Hyppää sisältöön

Eikö romanttinen viestittelykaverini olekaan olemassa?

Yleinen

Kuvituskuva

Romanssihuijausten tekijät noudattavat huijauksissa yleensä samankaltaista kaavaa. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta yleensä kaikki alkaa siitä, että etsitään yhteistä kokemuksen pintaa kokijan kanssa. 

Romanssihuijatun kokemus

Mitä kokija käy romanssihuijauksen aikana läpi ja miten toipuminen voi sen jälkeen alkaa? Romanssihuijatuksi voi päätyä meistä kuka tahansa. Voidaan kuitenkin todeta, että on olemassa altistavia tekijöitä, jotka voivat tehdä ihmisestä haavoittuvaisemman romanssihuijauksen edessä. Yksinäisyys, yllättävät elämän kriisit tai ruosteessa olevat digitaidot ja puutteellinen mediakriittisyys voivat olla tekijöitä, jotka altistavat romanssihuijauksille. On myös havaittu altistavia persoonallisuuden piirteitä, kuten impulsiivisuus, kiltteys, neuroottisuus, luotettavuus ja taipumus riippuvuuskäyttäytymiselle.  

Pitkäaikainen kaipuu kumppanin löytämisestä voi sysätä kenet tahansa hakemaan romanttista viestittelykaveria erilaisilta nettideittailufoorumeilta. Nettideittailussahan ei ole mitään väärää, mutta nettideittailufoorumeille hakeutuu myös romanssihuijareita. Miten mikään muka voisi mennä vikaan, kun nettideittiprofiilin henkilö vaikuttaa unelmien haavekuvakumppanilta?

Romanttisia viestejä satelee vuorokauden ympäri, vaihdetaan kuulumisia päivittäin, jaetaan henkilökohtaisiakin asioita. Keskustelu ja kirjoittelu voi tuntua jopa terapeuttiselta. Tutustutaan ja suunnitellaan tulevaisuutta yhdessä. Yllättäen käykin ilmi, että romanttinen viestittelykaverisi onkin käynyt usein Suomessa ja tuntee alueen, jossa asut. Yhteinen tulevaisuuden rakentaminen tuntuu jopa helpolta, vaikka keskustelukumppani sillä hetkellä asuu toisella puolella maapalloa ja on sellaisissa työtehtävissä, jotka herättävät vain enemmän luottamusta ja ihailua.  

Romanssihuijauksen perinteinen kaava

Romanssihuijausten tekijät noudattavat petoksissa yleensä samankaltaista kaavaa. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta yleensä kaikki alkaa siitä, että etsitään yhteistä kokemuksen pintaa kokijan kanssa.  Romanssivaiheessa jaetaan samoja kiinnostuksen kohteita, jaetaan samanlainen elämäntilanne tai jokin muu luottamusta herättävä asia, joka sysää kokijaa vain syventämään keskustelua romanssihuijarin kanssa.

Voidaan sanoa, että huijarit toimivat psykologisesti taitavasti. He etsivät kokijasta tietoa sosiaalisen median profiilien perusteella, ja osaavat näin kirjoittaa juuri oikeat sanat kokijalle. Huijarit osaavat kirjoituksissaan hyödyntää tunteisiin vetoavia piirteitä, jotka vahvistavat kokijan uskollisuutta ja kunnioitusta romanttista viestittelykaveria kohtaan. Kokijan haavekuva vahvistuu intensiivisen kirjoittelun ohella romanttisesta viestittelykaverista, ja näin etäparisuhde alkaa. Luottamuksellisen kiintymyssuhteen vahvistaminen ja rakentaminen voi kestää viikosta vuosiin. Yleisin aika ennen ensimmäistä rahapyyntöä on noin 6–8 kuukautta, toki tästä löytyy myös poikkeuksia. 

Romanssihuijarit pyrkivät eristämään kokijan intensiivisellä viestittelyllä. Sosiaalinen yhteenkuuluvuus sekä läheiset ja luottamukselliset ihmissuhteet ovat sekä romanssihuijauksilta suojaavia että niistä toipumista edistäviä tekijöitä. Joissain tapauksissa on havaittu myös, miten romanssihuijari vähättelee ja halventaa kokijan sosiaalisia suhteita päämääränään saavuttaa kokijan eristäminen sosiaalisista suhteistaan.

Etäparisuhteen kokemuksen vahvistuessa ihastumisen ja jopa rakastumisen tunteet vahvistuvat niin, että kokija voi kokevansa olevan energinen, hyväntuulinen ja haavoittumaton. Tässä vaiheessa kokijan tilannetta voidaan ymmärtää haavoittumattomuuden harhan kautta. Läheisten huolestuneet ja kriittiset sanat mahdollisesta huijauksesta eivät löydä kokijan kokemukseen liittyvää tarttumapintaa. Näin ollen romanssihuijarit tietävät tarkalleen, miten etenevät romanssivaiheesta pikkuhiljaa seuraavaan pistosvaiheeseen.

Prosessin jälkimmäiset vaiheet voivat mennä limittäin tai niissä voidaan palata taaksepäin.

Romanssista pistosvaiheeseen

Pistosvaiheessa romanssivaiheen kupla puhkeaa ensimmäisen kerran. Romanttinen viestittelykaveri kertoo olevansa tilanteessa, johon luonnollisesti kokija tuntee tarvetta puuttua ja auttaa häntä. Tilanteet voivat olla niin koukeroisia, että niiden kulku kuulostaa enemmän Nordic Noir -draamasarjan käsikirjoitukselta kuin todelliselta elämältä. Nettiheilan yllättävä onnettomuus, potkut työpaikasta, läheisen kuolema ja hautajaisten järjestely, tavaran lähettäminen kohteeseen x, jotta hänen henkensä säästyy. Erikoisen tilanteesta tekee myös se, että kaikki edellä mainitut asiat tapahtuvat yhtä aikaa.

