Hyppää sisältöön

Mediassa

Tänne olemme koonneet tietoa Nettideittiturvan näkyvyydestä ja toiminnasta eri medioissa ja tapahtumissa.

Tietoisku Postimuseon Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtumassa 4.10.2024

Nettideittiturva oli mukana Postimuseon ja Museokeskus Vapriikin järjestämässä Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtumassa Tampereella 4.10.2024. Pääsuunnittelijamme Helmi piti tilaisuudessa tietoiskun romanssihuijauksista. (Helmin osuus alkaa kohdasta 44:30).

Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit?

Puheenvuoro Digi- ja väestötietoviraston Digiturvaviikolla 2.10.2024

Digi- ja väestötietovirasto järjesti Digiturvaviikon 30.9.–4.10.2024. Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi oli kertomassa romanssihuijauksista keskiviikkona 2.10. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubessa.
(Helmin osuus alkaa kohdasta 1:08:30).

Digiturvaviikon tilaisuus 2.10.2024: Turvallinen digimaailma on meidän yhteinen asia!

Puheenvuoro Digi- ja väestötietoviraston kyber- ja digiturvaseminaarissa 13.6.2024

Digi- ja väestötietovirasto myönsi kesäkuun 2024 kyber- ja digiturvaseminaarissaan Nettideittiturvalle VAHTI-tunnustuksen. Tunnustuksia myönnetään digitaalista turvallisuutta kehittäville tahoille. Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi piti tilaisuudessa puheenvuoron. Koko tilaisuus on katsottavissa YouTube-tallenteena (Helmin osuus alkaa kohdasta 1:10:00).

Digi- ja väestötietoviraston kyber- ja digiturvaseminaari 13.6.2024

Artikkeli Savonetti-yhdistyksen Savonettiläinen-jäsenlehdessä 2/2024

Savonetti on ikäihmisille maksutonta digitukea ja koulutusta tarjoava yhdistys. Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen kirjoitti romanssihuijauksia käsittelevän artikkelin yhdistyksen jäsenlehteen.

Savonettiläinen 2/2024

Artikkeli Helsingin Sanomien Senioriterveys-liitteessä 7.6.2024

Nettideittiturva-tiimi kirjoitti artikkelin Helsingin Sanomien Senioriterveys-liitteeseen verkkorikoksen uhriksi joutumisen riskistä ja romanssihuijauksen tunnistamisesta.

Rakkaus voi roihahtaa verkossa seniorinakin

Artikkeli PopNAD-verkkosivustolla 5.6.2024

Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi kirjoitti romanssihuijauksen ilmiöstä PopNAD-verkkosivustolle yhdessä Ehyt ry:n asiantuntija Eija Pietilän kanssa. Artikkelissa käsitellään romanssihuijauksen seurauksia yksittäisille ihmisille ja kokonaisille yhteiskunnille.

The harsh realities of romance scams

Puheenvuoro Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen päätöswebinaarissa 18.4.2024

Nettideittiturva-tiimin Janina Koski oli puhumassa romanssihuijauksen ilmiöstä Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen päätöswebinaarissa. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubessa alla olevasta linkistä:

Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen päätöswebinaarin tallenne

Ylen haastattelu 17.4.2024

Yle haastatteli Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhosta ja hankesuunnittelija Janina Koskea 17.4. Jutussa käsitellään muun muassa romanssihuijauksen vaiheita ja huijauksen uhrille koituvia seurauksia.

Vaarallinen suhde

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 1.4.2024

Helsingin Sanomat julkaisi 1.4.2024 Nettideittiturvan kirjoittaman mielipidekirjoituksen koskien rahanpesurikoksista syytettyjä romanssihuijauksen uhreja. Kirjoituksessa toteamme, että suomalaisen oikeusjärjestelmän tulisi tunnistaa paremmin romanssihuijauksiin liittyvän rahanpesun oikeat taustat ja syylliset.

Romanssihuijausten uhrit voivat päätyä ymmärtämättään osaksi rahanpesua

Artikkeli Laurea Journal -verkkolehdessä 21.3.2024

Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori Riikka Kanervo ja Nettideittiturvan Helmin ja Janinan kirjoittivat Romanssihuijausten ABC -verkkokurssin luomista käsittelevän artikkelin Laurea Journal -verkkolehteen.

Nettideittiturvan ja Laurean yhteistyönä syntyi MOOC: Romanssihuijausten ABC

Kyberturvallisuuskeskuksen vieraskynä 6.2.2024

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus julkaisi Nettideittiturvan vieraskynätekstin, joka käsittelee läheisen roolia romanssihuijauksen pysäyttämisessä.

Vieraskynä: Läheistäni huijataan – mitä voin tehdä?

