—
Romanssihuijauksen kokijan voi yllättää kolminkertainen shokki. Sen lisäksi, että huijatulta viedään rahat ja hänen sydämensä särkyy, saattaa hän itse syyllistyä rikokseen.
Romanssihuijausten tekijät lähestyvät ihmisiä verkossa ja antavat näille valheellisia lupauksia rakkaudesta ja parisuhteesta. Rakennettuaan intiimiä luottamussuhdetta huijattaviinsa he alkavat esittämään uhreilleen jatkuvasti kasvavia rahapyyntöjä, milloin minkäkin äkillistä reagointia vaativan tilanteen varjolla. Romanttiseen viestittelykaveriinsa ihastunut on kiedottu niin taitavasti vahvaan valheiden verkkoon, että antaa tälle rahaa. Lähettäessään rakkaalleen rahaa huijattu asettaa oman taloutensa vaakalaudalle.
Sydämen kautta pankkitilille ujuttautuva romanssihuijaus on taloudellisen hyväksikäytön muoto, joka saattaa mennä vielä rahapyyntöjäkin pidemmälle. Tekijät saattavat suostutella romanssihuijattua vastaanottamaan rahaa tai siirtämään rahaa jollekin tuntemattomalle tilille. Suostuessaan tähän kokija saattaa tietämättään tulla syyllistyneeksi rahanpesuun.
Rahanpesu on tavallisesti osa romanssihuijausta
Rahanpesu on talousrikos, jossa laittomasti hankittujen varojen alkuperä ja omistajat pyritään peittämään. Jotta hämäräperäinen raha näyttäisi lailliselta, sitä siirrellään laillisen maksuliikenteen kautta. Rahanpesu yhdistetään tavallisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja huumekauppaan, mutta sitä esiintyy runsaasti myös romanssihuijausten yhteydessä.
Romanssihuijauksissa rahan alkuperää häivyttämällä yritetään hämätä pankkeja, jotta nämä eivät estäisi rahan siirtymistä huijareiden tileille. Huijauksia tehtaillaan pääasiassa ulkomailta käsin. Romanssihuijattujen rahat myös yleensä päätyvät ulkomaille. Suomessa pankit valvovat lain velvoittamana ulkomaille suuntautuvaa rahaliikennettä ehkäistäkseen rahanpesua. Suoraan ulkomaiselle tilille tehtävä suuri rahasiirto joutuisi todennäköisesti pankin estämäksi, mutta kierrättämällä rahaa usean kotimaisen tilin ja pankin kautta rahaliikennettä on vaikeampaa valvoa.
Kun romanssihuijauksen kokija on ihastunut nettituttavuuteensa ja luottaa tähän, voi huijari suostutella tämän osallistumaan tahattomasti rahanpesuun. Tekijä saattaa väittää, ettei syystä tai toisesta kykene esimerkiksi hoitamaan pankkiasioitaan ja pyytää kokijaa tekemään rahasiirron jollekin tuntemattomalle tilille. Huijari saattaa myös pyytää kokijaa ottamaan rahaa vastaan tuntemattomilta kotimaisilta pankkitileiltä tai jopa siirtelemään varoja omien pankkitiliensä välillä.
Tosiasiassa rahat ovat mahdollisesti peräisin muilta ihmisiltä, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa. Romanssihuijauksen kokija saattaa tiedostamattaan tulla osaksi kansainvälistä muista huijatuista koostuvaa verkostoa. Tietämättään tällaiseen verkostoon kuuluvia jäseniä erehdytetään liikuttelemaan petoksilla hankittua rahaa toistensa tileillä, jotta rahan alkuperä hämärtyisi. Suostuessaan joko vastaanottamaan rahaa tai siirtelemään sitä toisille tileille romanssihuijattu osallistuu tietämättään rikoksen jälkien peittelyyn.
Rahanpesun rikosoikeudellinen vastuu
Romanssihuijauksen seuraukset ovat sen kokijalle raskaita; sydän on särkynyt, traumaperäiset stressireaktiot ravistelevat koko kehoa ja oma talous on mennyt aivan sekaisin, ehkä jopa loppuelämäksi. Mikäli huijattu on suostunut ottamaan vastaan rahaa tai siirtänyt sitä muille tileille, voi tilanne hankaloitua entisestään, kun joutuu itse rikostutkinnan kohteeksi. Tutkinta voi kestää jopa vuosia. Nettideittiturvalla on asiakkainaan romanssihuijattuja, joita epäillään rahanpesurikoksista. Suomessa on viime aikoina annettu tuomioita rahanpesusta henkilöille, jotka ovat joutuneet romanssihuijatuksi ja syyllistyneet tietämättään rahanpesuun.
