Hyppää sisältöön

Yhteyden katkaiseminen romanssihuijariin

Tietoa romanssihuijauksista

Nettideittiturva suosittelee toimintaohjeissaan yhteyden katkaisemista tilanteessa, jossa on syytä epäillä toista osapuolta romanssihuijariksi. Vaikka epäilys tai jopa varmuus romanssihuijauksesta olisikin syntynyt, ei viestittelyn lopettaminen ole aina helppoa. Pitkään jatkunut viestittely on voinut muodostua rutiiniksi ja tavaksi. Lisäksi syntyneen romanssin unelmasta voi olla vaikeaa luopua. Yhteyden katkaiseminen romanssihuijariin on silti pakollista, jotta huijaus saadaan loppumaan.

Romanssihuijarit koukuttavat kokijan keskusteluyhteyteen

Ei ole lainkaan sattumaa, että romanttista viestittelyä on vaikea lopettaa. Ylitsevuotavilla kehuilla kyllästettyjen viestien lähettely on romanssihuijareiden käyttämä keino, jolla yritetään saada huijauksen uhri ihastumaan ja koukuttumaan keskusteluun. Tällaisessa henkisessä manipuloinnissa on kyse henkisestä ja digitaalisesta väkivallasta, ei turvallisesta nettiromanssista. 

Päivittäin saapuvien kauniiden viestien ja rakkaudentunnustusten keskellä voi olla vaikea uskoa, että viestien lähettäjä haluaisi mitään pahaa. Yhteydenpidon lopettaminen mukavalta ja kiinnostavalta vaikuttavan henkilön kanssa voi tuntua jo lähtökohtaisesti omituiselta; “miksi lopettaisin viestittelyä henkilön kanssa, joka on minulle niin mukava ja kiinnostunut minusta?”  

Kun romanssihuijarin “rakkauspommitus” menee läpi, ja tekijä on saanut uhrinsa kiinnostumaan itsestään, hän alkaa luomaan yhä vahvempaa luottamussuhdetta. Luottamussuhteen ollessa kyllin vahva huijari alkaa esittämään rahanpyyntöjä, jotka kasvavat ajan myötä. Rahaa pyydetään tunteisiin vetoavilla ja kiireen tunnetta synnyttävillä valheilla. 

Nettideittiturvan tukipalveluista apua saaneet ovat kertoneet, että yhteyttä viestittelykaveriin ei ole katkaistu heti, kun tilanne on paljastunut huijaukseksi. Viestittelyä huijarin kanssa on saatettu jatkaa, koska on ajateltu, että niin kauan kuin viestittely jatkuu, suhde saattaa sittenkin osoittautua aidoksi. Yhteyttä on pidetty yllä myös siinä toivossa, että huijarille menetetyt rahat saataisiin vielä takaisin.

Miksi viestittelyn lopettaminen on niin vaikeaa?

Ihmisellä on psykologinen perustarve yhteydelle ja rakkaudelle. Jo pelkästään tämän vuoksi on vaikeaa jättää huomiotta ihastumistaan ja rakkauttaan tunnustava uusi tuttavuus.  Kehen eivät päivittäiset rakkaudentunnustukset ja kauniit viestit vaikuttaisi? 

Tiivis yhteydenpito ja saapuvien viestien paljous on koettu asiakkaidemme parissa sekä koukuttavana että hämmennystä aiheuttavana. Romanssihuijauksen kokeneet kertovat, että ovat tunteneet olevansa ikään kuin jonkin lumouksen vallassa. Eräs asiakas kertoi mielensä jakaantuneen tilanteen vuoksi kahtia; toinen puoli uskoi suhteeseen ja toinen puoli tiesi tilanteen olevan huijaus, mutta nämä kaksi puoliskoa eivät lainkaan kohdanneet. 

Ihastuneena ja rakastuneena ihminen jättää huomaamatta uuden kumppanin vähemmän viehättäviä puolia. Jos romanssihuijarin sepittämä tarina ei aivan pysy kasassa, ja siinä on öljynporauslautan kokoisia aukkoja, ihastunut mieli pyrkii selittämään epäjohdonmukaisuudet niin, etteivät ne ole orastavan nettiromanssin tiellä. Yksi kokijoista on kertonut, kuinka suhteesta muodostui romanssihuijarin valheiden kannattelema kupla, jota mikään ei voinut puhkaista. 

Romanssihuijarit ovat taitavia hämärtämään uhrien tilannekuvaa mutkikkailla tarinoillaan. Yksi kokijoista kertoo alkaneensa epäillä omaa muistiaan huijarin sepittämien sekavien ja monimutkaisten valheiden äärellä. Vaikka epäilyksiä tilanteen todellisesta luonteesta jossain vaiheessa nousisikin, voi takaraivossa silti kolkuttaa kysymys: mitä jos tämä onkin aitoa?

