Hyppää sisältöön

Romanssihuijausten verkossa -podcast

Mistä romanssihuijauksissa oikein on kyse? Mitä kaikkea siihen liittyy, kun kokee romanssihuijauksen tai läheisenä joutuu todistamaan, kun oma vanhempi, puoliso tai ystävä joutuu huijatuksi?

Romanssihuijausten verkossa -podcastissa avataan romanssihuijausilmiötä useasta näkökulmasta eri asiantuntijavieraiden kanssa. Jaksot julkaistaan Spotifyssa syksyn aikana, ja niitä voi kuunnella myös tällä sivulla.


Jakso 1: Romanssihuijaus on intiimi rikos

”Me ollaan inhimillisiä ihmisiä. Jokainen meistä oikeassa tilanteessa, oikeassa elämän muutosvaiheessa, oikeanlaisella viestillä, tulee huijatuksi.”
–Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen

Romanssihuijaus on intiimi rikos on Romanssihuijausten verkossa-podcastin ensimmäinen jakso. Vieraana jaksossa Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen. Jaksossa käsitellään romanssihuijaus-ilmiötä ja sen vaikutuksia kokijoihin, heidän läheisiinsä sekä yhteiskuntaamme. 


Jakso 2: Varovaisuus kannattaa ihastuneenakin

”Kyllä me jokainen varmaan muistetaan, että kun on ollut oikein rakastunut, siinä kyllä vähän se tuppaa se järki sitten jäämään sen tunteen alle, mikä on ihanaa ja inhimillistä.”
–Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

Podcastin toisessa jaksossa asiantuntijavieraanamme on Rikosuhripäivystyksen (RIKU) kehitysjohtaja Jaana Koivukangas. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista rikosoikeudellisesta näkökulmasta ja Rikosuhripäivystyksen tekemästä työstä romanssihuijattujen auttamiseksi. Mitä kannattaa tehdä, jos on kokenut romanssihuijauksen?

Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen:


Jakso 3: Romanssihuijaus on taloudellista hyväksikäyttöä

”Tärkein tunnusmerkki, milloin viimeistään pitäisi herätä, on sellainen, että jos kokee jonkinnäköistä pelkoa tai vahvaa painostusta ja joutuu tekemään vastoin sitä, mitä itse haluaisi.”
–Hankesuunnittelija Hanna Nylén Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeesta.

Romanssihuijausten verkossa-podcastin kolmannessa jaksossa asiantuntijavieraana on Hanna Nylén Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeesta. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista taloudellisen väkivallan ja taloudellisen hyväksikäytön näkökulmasta. Onko romanssihuijaus taloudellista väkivaltaa?

Koetko tai epäiletkö taloudellista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä lähisuhteessasi? Taloudellinen väkivalta tutuksi tarjoaa tukea ja keskusteluapua.


Jakso 4: Mitä on taloudellinen toipuminen?

”Me eletään sellaisessa valtiossa, jossa ihmisillä on oikeus saada apua silloin, kun heillä on ongelmia ja haasteita elämässään.”
–Hankesuunnittelija Jenna Mäkelä Rahat pelissä -hankkeesta.

Miten voi toipua romanssihuijauksesta aiheutuneesta taloudellisesta kriisistä? Tätä pohditaan Romanssihuijausten verkossa-podcastin neljännessä jaksossa, kun asiantuntijavieraina ovat taloudellisen toipumisen ammattilaiset, hankesuunnittelija Jenna Mäkelä ja rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija Johanna Laurell.

Takuusäätiön ja Sosped-säätiön Rahat pelissä -hanke edistää rahapelihaitoista aiheutunutta taloudellista toipumista.

Jakso 5: Häpeän ytimessä

”On tosi tärkeää tavoittaa se, että minne se häpeä oikeastaan kuuluu; kenen kuuluisi hävetä?”
–Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön johtava asiantuntija Maria Lindroos.

Romanssihuijausten verkossa-podcastin viidennessä jaksossa sukelletaan yhteen romanssihuijausilmiön keskeisimpään teemaan, häpeään. Romanssihuijauksen kokemukseen liittyy hyvin vahvaa häpeää, ja se usein estää romanssihuijattua hakeutumasta avun ja tuen piiriin. Häpeää ja sen käsittelemistä on meille avaamassa ehkäisevän väkivaltatyön ammattilainen Maria Lindroos.

Maria Akatemia ry on valtakunnallinen, kestävää hyvinvointia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka tekee työtä muun muassa ehkäisevän väkivaltatyön parissa. Maria Akatemia on toinen Nettideittiturva-hankkeen toteuttajista.