Tuki
Tukea vertaisryhmästä
Nettideittiturvan vertaisryhmät
Nettideittiturvan vertaisryhmät perustuvat Maria Akatemian itsetuntemustyöskentely- kasvuryhmämalliin ja Sosiaalipedagogiikan säätiön vertaisryhmätyöskentelymalliin. Ryhmissä käsitellään ammattilaisohjaajien kanssa itsetuntemustaitoja, tunnetaitoja, tutkitaan ja tunnistetaan voimavaroja sekä omia rajoja. Ryhmätapaamisissa jokainen osallistuja pääsee käsittelemään omaa romanssihuijauskokemustaan sekä siitä toipumista.
Ryhmät kokoontuvat yhtäjaksoisesti kuusi kertaa. Ryhmään osallistuvilta vaaditaan sitoutumista jokaiseen ryhmäkertaan. Viimeisen ryhmäkerran jälkeen sovitaan seurantatapaaminen 2 kuukauden päähän viimeisestä ryhmäkerrasta. Ryhmän jäseniä sitoo vaitiolovelvollisuus.
Ilmoittautumisen jälkeen otamme sinuun yhteyttä, ja sovimme alkutapaamisen ennen ryhmäprosessin alkamista.
Ryhmän ammattilaisohjaajat: Janina Koski, Maria Akatemia ja Helmi Korhonen, Sosiaalipedagogiikan säätiö.
Mikäli sinulla herää kysyttävää ryhmäprosessista, voit olla yhteydessä ryhmänohjaajaan sähköpostitse: janina.koski@maria-akatemia.fi.
Asiakkaiden palautteita vertaisryhmistä:
”Vertaistukiryhmä oli hyvä juttu, sen avulla ahdistus asian suhteen lieventyi huomattavasti.”
”Huomaan ja aistin nykyään paremmin omia tarpeita ja osaan paremmin asettaa rajoja.”
”Itsetuntemukseni on lisääntynyt ja näen useita asioita nyt selkeämmin.”
”En tiedä olisinko siinä tilassa osannut sitä edes etsiä. En osaa muuta kuin Kiittää tuestanne Nettideittiturvan ansiosta jaksoin elää ja luottaa tulevaan enkä ole joutunut jäämään töistäkään sairaslomalle. ISO KIITOS KOKO RYHMÄLLE
”
Artikkeli: Mitä Nettideittiturvan vertaisryhmissä tapahtuu?
Toipumisen ja ymmärryksen tukipilari
Romanssihuijaukset ovat yleistyneet digiaikana, jättäen kokijat paitsi taloudellisesti myös henkisesti haavoittuneiksi. Kun luottamus, rakkaus ja toivo kääntyvät petokseksi, jäljelle jää usein häpeää, syyllisyyttä ja syvää surua. Tässä tilanteessa moni kokija jää yksin kokemustensa kanssa, sillä romanssihuijausten kokijoita syyllistetään usein tietämättömyydestä tai sinisilmäisyydestä.
Tähän tilanteeseen vertaisryhmät tarjoavat turvallisen tilan, jossa huijatuksi tulleet voivat jakaa kokemuksiaan, oppia ymmärtämään tapahtunutta ja tulla kuulluksi oman kokemuksensa kanssa ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Ryhmissä käsitellään huijauksen herättämiä tunteita ja sen vaikutuksia sekä etsitään keinoja toipua ja vahvistua.
Jokainen vertaisryhmään ilmoittautunut tavataan ennen ryhmäprosessia ja jokainen osallistuja sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen. Ryhmään voi ilmoittautua, vaikka kokemuksesta olisi jo kulunut enemmänkin aikaa. Kasvokkain että verkossa toteutettavat vertaisryhmät kokoontuvat yhtäjaksoisesti kuusi kertaa, ryhmän päätyttyä sovitaan jatkotapaaminen. Verkkovertaisryhmissä edellytetään kameran auki pitämistä.
Romanssihuijauksen kokemus – miten rakkauspetos muotoutuu?
Romanssihuijaukset noudattavat usein samankaltaisia kaavoja. Huijari rakentaa ensin luottamusta ja tunnesidettä, käyttäen hyväksi kokijan toiveita ja haaveita. Kun kokija on emotionaalisesti sitoutunut, huijari alkaa esittää erilaisia rahaan liittyviä pyyntöjä vetoamalla hätätilanteisiin, sairauksiin tai muihin uskottavalta vaikuttaviin syihin.
