Hyppää sisältöön

Romanssihuijausten verkossa -podcast

Mistä romanssihuijauksissa oikein on kyse? Mitä kaikkea siihen liittyy, kun kokee romanssihuijauksen tai läheisenä joutuu todistamaan, kun oma vanhempi, puoliso tai ystävä joutuu huijatuksi?

Romanssihuijausten verkossa -podcastissa avataan romanssihuijausilmiötä useasta näkökulmasta eri asiantuntijavieraiden kanssa. Jaksot julkaistaan Spotifyssa syksyn aikana, ja niitä voi kuunnella myös tällä sivulla.


Podcastin toinen kausi

Jakso 5: Kyberhygienian ABC

”Kyse on kuitenkin siitä, että joku voi menettää koko omaisuutensa ja luottamuksen muihin ihmisiin ja teknologiaan, niin mä toivoisin… Että nytkin tässä toki puhutaan huijauksista, koska se on se termi, mitä käytetään, mutta haluan alleviivata, että kyse on tosi vakavista ja vakavasti otettavista rikoksista.”
Laura Kankaala, F-Securen kyberuhkatiedustelupäällikkö

Miten romanssihuijauksen ilmiöt näkyvät tietoturva-alan asiantuntijoiden työssä? Millaisia huijauksia asiantuntijat ovat itse kohdanneet? Entä miten globaalit tapahtumat, kuten Ukrainan sota tai korona-pandemia liittyvät romanssihuijauksiin?

Näihin kysymyksiin vastaavat F-Securen kyberuhkatiedustelupäällikkö Laura Kankaala sekä Elisan varautumis- ja resilienssiasioiden kehittäjä Riku Juurikko Romanssihuijausten verkossa –podcastin toisen kauden viimeisessä jaksossa.


Jakso 4: Perhe tuo suojaa, kokemus romanssihuijauksesta

”Sen huijarin tapana on se, että se yrittää saada tämän huijatun henkilön mahdollisimman kauas kaikista muista. Se edellyttää sen. Monesti heillä ei olekaan enää mitään ystäviä tai muuta jäljellä, vaan he vaan juttelevat sen huijarin kanssa. Ja sitten heitä voidaan manipuloida ihan mihin vaan.”
–Kirjailija ja tutkija Elina Juusola-Halonen

Toisen kauden neljännessä jaksossa syvennytään perheen ja läheisten tuomaan tukeen ja turvaan romanssihuijauksen kokemuksesta toipumisessa. Perheen ja läheisten merkityksestä kertoo Elina Juusola-Halonen, joka itse joutui romanssihuijauksen kohteeksi.


Jakso 3: Onko romanssihuijaus kyberuhka?

”Kun nämä romanssihuijaukset eivät ole tällaista perinteistä hakkerointia, jossa jotain järjestelmää ja ohjelmistokoodia rikotaan, vaan tässä se huijaus kohdistuu ihmiseen ja hänen psykologisiin inhimillisiin tarpeisiinsa.”
–Kyberturvallisuuskeskuksen CERT-toiminnon tietoturva-asiantuntija Samuli Könönen

Minkälaista apua kyberuhkiin tarjoaa Kyberturvallisuuskeskuksen CERT-toiminto? Minkälainen on toimiva ja turvallinen digitaalinen yhteiskunta? Entä mitä ovat botit tai kryptovaluutat, ja miten ne liittyvät romanssihuijauksiin? Näihin kaikkiin kysymyksiin paneudutaan Romanssihuijausten verkossa -podcastin kakkoskauden kolmannessa jaksossa yhdessä asiantuntijavieraan Samuli Könösen kanssa.


Jakso 2: Tunnista romanssihuijaus ja sosiaalinen manipulointi

”Huijareilla tämä tuotekehittely toimii. Jos on joku tapa huijata, joka ei toimi tai tuota heille rahaa, niin sitä toimintatapaa muutetaan. Ja sitten se on uhka, jos ei pysytä kartalla myös siitä, että miten huijarit lähestyy.”
–Huijausinfoa selkeällä kielellä -hankkeen projektikoordinaattori Jaana Savolainen

Kakkoskauden toisessa jaksossa keskustellaan verkossa tapahtuvista huijauksista, tietoturvataidoista ja sosiaalisesta manipuloinnista. Jakson asiantuntijavieraina ovat Kuluttajaliiton Huijausinfoa selkeällä kielellä -hankkeessa työskentelevä Jaana Savolainen sekä Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen. Mitä tarkoittavat tietoturvataidot huijausten näkökulmasta?


Jakso 1: Mitä kuuluu Nettideittiturva?

