Hyppää sisältöön

Millaisia manipuloinnin keinoja romanssihuijarit käyttävät?

Yleinen

“En kyllä ymmärrä. Miten ihmeessä ihmiset joutuvat romanssihuijatuksi?” 

Ulkopuolisen voi olla vaikea ymmärtää romanssihuijauksen kokemusta ja etenkin sitä, että joku voi lähettää verkossa tapaamalleen ihmiselle rahaa. Muihin verkkopetoksiin verrattuna romanssihuijauksen uhri menettää rahan lisäksi hyvin paljon muutakin. Romanssihuijauksen kokija on usein kuukausia, jopa vuosia kestäneen henkisen väkivallan, manipuloinnin ja taloudellisen hyväksikäytön uhri, joka joutuu kantamaan hajonneiden ihmissuhteiden, sydänsurujen ja lamaannuttavan häpeän taakkaa. 

Yhteiskunnallisella tasolla huijauksen uhreja kohdellaan varsin kylmäkiskoisesti ja syytetään hyväuskoisuudesta ja tyhmyydestä. Kun huomioidaan, että Keskusrikospoliisin mukaan romanssihuijauksesta on tullut Suomen toiseksi suurin kyberuhka ja huijausten aiheuttamat rahalliset menetykset kasvavat, ei turha uhrien syyllistäminen auta. Meidän tulisi pyrkiä ymmärtämään, miksi romanssihuijarit saavat ihmiset toimimaan tahtonsa mukaan.

Romanssihuijarit hyödyntävät ihmisen haavoittuvaisuutta

Romanssihuijauksen kokijaa voi olla vaikeaa mieltää rikoksen uhriksi osittain sen vuoksi, että tämä lähettää vapaaehtoisesti rahaa viestittelykumppanilleen. Tosiasiassa romanssihuijattu on verkkorikollisten systemaattisen henkisen manipuloinnin uhri. Ihmisellä on monia psykologisia alttiuksia, joita romanssihuijarit hyödyntävät manipulointiyrityksissään: 

1. Auktoriteettiasemaan luottaminen

Netissä kuka tahansa voi väittää olevansa mitä tahansa, ja tämän mahdollisuuden varaan miltei kaikki verkkopetokset rakentuvat. Lähestyessään ihmisiä treffisivustoilla ja somealustoilla romanssihuijarit tekeytyvät erilaisissa korkeissa asemissa työskenteleviksi, kuten lääkäreiksi, upseereiksi tai insinööreiksi. Auktoriteettiasema, aito tai teeskennelty, vahvistaa uskottavuutta ja helpottaa toisen ihmisen suostuttelemista. 

Tekaistulla ammattinimikkeellä huijarit pyrkivät myös vaikuttamaan kiinnostavilta. Kiehtova ammatti vie huijareiden hahmot usein kaukaisiin maihin ja monimutkaisiin tilanteisiin, joilla pyritään hämmentämään kokijaa ja koukuttamaan tätä viestittelyyn. Yhä monimutkaisemmiksi käyvät tilanteet ovat käsikirjoitusta tulevia rahapyyntöjä varten.

2. Mieltymys ja tykkääminen

On todennäköistä, että suostumme miellyttävältä vaikuttavan ihmisen lähestymispyrkimyksiin ja pyyntöihin. Romanssihuijarit käyttävät valeprofiileissaan viehättävien ihmisten kuvia, jotka ovat joko varastettu muilta tai luotu tekoälyllä. Myös julkisuuden henkilöiksi tekeytyminen huijaustarkoituksessa on yleisesti käytetty keino. 

Lähestyessään ihmisiä some- ja deittialustoilla tekijät pyrkivät olemaan mahdollisimman miellyttäviä, ja heidän viestittelynsä on usein jo ensimmäisestä viestistä alkaen korostuneen tuttavallista ja lämminhenkistä. Viehättävyyden lisäksi romanssihuijarit rakentavat samankaltaisuuden ja yhteenkuuluvuuden vaikutelmaa tiedustelemalla uhriensa mielenkiinnon kohteita väittääkseen pitävänsä tismalleen samoista asioista. Myös jonkinlainen väitetty yhteys Suomeen, kuten sukujuuret, on usein käytetty keino yhteenkuuluvuuden tunteen luomiseksi.

