoa

Aiheesta tehdyn tutkimuksen parissa on todettu, että romanssihuijausten kokijat eivät saa tarpeeksi tukea viranomaisilta, ja että heitä itseään usein syytetään aiheutuneista vahingoista. Syyllisyyden ja syytösten siirtyminen tekijältä kokijan harteille aiheuttaa sen, että vain pieni osa tapauksista ilmoitetaan viranomaisille. Lisäksi vain murto-osa huijauksen kokijoista pystyy avautumaan tapahtumista läheisilleen asiaan liittyvän häpeän ja syyllisyyden vuoksi.  Huijattujen vaikenemisen on esitetty johtuvan osittain myös siitä, että osaan tapauksista voi liittyä huijatulle esitetty lupaus äkillisestä rikastumisesta. Kuten aiemmin totesin, romanssihuijauksiin voi kytkeytyä erilaisia raha- ja sijoitushuijauksia.

Nykyajan romanssihuijaukset eivät ole sidoksissa paikkaan, vaan kyberrikospaikkana toimii koko maailma. Rakkauspetoksen tekijän ja kokijan välinen etäisyys voi etäännyttää tekijän myös emotionaalisesti teon seurauksista. Koska rikollisella ei ole fyysistä yhteyttä uhriin, tämä voi kieltää vastapuolen olevan ylipäätään uhri minkäänlaiseen rikokseen. Uhrin aseman kieltäminen on jälleen yksi neutralisaatiotekniikan muodoista. Osapuolten välinen fyysinen etäisyys mahdollistaa myös sen, että tekijä voi pitää saamaansa taloudellista hyötyä tavallaan maksuna tarjoamastaan romantiikasta. Romanssihuijausten globaalin luonteen ja suurten etäisyyksien vuoksi tekijää on lähes mahdotonta saattaa laillisesti edesvastuuseen teostaan.

Romanssihuijausilmiö on kaikkien asia

Romanssihuijausten tekijät suojaavat itsensä syyllisyydeltä neutralisaatiotekniikalla, eivätkä joudu näkemään tekojensa seurauksia ja aiheuttamaansa inhimillistä kärsimystä. Kun tarkastellaan huijareiden tapoja selitellä itselleen tekojensa oikeutusta, saamme osviittaa heidän toimintatavoistaan. Samalla saamme vihjeitä siitä, miten suojautua romanssihuijareilta, ja mikäli vahinko on jo tapahtunut, voimme avautua sekä viranomaisille että läheisille tapahtuneesta.

Rikolliset poimivat kohteikseen usein kohtalaisen varakkaita, yksinäisiltä ja haavoittuvaisilta vaikuttavia vanhempia ihmisiä. Netissä uuteen romanttiseen viestittelykaveriin törmänneen henkilön kannattaa olla tarkkana erityisesti, jos kuuluu tähän väestöryhmään. Esimerkiksi Nettideittiturvan toimintaohjebingon avulla voi selvittää keskustelukumppaninsa aitouden. Vastuu digitaidoista kuuluu myös läheiselle; jos antaa vaikka vanhemmalleen tai isovanhemmalleen lahjaksi älylaitteen, on hyvä tiedostaa riskit ja varmistaa, että älylaitetta osataan käyttää turvallisesti. Ei kai moottorisahaakaan anneta osaamattomaan käteen?

Romanssihuijauksia koskeva yhteiskunnallinen keskustelu on tällä hetkellä kokijaa syyllistävä. Tämä johtaa siihen, että apua tarvitsevat eivät uskalla hakea apua. Väärälle taholle suuntautuvasta syyllisyydestä aiheutuneen hiljaisuuden vuoksi romanssihuijaukset tulevat edelleen leviämään. Romanssihuijausilmiön kansantaloudelliset vaikutukset ovat huomattavat – suuria määriä suomalaista varallisuutta karkaa muun muassa ulkomaisten rikollisliigojen taskuihin, ja puille paljaille joutuneet kokijat tipahtavat yhteiskunnan tuettaviksi. On hyvä tiedostaa, että rikolliset hyötyvät siitä, että heidän syyllisyytensä siirtyy huijatun kannettavaksi. Syyllistäessämme romanssihuijauksen kokijaa vapautamme tekijän kaikesta vastuusta ja vieläpä maksamme koko lystistä.