Rahanpyyntöön tähtääviä tilanteita on yhtä monta kuin on romanssihuijareitakin. Toisaalta pieniä rahasummia voidaan pyytää arkisiin tilanteisiin, vedoten yhteisiin keskusteluihin. Romanssihuijarit ovat taitavia manipuloimaan kokijan reagoimaan tilanteisiin nopeasti. Paineentunnulla ja kiristämisellä luodaan kokijalle hätää, jotta rahapyynnön tekeminen tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. 
 
Rahojen lähettämisen jälkeen voi olla, että romanssihuijari siirtyy seuraavaan kohteeseen. Tässä kohtaa kokijalla voi herätä jopa huolta, mihin romanttinen viestittelykaverini on kadonnut? Hetken radiohiljaisuuden jälkeen voi tulla vielä useita rahapyyntöjä. Romanssihuijari pyrkii vahvistamaan etäparisuhteen tuntua, vaikka kokija alkaa epäillä tämän tarkoitusperiä. Aikaisemmat piilotetut epäilyksen ajatukset ja tunteet saattavat tässä kohtaa nousta pintaan kokijan mielessä. Haavekuva etäparisuhteesta alkaa romuttua. Samaan aikaan kokijan taloudellinen tilanne saattaa olla velkaantunut ja haastava rahan lähettämisen seurauksena.

Shokista kohti toipumista

Shokkivaiheessa kokijoiden voi olla haastavaa erottaa romanttista viestittelykaveria taustalla olevasta rikollisesta. Kokijalla saattaa esiintyä unettomuutta, ahdistusta, masennusta ja kaipuuta romanssivaiheen intensiiviseen kirjoitteluun. Shokkivaiheessa realiteetit nettikumppanista alkavat näyttäytyä kokijan todellisuudessa karmivalta. Läheisten sanat mahdollisesta huijauksesta palautuvat mieleen ja kokija saattaa alkaa etsiä apua tai tietoa ilmiöstä. Shokkivaiheesta voi seurata vihan tai koston hautomisen vaihetta. Kostaminen tai siitä fantasiointi voi hetkellisesti voimaannuttaa kokijaa. Tilanteen realisointi lempeästi edistää kokijan siirtymistä shokkivaiheesta toipumiseen, toisin kuin kostotarkoituksissa tehdyt vastahuijaukset.  

Toipumista voi haastaa paine korjata nopeasti taloudellinen tilanne kuntoon. Täytyy muistaa, että henkinen toipuminen romanssihuijauksesta kulkee taloudellisen tilanteen eheytymisen rinnalla. Romanssihuijaukseen saattaa liittyä läheisten luottamuksen pettämistä. Velkaantuminen ja suuret lähetetyt rahasummat saattavat ovat saattaneet hiertää lähisuhteita. Tällöin henkiseen toipumiseen kuuluu myös se, että yhteys läheisiin ja luottamussuhde rakennetaan uudelleen. Tärkeintä kuitenkin olisi tukea kokijaa romanssihuijauksen jälkeen niin, ettei mahdollinen uusi huijaus alkaisi jälleen.

Tilanteen paljastuminen läheisille voi toisaalta purkaa pitkäkestoisesta salailusta johtunutta painetta ja helpottaa kokijan todellisuutta. Romanssihuijauksen paljastumiseen liittyy samalla myös etäparisuhteen päättyminen. Luonnollisesti sydänsurujen käsittelyyn kuuluvat pettymyksen tunteet sekä yhteisistä haaveista irti päästäminen. Romanssihuijauksesta syntynyt syvä häpeän tunne hälvenee sitä myötä, kun omaa kokemusta saa jakaa turvallisesti. Toipuminen vie aikaa ja kokija tarvitsee paljon itsemyötätuntoa itselleen tapahtuneen jälkeen. Itsemyötätunto onkin parasta lääkettä toipumisessa. Ammattilaisen tarjoama keskustelutuki voi edistää toipumisen prosessia. Ammattilaisen ohjaamassa keskustelutuessa kokemus romanssihuijauksesta voi pikkuhiljaa sulautua osaksi kokijan elettyä elämää.


Lähteet

ACCC, 2021: Targeting scams: report of the ACCC on scam activity 2020. Australian Competition & Consumer commission https://www.accc.gov.au/about-us/publications/serial-publications/targeting-scams-report-on-scams-activity/targeting-scams-report-of-the-accc-on-scam-activity-2020

Kopp, Christian & Layton, Robert & Sillitoe, Jim & Gondal, Iqbal 2016. The role of love stories in Romance Scams: A qualitative analysis of fraudulent profiles. International Journal of Cyber Criminology.

Peltola, Annika 2022. Kanditutkielma.Romanssihuijauksessa väkivallan uhriksi joutumisen vaikutukset uhrin elämään. https://taloudellinenvakivalta.fi/wp-content/uploads/2022/06/romanssihuijauksessa-vakivallan-uhriksi-joutumisen-vaikutukset-uhrin-elamaan-.pdf

Whitty, Monica & Buchanan, Tom 2012. The Psychology of the Online Dating Romance Scam. University of Leicester. Tutkielma. Saatavilla PDF:nä.


Kuvituskuva

Janina Koski

Nettideittiturva-hankkeen suunnittelija