Haastattelu Hufvudstadsbladetissa 18.1.2024

Hufvudstadsbladet julkaisi alkuvuodesta 2024 jutun romanssihuijauksista, jossa haastateltiin Nettideittiturvan pääsuunnittelijaa Helmi Korhosta ja yhtä romanssihuijauksen kokenutta Nettideittiturvan asiakasta.

Helena skiljde sig för kärleken på nätet – men mannen fanns aldrig på riktigt

Artikkeli Mediataito-lehdessä tammikuussa 2024

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) koordinoi vuosittaista mediakasvatuksen teemaviikkoa, jonka ohessa se julkaisee Mediataito-lehteä. Nettideittiturvan ja Kyberturvallisuuskeskuksen yhdessä kirjoittama romanssihuijauksia käsittelevä artikkeli julkaistiin vuoden 2024 Mediataito-lehdessä.

Romanssihuijaus jättää jäljen mieleen ja sydämeen, mutta toipumiseen saa apua 

Haastattelu Hyvä Elämä -lehdessä 11.1.2024

Hyvä Elämä -lehti julkaisi laajan romanssihuijauksia käsittelevän jutun joulukuussa 2023. Lehtijutussa haastateltiin pääsuunnittelijaamme Helmiä ja yhtä romanssihuijauksen kokenutta Nettideittiturvan asiakasta.

Rakkauspetos vie rahat

Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus 1.9.2023

Nettideittiturva oli mukana Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsauksessa 35/2023. Viikkokatsauksen keskeisenä teemana oli nopean reagoinnin tärkeys tietoturvapoikkeamatilanteessa, kuten esimerkiksi tietojenkalasteluyrityksessä. Katsauksessa käsiteltiin myös romanssihuijauksia ja niiden tunnusmerkkejä, sekä annettiin toimintaohjeita tilanteeseen, jossa sellainen osuu kohdalle.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palveluiden toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsaus – 35/2023

Haastattelu Helsingin Sanomissa 29.8.2023

Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhosta haastateltiin Helsingin Sanomissa 29.8.2023. Lisäksi lehtijutussa haastateltiin Nettideittiturvan auttamaa romanssihuijauksen kokijaa ”Kirsiä”, Åbo Akademin oikeuspsykologian työelämäprofessori Julia Korkmania ja Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön rikoskomisario Kari Martikaista.

Helsingin Sanomat 29.8.2023: Huijattu rakkaus

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 4.7.2023

Helsingin Sanomat julkaisi 4.7.2023 Nettideittiturvan kirjoittaman mielipidekirjoituksen. Kirjoituksessa korostetaan, kuinka mahdollisesti traumatisoituneita romanssihuijauksen kohteiksi joutuneita tulisi kyetä auttamaan ammattilaisen otteella, luotettavasti ja turvallisesti.

Helsingin Sanomat 4.7.2023: Rakkauspetosten uhrit tarvitsevat ammattilaisten apua

Haastattelu Mielettömän valon Kyläradiossa 30.5.2023

Kyläradio on Mielettömän valon perinteinen radio-ohjelma suorana Maailma kylässä -festivaaleilta. Nettideittiturva-tiimin Helmi ja Janina olivat Kyläradion toimittajan Emma Lehtovuoren haastateltavana.

Digi- ja väestötietoviraston Digiturvakatsaus 17.5.2023

Nettideittiturva oli 17.5.2023 mukana Digi- ja väestötietoviraston järjestämässä webinaarissa, jossa luotiin katsaus ajankohtaisiin aiheisiin: millaisia ajankohtaisia uhkia ja riskejä sekä niiden vaikutuksia digimaailmassa liikkuu joista organisaatioiden asiantuntijoiden tulisi olla tietoisia?

Lisäksi webinaarissa tarjottiin tukea muun muassa organisaatioiden tietoturvallisuuteen ja yhteiskunnan kyberturvallisuuden edistämiseen.

Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen esittelee hankkeen toimintaa videotallenteen kohdasta 1:00:00 alkaen.

Digiturvakatsauksen videotallenne

Digi- ja väestötietoviraston Digiturvaviikko 10.10.2022

Nettideittiturvan pääsuunnittelija Helmi Korhonen oli esittelemässä romanssihuijausilmiötä Digi- ja väestötietoviraston järjestämässä Digiturvaviikossa 10.10.2022.

Digiturvaviikko tarjosi uutta ja näkemyksellistä keskustelua Suomen johtavien asiantuntijoiden kanssa 10.–14.10.2022. Päivittäisissä webinaareissa annettiin käytännön vinkkejä digiturva-asioihin liittyen.

Helmin osuus alkaa kohdasta 4:45.

Digiturvaviikon videotallenne

Haastattelu Ilta-Sanomissa 8.6.2022

Ilta-Sanomissa haastateltiin Nettideittiturvan pääsuunnittelijaa Helmi Korhosta romanssihuijausilmiöön liittyen.

Ilta-Sanomat 8.6.2022: Yksi nettihuijausten tapa on erityisen karu: ”Tästä ei puhuta