Lähteet:

Anesa, Patrizia: Lovextortion: Persuasion strategies in romance cybercrime. Discourse, Context & Media (35) 6/2020, 100398.

Offei, M; Andoh-Baidoo, F.K.; Ayaburi, E.W.; Asamoah,D: How Do Individuals Justify and Rationalize their Criminal Behaviors in Online Romance Fraud? Information Systems Frontiers (24) 8/2020, 475–491.

Mikä on Nettideittiturva?

Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteinen Nettideittiturva-hanke kehittää ja tuottaa valtakunnallisesti matalan kynnyksen kohtaavaa tukea romanssihuijauksen kokeneille (uhrit ja läheiset) tilanteen käsittelyyn. Tuki romanssihuijausten tekijöille vahvistaa rikoksetonta elämää ja tukee oman aiemman toiminnan reflektoinnissa. Tarjoamme koulutusta ja tukea kokijoita, tekijöitä ja heidän läheisiään kohtaaville ammattilaisille sekä tuotamme yleistajuista tietoa romanssihuijausten tunnistamisen, puheeksioton ja ilmiön ymmärtämisen tueksi.

Nettideittiturva on Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteistyönä toteuttava kehittämishanke (STEA 2023-2025). Teemme töitä sosiaalipedagogisella työotteella ja ennaltaehkäisevän väkivaltatyön psykodynaamisella viitekehyksellä. Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen voittovaroista.

Tietoa romanssihuijauksista muilla sivustoilla

Digihuijatut

YLE:n Digihuijatut-sarjassa haastatellaan erilaisten verkkohuijausten kohteiksi joutuneita. Ohjelmassa asiantuntijat antavat vinkkejä digimaailman vaarojen välttämiseksi. Juontajana on Juho Keskitalo.

Digihuijatut-sarjaa esittelevä artikkeli: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/18/digihuijatut-nain-valtat-nettipetkuttajan-ansan.

Linkki Digihuijatut-sarjan romanssihuijauksia käsittelevään jaksoon: https://areena.yle.fi/1-4477139.

European Banking Federation

Eurooppalaisten pankkien edunvalvontajärjestö EBF jakaa monipuolisesti tietoa erilaisista verkkoavusteisista huijauksista.

European Banking Federationin verkkosivut: https://www.ebf.eu/ebf-media-centre/cyberscams/

Kuluttajaliitto

Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hankkeen (2019-2021) tavoitteena oli ennaltaehkäistä nettihuijauksia ja tarjota apua huijatuille. Hanke tarjosi ilmaista neuvontaa ja koulutusta erilaisista verkon huijauksista. Hankkeen aikana järjestettiin myös vertaistukitoimintaa huijausten uhreille ja heidän läheisilleen.

Hankkeen verkkosivut: https://www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/huijarit-kuriin/

Varo, varmista, varoita -kampanja

Varo, varmista ja varoita on viranomaisten ja yritysten yhteiskampanja digihuijausten torjumiseksi.

Varo, varmista ja varoita -kampanjassa ovat mukana Finanssiala ry, Poliisi, Kuluttajaliitto, Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, Kela, Digi- ja väestötietovirasto, Aktia, Danske Bank, DNA, Elisa, Handelsbanken, Nordea, Oma Säästöpankki, OP Ryhmä, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki, Telia ja Microsoft.

Lisätietoa: https://www.kuluttajaliitto.fi/varo-varmista-varoita/

?

Kaipaatko tukea romanssihuijauksen kysymyksissä?

Romanssihuijauksen kokija tai hänen läheisensä, ole yhteydessä maksuttomaan tukeemme. Tukipalveluihin pääset alla olevasta painikkeesta.