Huijauksen tunnistamisesta yhteyden katkaisemiseen

Epäilyttävän etäsuhteen lopettaminen on sen vaikeudesta huolimatta mahdollista. Aluksi on hyvä varmistaa, onko kyseessä mahdollisesti huijaus. Jos seuraavien romanssihuijauksen tunnusmerkkien perusteella epäilee omaa nettiromanssiaan, tulisi yhteys katkaista välittömästi: 

  • Kumpi otti ensin yhteyttä: Lähes poikkeuksetta romanssihuijarit lähettävät ensimmäisen viestin. 
  • Sovelluksesta toiseen siirtyminen: Huijarit pyrkivät pian yhteyden muodostamisen jälkeen siirtämään keskustelun yksityisille viestialustoille (mm. Telegram, WhatsApp, Signal), jotta keskustelua olisi vaikeampi jäljittää. 
  • Tiivis yhteydenpito: Intensiivisellä viestittelyllä verkkorikolliset yrittävät rakentaa luottamusta ja koukuttaa keskusteluun.  
  • Vahvat tunteet: Huijarit teeskentelevät ihastumista – usein jo ensimmäisestä viestistä lähtien. 
  • Raha ja arvoesineet: Tämä on se syy, miksi huijarit ylipäätään lähestyvät ihmisiä verkossa. Henkilön profiili voi olla kaikin puolin vakuuttava ja hänen tarinansa uskottava, mutta viimeistään silloin, kun tämä pyytää jotakin, hälytyskellojen tulisi soida. Rahan lisäksi huijarit voivat pyytää esimerkiksi lahjakortteja, puhelimia tai kryptovaluuttaa. 

Lue lisää huijarin tunnistamisesta toimintaohjeistamme.

Huijarit luottavat siihen, että uhri on siinä määrin tilanteen hämmentämä, ettei hänelle ole helppoa lähteä pois tilanteesta.  Jotkut kokijoistamme ovat kertoneet, etteivät ole lopettaneet keskustelua huijauksen paljastuttua, sillä he ovat halunneet päästä sanomaan huijarille viimeisen sanan helpottaakseen oloaan. Oman pahan olon suuntaaminen huijariin on kuitenkin riskialtista; niin kauan, kun yhteys on auki, huijari voi päästä taas henkisesti niskan päälle ja jatkaa huijausta.

Yhteyden onnistunut katkaiseminen vaatii vaikenemisen

Jotta huijaus saataisiin loppumaan, huijarin viesteihin ei kannata vastata. Tekijät haluavat pitkittää huijausta ja pitää yhteyttä uhreihin, joilta on vielä odotettavissa rahaa. Siksi nämä saattavat aluksi piinata pommittamalla viesteillä. Onnistunut keskustelusuhteen lopettaminen voi vaatia useamman kuukauden radiohiljaisuuden. 

Viesteihin vastaamatta jättäminen edistää toisinaan myös tapahtuneesta toipumista; radiohiljaisuus voi tuoda huijatulle vallantunnetta ja vahvistaa tämän omia rajoja. Romanssihuijarin someprofiilin ja numeron estäminen auttaa. Tämän jälkeen muilta epäilyttäviltä tileiltä voi tulla jonkin aikaa kalasteluviestejä, ja myös ne on syytä jättää huomiotta. Puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen vaihtaminen on myös hyvä vaihtoehto. 

Yhteyden katkaiseminen romanssihuijariin voi jättää elämään tyhjiön, jota on vaikea täyttää. Keskusteluyhteyden katkaisemisen onnistumisen kannalta onkin syytä miettiä, millaisia asioita voisi ottaa viestittelyn tilalle omassa arjessaan. Itselle mielekkään sijaistekemisen pohdinta on tärkeää myös siksi, että voi suojautua huijauksilta myös vastaisuudessa. Omaa elämää ei tarvitse muuttaa täysin, mutta pienilläkin asioilla voi olla suuri vaikutus. 

Aina, kun on vuorovaikutuksessa verkossa epäilyttävän henkilön kanssa, viestittelijä altistaa itsensä ja myös läheisensä vaaraan, sillä huijarit käyvät tarkasti läpi ihmisten sometilien kaverilistoja saadakseen uusia uhreja. Keskustelun pitkittäminen koston ja menetettyjen rahasummien palautumisen toivossa opettaa huijareita toimimaan vastedes entistä paremmin ja uskottavammin.


Kirjoittajat

Jimi Tikkanen, viestinnän suunnittelija, Sosped
Janina Koski, hankesuunnittelija, Maria Akatemia
Helmi Korhonen, pääsuunnittelija, Sosped