”Ei tarvitse pärjätä yksin kriisitilanteessa. Meistä ei kukaan pärjää yksin, eikä tarvitsekaan. On todella hyvä, että haet ympärillesi sen verkoston, jossa sinä voit toipua ja jossa sinä pystyt käsittelemään asiaa.”
–Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen

Romanssihuijausten verkossa -podcastin toinen kausi alkaa pienellä katsauksella siihen, mitä Nettideittiturva-hankkeelle kuuluu näin hankekauden puolivälissä. Asiasta kertoo Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen. Jaksossa keskustellaan muun muassa hankkeen aikaansaamista yksilöllisistä ja yhteiskunnallisista vaikutuksista ja romanssihuijauksen kohteeksi joutuneiden toipumisesta.


Podcastin ensimmäinen kausi

Ensimmäisen kauden jaksot

Jakso 1: Romanssihuijaus on intiimi rikos

”Me ollaan inhimillisiä ihmisiä. Jokainen meistä oikeassa tilanteessa, oikeassa elämän muutosvaiheessa, oikeanlaisella viestillä, tulee huijatuksi.”
–Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen

Romanssihuijaus on intiimi rikos on Romanssihuijausten verkossa-podcastin ensimmäinen jakso. Vieraana jaksossa Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen. Jaksossa käsitellään romanssihuijaus-ilmiötä ja sen vaikutuksia kokijoihin, heidän läheisiinsä sekä yhteiskuntaamme.

Jakso 2: Varovaisuus kannattaa ihastuneenakin

”Kyllä me jokainen varmaan muistetaan, että kun on ollut oikein rakastunut, siinä kyllä vähän se tuppaa se järki sitten jäämään sen tunteen alle, mikä on ihanaa ja inhimillistä.”
–Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

Podcastin toisessa jaksossa asiantuntijavieraanamme on Rikosuhripäivystyksen (RIKU) kehitysjohtaja Jaana Koivukangas. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista rikosoikeudellisesta näkökulmasta ja Rikosuhripäivystyksen tekemästä työstä romanssihuijattujen auttamiseksi. Mitä kannattaa tehdä, jos on kokenut romanssihuijauksen?

Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen:

Jakso 3: Romanssihuijaus on taloudellista hyväksikäyttöä

”Tärkein tunnusmerkki, milloin viimeistään pitäisi herätä, on sellainen, että jos kokee jonkinnäköistä pelkoa tai vahvaa painostusta ja joutuu tekemään vastoin sitä, mitä itse haluaisi.”
–Hankesuunnittelija Hanna Nylén Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeesta.

Romanssihuijausten verkossa-podcastin kolmannessa jaksossa asiantuntijavieraana on Hanna Nylén Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeesta. Jaksossa keskustellaan romanssihuijauksista taloudellisen väkivallan ja taloudellisen hyväksikäytön näkökulmasta. Onko romanssihuijaus taloudellista väkivaltaa?

Koetko tai epäiletkö taloudellista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä lähisuhteessasi? Taloudellinen väkivalta tutuksi tarjoaa tukea ja keskusteluapua.

Jakso 4: Mitä on taloudellinen toipuminen?

”Me eletään sellaisessa valtiossa, jossa ihmisillä on oikeus saada apua silloin, kun heillä on ongelmia ja haasteita elämässään.”
–Hankesuunnittelija Jenna Mäkelä Rahat pelissä -hankkeesta.

Miten voi toipua romanssihuijauksesta aiheutuneesta taloudellisesta kriisistä? Tätä pohditaan Romanssihuijausten verkossa-podcastin neljännessä jaksossa, kun asiantuntijavieraina ovat taloudellisen toipumisen ammattilaiset, hankesuunnittelija Jenna Mäkelä ja rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija Johanna Laurell.

Takuusäätiön ja Sosped-säätiön Rahat pelissä -hanke edistää rahapelihaitoista aiheutunutta taloudellista toipumista.

Jakso 5: Häpeän ytimessä

”On tosi tärkeää tavoittaa se, että minne se häpeä oikeastaan kuuluu; kenen kuuluisi hävetä?”
–Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön johtava asiantuntija Maria Lindroos.

Romanssihuijausten verkossa-podcastin viidennessä jaksossa sukelletaan yhteen romanssihuijausilmiön keskeisimpään teemaan, häpeään. Romanssihuijauksen kokemukseen liittyy hyvin vahvaa häpeää, ja se usein estää romanssihuijattua hakeutumasta avun ja tuen piiriin. Häpeää ja sen käsittelemistä on meille avaamassa ehkäisevän väkivaltatyön ammattilainen Maria Lindroos.

Maria Akatemia ry on valtakunnallinen, kestävää hyvinvointia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka tekee työtä muun muassa ehkäisevän väkivaltatyön parissa. Maria Akatemia on toinen Nettideittiturva-hankkeen toteuttajista.