3. Sitoutuneisuus

Yksi romanssihuijarin tärkeimmistä tavoitteista on saada uhrinsa sitoutumaan viestittelyyn ja valheelliseen parisuhteeseen. Uhri manipuloidaan ajattelemaan, että hän on itse päättänyt sitoutua uuteen keskustelukumppaniinsa ilman ulkopuolista painostusta, vaikka todellisuudessa häntä on saatettu pommittaa imartelevilla viesteillä yötä päivää viikkojen ajan. Tekijä pyrkii aktiivisella viestittelyllä manipuloimaan kokijaa niin, että tämä ei pysähdy pohtimaan viestittelykumppanin todellisia motiiveja. 

Intensiivisen viestittelyn lisäksi huijari saattaa vahvistaa kokijan sitoutumista eristämällä hänet tämän mahdollisesti huolestuneista läheisistä – esimerkiksi väittämällä, että heihin ei kannata luottaa. Sosiaalisesti eristetty huijauksen uhri saadaan todennäköisemmin suostumaan rahapyyntöihin. Kokija saattaa tuntea itsensä pakotetuksi täyttämään jatkuvasti huijareiden vaatimuksia tai pyyntöjä – aina siihen asti, kun oma talous romahtaa.

4. Velvollisuudentunne ja vastavuoroisuus

Ihmiset ovat alttiita suostumaan heille esitettyihin pyyntöihin tuntiessaan velvollisuutta tai kiitollisuudenvelkaa. Jotta romanssihuijauksen kohteena olevat kokisivat velvollisuutta suostua esitettyyn rahanpyyntöön, huijarit lupaavat lähettää heille lahjoja, kuten rahaa, koruja tai arvopapereita. Huijarit voivat lisätä velvollisuudentunnetta ja vastavuoroisuuden painetta myös pyytämällä uhria ottamaan vastaan tärkeitä asiakirjoja, kuten passeja tai testamentteja. 
 
Velvollisuudentunnetta voidaan vahvistaa myös vastavuoroisten myönnytysten kautta; tekijä saattaa pyytää aluksi isoa rahasummaa, johon kokija ei välttämättä suostu. Tällöin tekijä “myöntyy” kieltäytymiseen ja esittää pienemmän pyynnön, johon kokija tuntee velvollisuutta suostua. Huijauksen edetessä huijari vaatii yleensä myös aiemmin pyytämänsä rahasumman itselleen.

5. Kiire ja huoli

Ulkomailla tullissa pidätetty liikemies, joka tarvitsee rahaa vapautuakseen; ilman palkkaa jäänyt sotilas; auto-onnettomuudessa loukkaantunut pediatri, joka viruu sairaalassa ja tarvitsee apua hoitolaskujen maksamiseen. Kiireen ja hädän tunteen herättäminen uhrissa on erittäin tyypillistä romanssihuijauksille. Tekijät yrittävät usein saada uhrin pois tolaltaan väittämällä joutuneensa onnettomuuteen tai muuhun hankalaan tilanteeseen, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan rahaa – ja nopeasti. Kun etäkumppani kertoo olevansa pahassa pulassa, tilannetta voi olla vaikea arvioida rauhassa, ja hätiköimisen riski kasvaa. 

Keksittyjen hätätilanteiden lisäksi huijarit vaativat uhreiltaan jatkuvaa ja nopeatempoista viestittelyä, uhaten muutoin yhteydenpidon katkaisemisella. Näin viestittelyyn vahvasti sitoutunut ihminen saadaan elämään jatkuvan stressin ja paineen alla. Pelon ja hädän vallassa olevat uhrit taivutellaan lähettämään rahaa yhä monimutkaisempien tilanteiden ratkaisemiseksi.

6. Käsitys siitä, että muut toimivat samoin

Olemme taipuvaisia pitämään tietynlaista toimintaa sopivana, jos kuvittelemme muiden toimivan samalla tavoin. Romanssihuijarit hyödyntävät tätä taipumusta saadakseen uhrinsa lähettämään rahaa tekaistuun hätätilanteeseen, väittäen, että muutkin tekevät niin. Romanssihuijarit marssittavat uhrien eteen kokonaisen hahmokavalkadin tarinoiden tueksi. 

Jos romanssihuijari väittää esimerkiksi joutuneensa vakavaan onnettomuuteen ja tarvitsevansa rahaa sairaalakulujen kattamiseen, hän saattaa kertoa, että muutkin hänelle läheiset ihmiset osallistuvat hoitokulujen maksuun. Huijari voi väittää, että pyytää uhrilta vain pieniä summia verrattuna muilta auttajilta saatuun rahaan. Romanssihuijareiden käsikirjoitusten muut hahmot – väitetyt ystävät, perheenjäsenet sekä asianajajat, maahanmuuttoviranomaiset ja lääkärit – ovat toisinaan myös yhteydessä uhreihin.

