—
Toipumisen ja ymmärryksen tukipilari
Romanssihuijaukset ovat yleistyneet digiaikana, jättäen kokijat paitsi taloudellisesti myös henkisesti haavoittuneiksi. Kun luottamus, rakkaus ja toivo kääntyvät petokseksi, jäljelle jää usein häpeää, syyllisyyttä ja syvää surua. Tässä tilanteessa moni kokija jää yksin kokemustensa kanssa, sillä romanssihuijausten kokijoita syyllistetään usein tietämättömyydestä tai sinisilmäisyydestä.
Tähän tilanteeseen vertaisryhmät tarjoavat turvallisen tilan, jossa huijatuksi tulleet voivat jakaa kokemuksiaan, oppia ymmärtämään tapahtunutta ja tulla kuulluksi oman kokemuksensa kanssa ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Ryhmissä käsitellään huijauksen herättämiä tunteita ja sen vaikutuksia sekä etsitään keinoja toipua ja vahvistua.
Jokainen vertaisryhmään ilmoittautunut tavataan ennen ryhmäprosessia ja jokainen osallistuja sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen. Ryhmään voi ilmoittautua, vaikka kokemuksesta olisi jo kulunut enemmänkin aikaa. Kasvokkain että verkossa toteutettavat vertaisryhmät kokoontuvat yhtäjaksoisesti kuusi kertaa, ryhmän päätyttyä sovitaan jatkotapaaminen. Verkkovertaisryhmissä edellytetään kameran auki pitämistä.
Romanssihuijauksen kokemus – miten rakkauspetos muotoutuu?
Romanssihuijaukset noudattavat usein samankaltaisia kaavoja. Huijari rakentaa ensin luottamusta ja tunnesidettä, käyttäen hyväksi kokijan toiveita ja haaveita. Kun kokija on emotionaalisesti sitoutunut, huijari alkaa esittää erilaisia rahaan liittyviä pyyntöjä vetoamalla hätätilanteisiin, sairauksiin tai muihin uskottavalta vaikuttaviin syihin.
Vertaisryhmissä keskustellaan näistä kaavamaisista toimintatavoista, mikä auttaa kokijoita ymmärtämään, ettei petos johtunut heidän naiiviudestaan, vaan kyseessä on sosiaalista manipulointia sisältävä prosessi, jossa kokijaa taloudellisesti hyväksikäytetään. Monet kokijat ovatkin kertoneet, miten kaiken tapahtuessa oli vaikeaa tunnistaa henkisen ja taloudellisen väkivallan muotoja osana alkavaa etäparisuhdetta. Vertaisryhmissä käydään läpi ilmiötä ja sen lisäksi jokainen kokija pääsee jakamaan oman kokemustarinansa. Kun kokija oivaltaa, ettei hän ole yksin, häpeän taakka kokemuksen salaamisesta kevenee ja toipumisprosessi voi alkaa.
Itsetuntemustaidot ja henkisten sekä taloudellisten rajojen vahvistaminen
Huijauksen jälkeen moni kokija alkaa kyseenalaistaa omaa arvostelukykyään ja luottamustaan sekä itseensä että muihin. Vertaisryhmissä keskeinen teema onkin itsetuntemuksen vahvistaminen.
Tunnetaidot ja itsetuntemus: Ryhmissä pohditaan omia tunteita, reaktioita ja haavoittuvuuksia. Mitä tunteita ja tarpeita huijari käytti hyväksi? Mitä varoitusmerkkejä jäi huomaamatta? Onko oma keho ja mieli yli tai alivireystilassa kokemuksen jälkeen? Miten omaa vireystilaa voi oppia tunnistamaan ja säätelemään?
Rajojen asettaminen: Osallistujat oppivat, kuinka tärkeää on tunnistaa ja kunnioittaa omia rajojaan, olivat ne sitten emotionaalisia tai taloudellisia. Omien rajojen tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen muille ilman syyllisyyttä voi olla esimerkiksi ryhmäläisen tavoite toipumisprosessissa.
Taloudellinen tietoisuus: Moni romanssihuijauksen uhri joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Vertaisryhmissä keskustellaan taloudellisen itsenäisyyden merkityksestä ja keinoista välttää vastaavanlaisia huijauksia tulevaisuudessa.
Kokemustarinat – voimaa jakamisesta
Yksi vertaisryhmien tärkeimmistä elementeistä on kokemusten jakaminen. Kun kokija kuulee muiden samankaltaisia tarinoita, syntyy ymmärrys siitä, ettei hän ole ainoa, joka on joutunut huijatuksi. Tämä vähentää häpeää ja auttaa rakentamaan uudelleen itsetuntoa.
Monelle huijatulle oman tarinan kertominen ääneen on ensimmäinen askel toipumisessa. Ryhmän tuen avulla kokijan identiteetti ei jää pelkäksi “huijauksen uhriksi”, vaan hän voi alkaa nähdä itsensä uudelleen ja nähdä oppineensa ja kasvaneensa kokemuksen myötä.
Kohti toipumista ja uutta luottamusta
Toipuminen romanssihuijauksesta ei tapahdu hetkessä, ja siksi vertaisryhmät tarjoavat turvallisen ympäristön, jossa toipumisen prosessi voi alkaa. Tieto, tuki ja yhteisöllisyys auttavat romanssihuijauksen kokijoita ymmärtämään kokemustaan, vahvistamaan itseään ja välttämään vastaavia tilanteita tulevaisuudessa.
Lopulta tärkein oppi on se, että huijauksen kohteeksi joutuminen ei määritä ihmistä lopullisesti. Jokaisella on oikeus rakkauteen ja luottamukseen, mutta myös oikeus suojella itseään ja asettaa rajoja myös verkkotodellisuudessa.
Nettideittiturvan vertaisryhmän käyneiden palautteita
”Olen oppinut tuntemaan paremmin omia vahvuuksiani ja rajojani. Samalla olen saanut perspektiiviä omiin haasteisiini ja oivaltanut, että niiden jakaminen voi auttaa muitakin. Vertaistapaamiset ovat antaneet minulle yhteenkuulumisen tunteen.”
”Häpeän tunne on lieventynyt tuntuvasti. Omat ajatukset ovat selkiytyneet. Osaan ja haluan suunnitella taas tulevaisuutta. En ole ajopuu omassa elämässäni.”
”Tiedän rajani paremmin ja olen entistä varovaisempi uusien tuttavuuksien suhteen etenkin, kun puhutaan netistä.”
”Ryhmä olisi erittäin suositeltava henkilöille, joilla huijauskokemus on tapahtunut hiljattain – toimii kuitenkin myös, jos kokemuksesta on jo jonkin aikaa, koska edelleen voi olla asioita käsittelemättä, silloin vain ehkä huomio kiinnittyy eri asioihin”
Tarvitsetko tukea romanssihuijauksen kokemukseen? Ota yhteyttä tukipalveluihimme.
Janina Koski
Nettideittiturvan hanketyöntekijä ja vertaisryhmien ohjaaja