Vertaisryhmissä keskustellaan näistä kaavamaisista toimintatavoista, mikä auttaa kokijoita ymmärtämään, ettei petos johtunut heidän naiiviudestaan, vaan kyseessä on sosiaalista manipulointia sisältävä prosessi, jossa kokijaa taloudellisesti hyväksikäytetään. Monet kokijat ovatkin kertoneet, miten kaiken tapahtuessa oli vaikeaa tunnistaa henkisen ja taloudellisen väkivallan muotoja osana alkavaa etäparisuhdetta. Vertaisryhmissä käydään läpi ilmiötä ja sen lisäksi jokainen kokija pääsee jakamaan oman kokemustarinansa. Kun kokija oivaltaa, ettei hän ole yksin, häpeän taakka kokemuksen salaamisesta kevenee ja toipumisprosessi voi alkaa.
Itsetuntemustaidot ja henkisten sekä taloudellisten rajojen vahvistaminen
Huijauksen jälkeen moni kokija alkaa kyseenalaistaa omaa arvostelukykyään ja luottamustaan sekä itseensä että muihin. Vertaisryhmissä keskeinen teema onkin itsetuntemuksen vahvistaminen.
Tunnetaidot ja itsetuntemus: Ryhmissä pohditaan omia tunteita, reaktioita ja haavoittuvuuksia. Mitä tunteita ja tarpeita huijari käytti hyväksi? Mitä varoitusmerkkejä jäi huomaamatta? Onko oma keho ja mieli yli tai alivireystilassa kokemuksen jälkeen? Miten omaa vireystilaa voi oppia tunnistamaan ja säätelemään?
Rajojen asettaminen: Osallistujat oppivat, kuinka tärkeää on tunnistaa ja kunnioittaa omia rajojaan, olivat ne sitten emotionaalisia tai taloudellisia. Omien rajojen tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen muille ilman syyllisyyttä voi olla esimerkiksi ryhmäläisen tavoite toipumisprosessissa.
Taloudellinen tietoisuus: Moni romanssihuijauksen uhri joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Vertaisryhmissä keskustellaan taloudellisen itsenäisyyden merkityksestä ja keinoista välttää vastaavanlaisia huijauksia tulevaisuudessa.
Kokemustarinat – voimaa jakamisesta
Yksi vertaisryhmien tärkeimmistä elementeistä on kokemusten jakaminen. Kun kokija kuulee muiden samankaltaisia tarinoita, syntyy ymmärrys siitä, ettei hän ole ainoa, joka on joutunut huijatuksi. Tämä vähentää häpeää ja auttaa rakentamaan uudelleen itsetuntoa.
Monelle huijatulle oman tarinan kertominen ääneen on ensimmäinen askel toipumisessa. Ryhmän tuen avulla kokijan identiteetti ei jää pelkäksi “huijauksen uhriksi”, vaan hän voi alkaa nähdä itsensä uudelleen ja nähdä oppineensa ja kasvaneensa kokemuksen myötä.
Kohti toipumista ja uutta luottamusta
Toipuminen romanssihuijauksesta ei tapahdu hetkessä, ja siksi vertaisryhmät tarjoavat turvallisen ympäristön, jossa toipumisen prosessi voi alkaa. Tieto, tuki ja yhteisöllisyys auttavat romanssihuijauksen kokijoita ymmärtämään kokemustaan, vahvistamaan itseään ja välttämään vastaavia tilanteita tulevaisuudessa.
Lopulta tärkein oppi on se, että huijauksen kohteeksi joutuminen ei määritä ihmistä lopullisesti. Jokaisella on oikeus rakkauteen ja luottamukseen, mutta myös oikeus suojella itseään ja asettaa rajoja myös verkkotodellisuudessa.
Nettideittiturvan vertaisryhmän käyneiden palautteita
”Olen oppinut tuntemaan paremmin omia vahvuuksiani ja rajojani. Samalla olen saanut perspektiiviä omiin haasteisiini ja oivaltanut, että niiden jakaminen voi auttaa muitakin. Vertaistapaamiset ovat antaneet minulle yhteenkuulumisen tunteen.”
”Häpeän tunne on lieventynyt tuntuvasti. Omat ajatukset ovat selkiytyneet. Osaan ja haluan suunnitella taas tulevaisuutta. En ole ajopuu omassa elämässäni.”
”Tiedän rajani paremmin ja olen entistä varovaisempi uusien tuttavuuksien suhteen etenkin, kun puhutaan netistä.”
”Ryhmä olisi erittäin suositeltava henkilöille, joilla huijauskokemus on tapahtunut hiljattain – toimii kuitenkin myös, jos kokemuksesta on jo jonkin aikaa, koska edelleen voi olla asioita käsittelemättä, silloin vain ehkä huomio kiinnittyy eri asioihin”
Kirjoittaja
Janina Koski, Nettideittiturvan hanketyöntekijä ja vertaisryhmien ohjaaja
Vertaisryhmät keväällä 2025
Vertaisryhmämme kokoontuu 17.4.–29.5.2025 torstaisin klo 17–19 Teamsissa.
Huom! Ryhmä ei kokoonnu tiistaina 1.5.2025.