Romanssihuijarit eivät ole poikkeuksellisen taitavia

Romanssihuijarit eivät ole mitään huippuälykkäitä ihmismielen mestareita, jotka hypnotisoivat uhrinsa varastaakseen heidän rahansa. Huijaukset noudattavat useimmiten tiettyä käsikirjoitusta, joiden askelmerkkejä rikolliset seuraavat. Tekijöillä on käytössään ajan saatossa hiottuja toimintamalleja, joilla hyödynnetään ihmisen luontaisia haavoittuvaisuuksia. 

Edellä mainittujen psykologisten alttiuksien lisäksi huijarit hyödyntävät ihmisten uskomusjärjestelmiä, inhimillistä haurautta ja persoonallisuuden piirteitä, kuten elämyshakuisuutta ja altruismia. Lisäksi kehitykselliset taakat, kuten kyvyttömyys tunnistaa omia henkisiä, emotionaalisia ja taloudellisia rajoja, ovat valitettavasti polttoainetta romanssihuijareiden manipuloinnille. 

Treffisivustolla tai somessa vastaan tuleva miellyttävän näköisen henkilön ystävälliset viestit vetoavat ihmisen synnynnäiseen tarpeeseen olla pidetty. Huijari usein lisää vetovoimaansa väittämällä olevansa leski tai avioeron kynnyksellä; tämä luo samaistumispintaa yksinäiselle tai parisuhdeongelmien kanssa painivalle uhrille. Tekijän kertomukset yksinäisyydestä tai elämän haasteista voivat herättää empatian ja halun auttaa, erityisesti jos tilanne koetaan kiireellisenä. Lisäksi mahdollinen ajatus kohtalonomaisesta tapaamisesta saavat ihmiseen luottamaan huijariin ja sitoutumaan suhteeseen herkemmin.

Mikä suojaa romanssihuijauksilta?

Yksinäisyyden kokemus voi altistaa romanssihuijaukselle, kun taas hyvä medialukutaito ja kriittisyys auttavat tunnistamaan huijausyrityksiä ja suojautumaan niiltä. Myös itsetuntemus ja ymmärrys omasta käyttäytymisestä sekä aiempien ihmissuhteiden vaikutuksesta verkossa muodostettaviin suhteisiin toimivat suojaavina tekijöinä. Koettu epämukavuus ja syyllisyys siitä, ettei halua suostua nettituttavuuden esittämiin pyyntöihin lähettää rahaa, lahjakortteja tai kryptoja, on varoitusmerkki, joka kannustaa tarkastelemaan tilannetta tarkemmin: mitä tässä tapahtuu ja mihin tällä pyritään? 
 
Romanssihuijausten uhreihin kohdistuvaa syyttelyä voisi vähentää ymmärrys siitä, miten rikolliset hyödyntävät ihmisten haavoittuvuuksia. Tämä ymmärrys voisi lisätä myötätuntoa romanssihuijauksen uhreja kohtaan.

Oletko sinä tai läheisesi kohdannut romanssihuijauksen? Ota yhteyttä meihin.


Lähteet:

Archer, Aaron K: ”I Made a Choice”: Exploring the Persuasion Tactics Used by Online Romance Scammers in Light of Cialdini’s Compliance Principles. Regis University Student Publications 2017. https://epublications.regis.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1830&context=theses. 

Collucia, Anna; Pozza, Andrea; Ferretti, Fabio; Carabellese, Fulvio; Masti, Alessandra; Gualtieri, Giacomo: Online Romance Scams: Relational Dynamics and Psychological Characteristics of the Victims and Scammers. A Scoping Review. Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health vol. 16 2020, 24–35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254823/pdf/CPEMH-16-24.pdf 
 
Katsaus tietoverkkoavusteiseen petosrikollisuuteen. Rikoskomisario Jussi Larvanto, Keskusrikospoliisi ja rikosylikomisario Sakari Tuominen, Sisä-Suomen poliisilaitos. Nyt valppaana -kampanjan mediatilaisuus 22.8.2024. YouTube-video. https://www.youtube.com/watch?v=s4RJHXZGAfc&t=897s.

Jimi Tikkanen

Nettideittiturva-hankkeen viestinnän suunnittelija