Hyppää sisältöön

Ohjeita läheiselle

Oletko huolissasi läheisesi viestittelystä tuntemattoman henkilön kanssa?
Mitä voit tehdä, jos epäilet, että oma läheisesi on joutumassa, tai on jo joutunut romanssihuijauksen kohteeksi?

Lähesty asiaa rauhallisesti

On ymmärrettävää, että on tukalaa seurata vierestä mahdollisesti käynnissä olevaa romanssihuijausta. Etenkin jos tilanteeseen liittyy rahasiirtoja, voi olla vaikeaa pysyä tyynenä. Tästä huolimatta asia kannattaa ottaa esille aivan kaikessa rauhassa, sillä hyökkäävä tai liian kärkäs lähestymistapa todennäköisesti aiheuttaa vain lisävahinkoa. Huutaminen ja toisen tyhmäksi haukkuminen voi saada läheisesi tukeutumaan vain entistä enemmän viestittelykumppaniinsa. Huijareiden keinovalikoimaan kuuluu eristää huijauksen kohde tämän läheisistä ja ystävistä, jotta nämä eivät keskeyttäisi käynnissä olevaa petosta.

Mitä tehdä käytännössä?

Alla olevat toimintaohjeet auttamaan sinua ottamaan asian puheeksi läheisesi kanssa rakentavasti.

Tärkeimmät turvaohjeet

Käy läheisesi kanssa läpi tärkeimmät turvaohjeemme.

Ilmiön tunnistaminen

Romanssihuijauksen ilmiön laajempi hahmottaminen ja tunteminen voi olla hyvä keino saada läheisesi tunnistamaan myös oma tilanteensa. Verkko on pullollaan tarinoita ihmisistä, jotka ovat joutuneet romanssihuijauksen kohteeksi. Ovatko nämä tarinat läheisellesi tuttuja? Jos ovat, kysy häneltä, miten ne ovat päättyneet? Usein nämä tarinat noudattavat samaa kaavaa, ja läheisesi saattaa tunnistaa niistä piirteitä, jotka vastaavat hänen tilannettaan.

Romanssihuijausta valottavat tietoartikkelimme auttavat ymmärtämään ilmiötä. Artikkelit löydät täältä.

Toimintaohjebingo

Jotkut ihmiset saattavat haluta pohtia asioita aivan omassa rauhassaan. Nettideittiturvan ladattavalla toimintaohjebingon (lataa alta) avulla läheiselläsi on mahdollisuus käsitellä tilannetta omaan tahtiinsa. Bingoruudukko auttaa selventämään omaa tilannettaan – jos yksikin ruudukon kohta täyttyy, on syytä olla tarkkana. Toimintaohjebingon voit ladata alla olevasta painikkeesta.

Tulostettava toimintaohjebingo (A4)
Miten toimia romanssihuijauksen paljastuessa

Mikäli läheisesi viestittelykaveri osoittautuu romanssihuijariksi, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Tutustu toimintaohjeisiimme täällä.

Entä jos läheinen ei millään usko, että häntä huijataan?

Se, että romanssihuijauksen uhri ei usko tulleensa huijatuksi on varsin tavallista. Huijatun defensiivinen käytös on tulosta huijarin toteuttamasta henkisestä manipuloinnista. Huijauksen romanssivaiheessa tekijä manipuloi uhriaan pommittamalla tätä romanttisilla viesteillä ja eristämällä tämän läheisistään muun muassa väittämällä olevansa ainoa luotettava henkilö hänen elämässään.

Lohdutukseksi voidaan todeta, että se on itseasiassa osa romanssihuijauksesta toipumisen prosessia. Romanssihuijaus etenee tavallisesti oheisen kaavion mukaisesti. Huomionarvoista on, että kokija saattaa lipua takaisin romanssivaiheeseen ja sitä kautta uusiin pistosvaiheisiin. Voidaan siis puhua ns. relapsista, eli retkahtamisesta takaisin totuttuun kuvioon.

kuvituskuva

Läheisen voi olla vaikea myöntää tilanteen todellisuus, koska silloin hänen pitäisi hyväksyä olevansa rikoksen uhri sekä se, että lähetetyt rahat ovat menetettyjä ja ihana etäkumppani onkin huijari.

Jos kyseessä on romanssihuijaus, mutta et saa läheiseesi keskusteluyhteyttä ja tilanne tuntuu kestämättömältä, voi olla hyvä pyytää ammattilainen apuun. Kriisityön ammattilaisella on kyky puuttua tilanteeseen syyttämättä ja arvottamatta. Apua saa muun muassa seuraavien linkkien kautta:

Mikäli läheisesi lopulta uskoo tulleensa huijatuksi ja tuleekin uskoutumaan sinulle, tilanteessa ei kannata sanoa: ”mitäs minä sanoin”, vaan on aika tarjota hänelle apua ja tukea.

Olen uupunut läheinen, mikä neuvoksi?

Toivo

Tukalaa tilannetta voi helpottaa toivo siitä, että romanssihuijatun on mahdollista saada tilanteeseensa apua, eikä hän joudu jäämään tilanteensa kanssa yksin. Toivoa voi vahvistaa myös ajatus siitä, että on ihmisiä, jotka ovat toipuneet romanssihuijauksesta. Lisäksi voi lohduttautua ajatuksella, että romanssihuijaukset etenevät pääsääntöisesti tietyn kaavan mukaan. Huijatun kokemus on tilanteessa ennustettavissa – ihastumista seuraa todennäköisesti jossain vaiheessa pettyminen ja tilanteen purkautuminen. Tähän kaavaan perehdyttää esimerkiksi kirjoittamamme artikkeli, jonka avulla läheisesi saattaa pystyä hahmottamaan tilanteensa todellisuutta paremmin. Artikkelin voit lukea alla olevasta linkistä.

Tieto

Romanssihuijauksen tarkasteleminen hieman etäämmältä auttaa ymmärtämään, että oma läheinen ei suinkaan ole ainoa huijattu. Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö, johon vaikuttaa muun muassa tietoteknologian kehittyminen. Eräs syy verkossa tapahtuviin romanssihuijauksiin on se, että ihmisten digitaidot eivät ole pysyneet yhteiskunnan nopean digitalisoitumisen perässä.

Oma jaksaminen

Läheisellä on oikeus huolehtia myös omista voimavaroistaan. Kriisitilanteissa omien rajojen hahmottaminen on tärkeää. On hyvä yrittää pitää itsensä tietyn etäisyyden päässä tilanteesta, vaikka sen ylläpitäminen onkin varmasti vaikeaa. Erilaisissa kriiseissä myös läheinen kuormittuu ja tarvitsee tukea, jolloin yhteydenotto ammattilaiseen on paikallaan. Nettideittiturvan asiakastyöntekijät osaavat tukea läheisen jaksamista romanssihuijauksen tilanteessa.

Läheiseni saa nyt ammattilaisten tarjoamaa tukea, mitä minun tarvitsee tehdä?

On ymmärrettävää, että kun oma läheinen on huijauksen pyörteissä, koetaan valtavaa huolta. Kun huijauksen kokenut läheisesi on päässyt tuen piiriin, sinulla on mahdollisuus ottaa tilanteeseen hieman etäisyyttä, levähtää ja luottaa siihen, että hän saa asiantuntevaa apua.

Jos läheisesi kaipaa sinulta apua, voit hänen luvallaan auttaa häntä käytännön asioissa, kuten esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä ja raha-asioiden selvittämisessä. Käytännön ohjeita romanssihuijaustapauksessa toimimiseen löydät toimintaohjeita-sivultamme.