Hyppää sisältöön

Ohjeita läheiselle

Oletko huolissasi läheisesi viestittelystä tuntemattoman henkilön kanssa?
Mitä voit tehdä, jos epäilet, että oma läheisesi on joutumassa, tai on jo joutunut romanssihuijauksen kohteeksi?

Lähesty asiaa rauhallisesti

On ymmärrettävää, että on tukalaa seurata vierestä mahdollisesti käynnissä olevaa romanssihuijausta. Etenkin jos tilanteeseen liittyy rahasiirtoja, voi olla vaikeaa pysyä tyynenä. Tästä huolimatta asia kannattaa ottaa esille aivan kaikessa rauhassa, sillä hyökkäävä tai liian kärkäs lähestymistapa todennäköisesti aiheuttaa vain lisävahinkoa. Huutaminen ja toisen tyhmäksi haukkuminen voi saada läheisesi tukeutumaan vain entistä enemmän viestittelykumppaniinsa. Huijareiden keinovalikoimaan kuuluu eristää huijauksen kohde tämän läheisistä ja ystävistä, jotta nämä eivät keskeyttäisi käynnissä olevaa petosta.

Mitä tehdä käytännössä?

Alla olevat toimintaohjeet auttamaan sinua ottamaan asian puheeksi läheisesi kanssa rakentavasti.

Viestittelykaverin profiilikuvat

Usein romanssihuijarit käyttävät profiilikuvinaan muilta ihmisiltä varastettuja kuvia. Voit kysyä läheiseltäsi, onko hän varmistunut keskustelukumppanin henkilöllisyyden aitoudesta esimerkiksi tekemällä tämän profiilikuvista käänteisen kuvahaun. Mikäli hän ei ole tätä vielä tehnyt, voit ehdottaa, että tekisitte kuvahaun yhdessä. Ohjeet käänteisen kuvahaun tekemiseen.

Videopuhelun pyytäminen

Kysy läheiseltäsi, onko hän soittanut uuden tuttavuutensa kanssa videopuhelun? Videopuhelu on hyvä keino varmistua keskustelukumppanin henkilöllisyydestä, mutta siinä on mahdollista salata oma henkilöllisyytensä käyttämällä kasvoja muuntelevaa filtteriä eli suodatinta. Kaikeksi onneksi filtteri ei kuitenkaan toimi, jos sen käyttäjä esimerkiksi koskettaa kasvojaan. Kannattaakin siis ehdottaa viestittelykaverille ensin videopuhelua, ja puhelun aikana pyytää tätä koskettamaan kasvojaan.

Videopuhelua voi epäillä muokatuksi myös puhelun keston perusteella. Mikäli puhelu kestää vain lyhyen aikaa, on todennäköistä, että puhelu on joko muokattu tai jopa tehty etukäteen. Siksi kannattaakin koettaa saada puhelu kestämään muutamaa minuuttia kauemmin. Voit myös kysyä soittajalta kysymyksiä, joihin ei riitä vastaukseksi pelkästään ’kyllä’ tai ’ei’. Kun esität kysymyksiä, joihin ei riitä yksinkertainen vastaus, varmistat ettei sinulle näytetä ennakkoon tehtyä tallennetta.

Rahasiirtojen välttäminen

On hyvin tärkeää, että läheisesi ei siirtäisi rahaa viestittelykaverilleen jota ei ole koskaan tavannut. Voit kehottaa häntä lähettämään rahaa vasta sitten, kun hän on oikeasti tavannut viestittelykaverinsa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvokkain tapaaminenkaan ei ole tae sille, että viestittelykaveri olisi rehellinen ja raha menisi siihen, mihin hän on kertonut.

Rahaa ei pidä lähettää silloinkaan, kun läheisellesi kerrotaan toisessa päässä, että olisi esimerkiksi sattunut jokin onnettomuus tai että asialla on kiire jonkin muun syyn vuoksi. Romanssihuijauksia tehtailevat rikolliset ovat erittäin taitavia manipuloimaan kohteitaan, ja kiireeseen vetoaminen on hyväksi koettu tapa saada huijauksen kohteen harkintakyky pettämään.