Kirjoittava vertaisryhmä romanssihuijauksen kokeneille naisille keväällä 2025
Haluatko käsitellä romanssihuijauksen kokemustasi anonyymisti? Koetko itsellesi luontaiseksi jakaa ajatuksiasi kirjoittamalla?
Mini-NOVAT Kirjoittaen on anonyymi ja maksuton verkkovertaisryhmä romanssihuijatuille naisille. Jos koet luontevaksi ilmaista itseäsi kirjoittamalla, tämä ryhmä auttaa sinua lisäämään itsetuntemustasi ja työstämään omia muutostarpeitasi. Verkossa aukeaa viikoittain uusi aihe ja kirjoitustehtävä, joita voi tehdä omaan tahtiin viikon aikana. Muiden kokemusten lukeminen ja oman kokemuksen käsittely kirjoittamalla antaa uusia näkökulmia ja tuo vertaisuuden kokemuksen. Ryhmän toteuttavat yhteistyössä Naistenkartano ja Nettideittiturva.
Mini-NOVAT Kirjoittaen Romanssihuijauksen kokeneille kokoontuu 10.2.–23.3.2025.
Ryhmä soveltuu erityisesti sinulle, joka olet jo ollut mukana Nettideittiturvan tarjoamassa tuessa (vertaisryhmässä tai yksilötuessa) tai sinulle, jonka romanssihuijauksen kokemuksesta on kulunut jo hetki. Jos romanssihuijauksen kokemuksesi on tuore, tai et ole varma kaipaatko lisätukea kokemuksesi käsittelyyn, ajankohtaista tukea saat Nettideittiturvan palveluista. Ryhmässä käsitellään romanssihuijauksen kokemusta. Ryhmään on mahdollista osallistua anonyymisti.
Ilmoittaudu ryhmään sekä tutustu ryhmän sääntöihin ja periaatteisiin Naistenkartanon verkkosivuilta.
Ryhmän ohjaajina toimivat:
- Veera Heinonen: veera.heinonen[at]naistenkartano.com (Naistenkartano)
- Helmi Korhonen: helmi.korhonen[at]sosped.fi (Nettideittiturva-hanke).
Olethan ohjaajiin yhteydessä missä tahansa mieltä askarruttavassa tilanteessa!
Keskustelutapahtumat
Nettideittiturvan keskustelutapahtuma: Aggressio 17.5. klo 12–15.30
Toukokuun keskustelutapahtumassa aiheena on aggressio.
Päivän aluksi Nettideittiturvan työntekijät alustavat keskustelua aggressiosta, sen merkityksestä ja hallinnasta. Sen jälkeen sana on vapaa, ja keskustelu on luottamuksellista ja avointa.
Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Tämä keskustelutapahtuma järjestetään etäyhteydellä (Teams) ja samanaikaisesti paikan päällä Malmilla Helsingissä (os. Maria Akatemia ry, Malmin raitti 17 B, 2. krs.).
Päivän aikataulu:
12-13 Maksuton kevyt lounas Malmilla osallistuville
13-15.30 Alustettua keskustelua turvallisesta parisuhteesta Teamsissa ja paikan päällä
Nettideittiturvan keskustelutapahtumat ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Lisätietoa tapahtumasta: Helmi Korhonen, helmi.korhonen@sosped.fi
Kokemusasiantuntijakoulutus keväällä 2025
Haluatko auttaa muita ymmärtämään ja tuntemaan romanssihuijausilmiötä oman kokemuksesi kautta? Oletko valmis kertomaan kokemuksestasi muille? Järjestämme keväällä 2025 maksuttoman kokemusasiantuntijakoulutuksen, tervetuloa mukaan!
Kokemusasiantuntija voi muuttaa romanssihuijauksen ilmiötä koskevia asenteita
Kokemustiedon ja -asiantuntijuuden avulla voidaan muuttaa asenteita romanssihuijausten uhreja kohtaan ja lisätä tietoisuutta ilmiöstä. Kokemustarina on kokemusasiantuntijan työkalu, jonka avulla on mahdollista lisätä ymmärrystä ja tietoa romanssihuijauksista.
Nettideittiturva tarjoaa koulutetuille kokemusasiantuntijoille erilaisia tehtäviä, kuten kokemuspuheenvuorojen pitämistä eri alojen ammattilaisille, haastatteluiden antamista medialle, vaikuttamistyöhön osallistumista ja olemassa olevien palveluiden arviointiin osallistumista. Kokemusasiantuntija voi myös tukea romanssihuijauksen uhreja yksilökeskusteluissa. Kokemusasiantuntijat päättävät itse, mihin tehtäviin haluavat osallistua.
