Nettideittailu ja oikeus omiin rajoihin
—
Tapaat mielenkiintoisen henkilön netin kautta, ja huomaat olevasi todella kiinnostunut tästä ihmisestä. Yhtäkkiä huomaatkin olevan kiinni älylaitteessasi, viestejä satelee ja tutustuminen etenee jo vuorokaudessa syviin keskusteluihin. Huomaat jakavasi viestittelykaverillesi nopeasti aika henkilökohtaisia asioita, ja toisessa hetkessä hän jo pyytää, että otat hänelle romanttisen ja intiimin kuvan itsestäsi. Tilanne vaikuttaa kutkuttavalta ja houkuttelevalta.
Nettideittailussa on muistettava rajojen asettamisen tärkeys. Verkossa deittailuun voi liittyä verkkoestottomuutta, joka näyttäytyy nimenomaisesti rajattomuutena, esimerkiksi liiallisena avoimuutena, nopeasti etenevänä viestittelynä tai intiimien kuvien tai videoiden jakamisena. Verkkoestottomuudesta hyötyvät kyberrikolliset, romanssihuijarit, tai yksityishenkilöt, jotka toimivat eri motiivein deittisovelluksissa tai sosiaalisen median kanavissa. Heidän motiivinsa toimia näissä ympäristöissä voivat liittyä esimerkiksi taloudellisen hyödyn saamiseen, taloudelliseen hyväksikäyttöön ja rakkauspetokseen.
Romanssihuijaus eli rakkauspetos on verkossa alkava petosrikos, jossa sen tekijä teeskentelee valheellisen profiilin avulla läheistä pari- tai ystävyyssuhdetta saadakseen uhriltaan taloudellista hyötyä. Romanssihuijauksen uhri eli kokija kokee olevansa (etä-)parisuhteessa, vaikka todellisuudessa hänen kanssaan viestittelee yhä useammin ammattimainen, järjestäytyneen rikollisuuden tekijä. Valeprofiilin on tarkoitus herättää voimakasta luottamusta. Tarkoituksena on saada kokija tuntemaan luottamusta viestittelykaveriinsa, sillä rikollinen peilaa kokijan tunteita ja toiveita, ja luo profiilista ns. täydellisen kumppanin.
Verkkotodellisuuteen mahtuu ihmisyyden kirjo niin hyvässä kuin pahassa. Verkossa deittailu voi olla myös turvallista, mutta se vaatii omien rajojen tunnistamista ja niiden asettamista. Minkälaisiin rajoihin tulisi kiinnittää huomiota nettideittaillessa?
1. Kommunikoinnin rajat
Selkeällä kommunikoinnilla ilmaiset tunteesi ja tarpeesi romanttiselle viestittelykaverillesi. Hänen tulee kunnioittaa ja huomioida niitä. Vastavuoroisesti myös sinun tulee kunnioittaa ja huomioida hänen tunteitaan ja tarpeitaan. Näin välillenne voi syntyä vastavuoroinen ja luottamuksellinen yhteys.
Jos kohtaat jatkuvaa epäkunnioittavaa kohtelua kuten painostamista, manipulointia, ”ghostaamista” eli viestittelyn lopettamista tai romanttisen viestittelykaverin yllättävää katoamista, tai huomaat että viestittely etenee nopeasti intiimeihin tai henkilökohtaisiin asioihin, on tervettä ja kunnioittavaa itseäsi kohtaan asettaa rajat viestittelylle ja lopettaa yhteydenpito.
2. Intiimien kuvien tai videoiden jakaminen
Jos saat romanttiselta viestittelykaveriltasi pyytämättä intiimejä kuvia tai sinua painostetaan lähettämään niitä, on muistettava, että se on Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko, mikäli intiimi kuva lähetetään ilman vastaanottajan lupaa. Lisäksi intiimeiden kuvien jakamiseen liittyy aina vaara siitä, että ne päätyvät vääriin käsiin tai niiden toimesta tapahtuu kuvilla kiristämistä, eli intiimeillä kuvilla tai videoilla kiristetään henkilöä, joka ne on lähettänyt.
3. Epäterveen verkkosuhteen päättäminen
Verkkosuhteen lopettaminen on oleellista, jos tulet jatkuvasti manipuloiduksi, kohtaat epäkunnioittavaa kohtelua ja käytöstä. On tärkeää muistaa, että se ei kerro sinusta ihmisenä vaan romanttisen viestittelykaverin toiminnasta. Arvosta omaa aikaasi, tunteitasi ja tarpeitasi. Voit vaikuttaa vain omaan toimintaasi ja käyttäytymiseen.
4. Elämä verkkotodellisuuden ulkopuolella
Voit huolehtia omista rajoistasi ja hyvinvoinnistasi keskittymällä elämääsi verkkotodellisuuden ulkopuolella. Näe läheisiäsi ja ystäviäsi, tee konkreettisia asioita arjessasi, jotka tuovat ensisijaisesti sinulle hyvää. Itsellesi hyvää tekevien valintojen kautta lisäät positiivisuuden kierrettä elämässäsi.
Tämän päivän teot lisäävät tulevaisuuden ja tulevan parisuhteen hyvinvointia. Hyvinvoiva parisuhde syntyy selkeiden rajojen kautta.
Jos olet tullut verkossa deittaillessasi romanssihuijatuksi, apua on saatavilla.
Lataa ja tulosta tämän artikkelin ohjeet
Lähteet
Oikeusministeriö. Uusi seksuaalirikoslaki. 1.1.2023. https://oikeusministerio.fi/seksuaalirikoslaki
Kirjoittaja

Janina Koski
Nettideittiturvan hankesuunnittelija