Rahanpesuun syyllistyneet olivat vastaanottaneet rahaa netin romanssihuijareilta ja välittäneet sitä eteenpäin. Toinen ehdolliseen vankeuteen tuomittu romanssihuijauksen kokija oli tutustunut Tinderissä miehenä esiintyneeseen henkilöön, jonka antamien ohjeiden mukaan oli ottanut vastaan suomalaisnaisen nimellä siirrettyä rahaa kymmenien tuhansien eurojen edestä ja siirtänyt sitä eteenpäin saksalaiselle ja romanialaiselle tilille. Oman käsityksensä mukaan huijattu oli yrittänyt auttaa nettituttavaansa. Romanssihuijauksissa on erittäin tyypillistä, että huijattu luulee auttavansa viestittelykaveriaan. Äkillisten hätätilanteiden teeskenteleminen on tyypillinen romanssihuijareiden keino saada uhri lähettämään rahaa.
Muiden eurooppalaisten pankkitilien osuus vyyhdissä kertoo osaltaan romanssihuijausten kansainvälisestä luonteesta. Romanssihuijatuista koostuva ns. muulitilien verkosto rahaliikenteineen voi olla hyvinkin laaja. Myös toinen rahanpesusta tuomittu romanssihuijauksen kohteeksi joutunut oli siirtänyt suuria vastaanottamiansa summia eteenpäin ulkomaille, tällä kertaa Nigeriaan ja Etelä-Afrikkaan. Hän oli omien sanojensa mukaan pyrkinyt varmistamaan viestittelijäkaverinsa henkilöllisyyden. Hänen ei katsottu hyötyneen rahasiirroista itse mitenkään. Vaikka käräjäoikeus totesi molempien joutuneen romanssihuijauksen uhriksi, katsoi se heidän siitä huolimatta syyllistyneen tuottamukselliseen rahanpesuun.
Nykyteknologia avustaa rahanpesussa
Romanssihuijarit voivat pestä rahaa ilman viattomista ihmisistä rakentamaansa rahamuuliverkostoa. Hyödyntämällä Suomessakin käytössä olevia kansainvälisiä rahanvälityspalveluita, kuten Western Unionia, Ria Transferia, PayPalia tai Moneygramia, he voivat ottaa huijaamiltaan ihmisiltä vastaan rahaa ilman, että huijattu syyllistyy rahanpesurikokseen. Näiden palveluiden kautta siirtyy maastamme vuosittain valtavia summia huijareiden haltuun ilman, että rahaliikennettä seuraavat tahot pääsisivät tilanteeseen väliin.
Jatkuvasti kehittyvä kryptovaluuttateknologia auttaa myös rikollisia rahanpesussa. Kryptovaluuttojen liikennettä ei ohjaa yksikään valtio tai keskuspankki, joten sitä voi siirrellä anonyymisti verkossa yli maarajojen, suojassa viranomaisten valvovilta silmiltä. Kryptovaluutat helpottavat rahanpesua entisestään; rikolliset voivat anonyymisti liikutella laittomasti hankittua rahaa niin, ettei sen alkuperää ole helppoa jäljittää.
Kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen tarkoitetut käteisautomaatit madaltavat kynnystä kryptojen käyttöön. Tiedämme Suomesta tapauksia, joissa romanssihuijauksen kokijat ovat siirtäneet varojaan huijareille esimerkiksi kotimaisen Bittimaatin kautta. Uhrit ovat huijareiden painostamana ja ohjeistamana ostaneet automaateista kryptovaluuttaa syöttämällä niihin käteistä rahaa ja siirtäneet kryptot huijareille. Tällainen toiminta jää pankkien valvonnan ulkopuolelle.
Tunnista romanssihuijaus, älä ryhdy rahamuuliksi
Seuran etsimisessä verkosta ei ole itsessään mitään väärää. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää varmistua siitä, että romanttinen viestittelykaveri on oikeasti se, joka hän väittää olevansa. Jos toista ei ole tavannut verkon ulkopuolella, minkäänlaisiin rahapyyntöihin ei ole syytä suostua – ei silloinkaan, kun hän kertoo olevansa suuressa hädässä.
Uudelta verkkotuttavuudelta ei pidä myöskään ottaa vastaan rahaa, sillä kyseessä on todennäköisesti rahanpesuyritys. On syytä myös suhtautua hyvin vahvalla varauksella tuoreeseen nettituttavuuteen, joka alkaa lupailemaan äkillisen rikastumisen mahdollisuutta esimerkiksi kryptosijoittamisella. Sijoitusasioissa kannattaa kääntyä vaikka oman pankin puoleen. Rakkaus voi löytyä verkkotodellisuudestakin, mutta romanssihuijareiden varalta on oltava ehdottoman tarkkana. Mahdollisen romanssihuijarin tunnistamisen apuna voit käyttää toimintaohjebingoamme.
Lähteet:
poliisi.fi/rahanpesu
rahanpesu.fi
riku.fi/erilaisia-rikoksia/rakkauspetokset-verkossa
yle.fi
Jimi Tikkanen
Nettideittiturva-hankkeen viestinnän suunnittelija