Koulutus keväällä 2025
Seuraavan kokemusasiantuntijakoulutuksen ajankohta päätetään ilmoittautumisten perusteella. Vaihtoehdot koulutuksen ajankohdalle ovat seuraavat:
- 11.–13.4.2025 (pe–su)
- 30.5.–1.6.2025 (pe-su)
Pääkaupunkiseudulla järjestettävä koulutus kestää yhden viikonlopun, perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Koulutus on ilmainen. Kustannamme majoittautumisen yhden hengen huoneissa, ateriat ja matkakulut julkisilla liikennevälineillä.
Lue lisää koulutuksen toteutuksesta ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä:
Tutustu kokemusasiantuntijoidemme kirjoittamiin kokemustarinoihin:
Yhteydenotto
Voit olla meihin yhteydessä:
- tekstiviestit ja WhatsApp: 044 420 2963. Vastaamme yhteydenottoihin mahdollisimman pian.
- sähköpostitse: nettideittiturva@sosped.fi. Vastaamme sähköpostiin kolmen päivän kuluessa.
- varaamalla yksilöajan kalenterista.
Yksilötuen ajat varattavissa kalenteristamme
Voit varata yksilötuen ajan alta painikkeesta.
Our support services
Have you or someone close to you encountered a romance scam and need support? You can receive individual support from us in English. You can contact us via:
- Text message and WhatsApp: +358 44 420 2963. We will respond to your messages as soon as possible.
- Email: nettideittiturva@sosped.fi. We will respond to emails within three days.
- By booking an appointment from the link below:
Tutustu asiakastyöntekijöihimme
Janina Koski

Janina Koski, hankesuunnittelija ja asiakastyöntekijä
Hei! Olen tehnyt kohtaavaa, yksilöllistä auttamistyötä erilaisissa palvelumuotoilun projekteissa ja vakiintuneissa julkisen puolen sosiaali- ja terveysalanpalveluissa mm. lastensuojelun avohuollon palveluissa kahdeksan vuoden ajan. Koulutukseltani olen Yhteisöpedagogi (YAMK) ja lisäksi olen kouluttautunut hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmän ohjaajaksi.
Minulle asiakastyössä on tärkeää läsnäoleva kokonaisvaltainen kohtaaminen, inhimillisyys ja asioiden realistinen tarkastelu. Ammattilaisena pyrin vakauttamaan asiakkaan elämäntilannetta, jotta romanssihuijauksen kokemuksen tilanteesta toipuminen voisi olla mahdollista.
Helmi Korhonen

Helmi Korhonen, pääsuunnittelija ja asiakastyöntekijä
Hei! Olen tehnyt kohtaavaa, yksilöllistä auttamistyötä niin verkossa kuin kasvotustenkin erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa järjestöpuolella, mm. etsivää nuorisotyötä nuorten aikuisten kanssa yli kuuden vuoden ajan. Koulutukseltani olen Yhteisöpedagogi AMK, ja lisäksi olen suorittanut kasvatustieteen ja erityiskasvatustieteen pedagogisia opintoja sekä markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon.
Asiakastyössä haluan kohdata asiakkaan rehellisesti ja myötäeläen, tuoda hänelle tietoa ja ymmärrystä tapahtuneen käsittelyn tueksi sekä vahvistaa asiakkaan olemassa olevia voimavaroja. Ammattilaisena pyrin löytämään yksilöllisiä, toivoa ja tulevaisuutta rakentavia ratkaisuja asiakkaan elämäntilanteen tueksi, jotta toipuminen romanssihuijauksen kokemuksesta voi tapahtua.
Toimintaperiaatteemme
Keskustelut ovat luottamuksellisia, sillä työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus.
Työntekijöidemme yhteystiedot löydät Yhteystiedot-kohdasta.
Kun otat yhteyttä tukipalveluihimme, sinun on hyvä tuntea toimintaperiaatteemme.
Anonymiteetti
Tukipuhelimeen yhteyttä ottavien puhelinnumero säilytetään vuorokauden ajan palautteen keräämistä varten. Tämän jälkeen yhteystiedot poistetaan, ellei asiakas toisin ilmoita. Muut anonymiteettiin ja tietojen tallentamiseen liittyvät yksityiskohdat löytyvät rekisteri- ja tietosuojaselosteestamme.
Kaikki työntekijöidemme kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus
Ilmoitusvelvollisuus
Mikäli kyseessä on akuutti hätätilanne, tulee meidän keskustelutietojen pohjalta olla yhteydessä hätäkeskukseen tai poliisiin. Mikäli viranomaiset pyytävät, välitämme heille IP-osoitteesi tai yhteystietosi varmistaaksemme, että sinä saat apua.
Pyrimme tällaisessakin tilanteessa avoimuuteen ja toimimaan kanssasi yhteistyössä.
Tietosuoja
Luethan myös toiminnan rekisteri- ja tietosuojaselosteen.