Ilmiön tunnistaminen

Romanssihuijauksen ilmiön laajempi hahmottaminen ja tunteminen voi olla hyvä keino saada läheisesi tunnistamaan myös oma tilanteensa. Verkko on pullollaan tarinoita ihmisistä, jotka ovat joutuneet romanssihuijauksen kohteeksi. Ovatko nämä tarinat läheisellesi tuttuja? Jos ovat, kysy häneltä, miten ne ovat päättyneet? Usein nämä tarinat noudattavat samaa kaavaa, ja läheisesi saattaa tunnistaa niistä piirteitä, jotka vastaavat hänen tilannettaan.

Toimintaohjebingo

Jotkut ihmiset saattavat haluta pohtia asioita aivan omassa rauhassaan. Nettideittiturvan ladattavalla toimintaohjebingon (lataa alta) avulla läheiselläsi on mahdollisuus käsitellä tilannetta omaan tahtiinsa. Bingoruudukko auttaa selventämään omaa tilannettaan – jos yksikin ruudukon kohta täyttyy, on syytä olla tarkkana. Toimintaohjebingon voit ladata alla olevasta painikkeesta.

Tulostettava toimintaohjebingo (A4)

Entä jos läheinen ei millään usko, että häntä huijataan?

Jos kyseessä on romanssihuijaus, mutta et saa läheiseesi keskusteluyhteyttä, voi olla hyvä pyytää ammattilainen apuun. Kriisityön ammattilaisella on kyky puuttua tilanteeseen syyttämättä ja arvottamatta. Apua saa muun muassa seuraavien linkkien kautta:

Mikäli läheisesi lopulta uskoo tulleensa huijatuksi ja tuleekin uskoutumaan sinulle, tilanteessa ei kannata sanoa: ”mitäs minä sanoin”, vaan on aika tarjota hänelle apua ja tukea.

Olen uupunut läheinen, mikä neuvoksi?

Toivo

Tukalaa tilannetta voi helpottaa toivo siitä, että romanssihuijatun on mahdollista saada tilanteeseensa apua, eikä hän joudu jäämään tilanteensa kanssa yksin. Toivoa voi vahvistaa myös ajatus siitä, että on ihmisiä, jotka ovat toipuneet romanssihuijauksesta. Lisäksi voi lohduttautua ajatuksella, että romanssihuijaukset etenevät pääsääntöisesti tietyn kaavan mukaan. Huijatun kokemus on tilanteessa ennustettavissa – ihastumista seuraa todennäköisesti jossain vaiheessa pettyminen ja tilanteen purkautuminen.

Tieto

Romanssihuijauksen tarkasteleminen hieman etäämmältä auttaa ymmärtämään, että oma läheinen ei suinkaan ole ainoa huijattu. Kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö, johon vaikuttaa muun muassa tietoteknologian kehittyminen. Eräs syy verkossa tapahtuviin romanssihuijauksiin on se, että ihmisten digitaidot eivät ole pysyneet yhteiskunnan nopean digitalisoitumisen perässä.

Oma jaksaminen

Läheisellä on oikeus huolehtia myös omista voimavaroistaan. Kriisitilanteissa omien rajojen hahmottaminen on tärkeää. On hyvä yrittää pitää itsensä tietyn etäisyyden päässä tilanteesta, vaikka sen ylläpitäminen onkin varmasti vaikeaa. Erilaisissa kriiseissä myös läheinen kuormittuu ja tarvitsee tukea, jolloin yhteydenotto ammattilaiseen on paikallaan. Nettideittiturvan asiakastyöntekijät osaavat tukea läheisen jaksamista romanssihuijauksen tilanteessa.
Tästä Nettideittiturvan tukipalveluihin.

Läheiseni saa nyt ammattilaisten tarjoamaa tukea, mitä minun tarvitsee tehdä?

On ymmärrettävää, että kun oma läheinen on huijauksen pyörteissä, koetaan valtavaa huolta. Kun huijauksen kokenut läheisesi on päässyt tuen piiriin, sinulla on mahdollisuus ottaa tilanteeseen hieman etäisyyttä, levähtää ja luottaa siihen, että hän saa asiantuntevaa apua.

Jos läheisesi kaipaa sinulta apua, voit hänen luvallaan auttaa häntä käytännön asioissa, kuten esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä ja raha-asioiden selvittämisessä. Käytännön ohjeita romanssihuijaustapauksessa toimimiseen löydät toimintaohjeita-sivultamme.