Lahjakorttien käyttö romanssihuijauksissa
—
Lahjakortteja käytetään yhä useammin osana romanssihuijauksia. Sekä kaupan alan ammattilaisten että kuluttajien on tärkeää tunnistaa ilmiö ja ymmärtää sen vaikutukset.
Verkkopetosten määrä kasvaa jatkuvasti. Poliisin tietojen mukaan vuonna 2024 tehtiin 460 rikosilmoitusta rakkaus- ja dokumenttipetoksista, joiden yhteenlaskettu rikoshyöty oli noin 7,2 miljoonaa euroa. Romanssihuijaus, eli poliisien termistössä rakkauspetos, oli viime vuonna kolmanneksi yleisin verkkopetoksen muoto Suomessa.
Romanssihuijarit lähestyvät ihmisiä verkon somealustoilla ja deittipalveluissa valeprofiilien takaa tarkoituksenaan herättää uhrissa kiinnostusta ja lopulta huijata tältä rahaa. Huijarit teeskentelevät romanttisia tunteita ja lähettelevät uhreille päivittäin imartelevia viestejä saadakseen heidät ihastumaan ja koukuttumaan viestittelyyn. Kun uhrien tunteita on lujitettu riittävästi henkisen manipuloinnin keinoin, tekijät ryhtyvät painostamaan heitä lähettämään rahaa tekaistuun hätätilanteeseen vedoten.
Ilmiö on tehtyjä rikosilmoituksia suurempi, sillä poliisin mukaan kaikkia tapauksia ei ilmoiteta, ja osa tapauksista ilmoitetaan puutteellisesti. Huomionarvoista on myös se, että poliisille ilmoitettavat sijoituspetokset kytkeytyvät hyvin usein romanssihuijauksiin. Englanniksi romance baitingina tunnetussa petosmuodossa tekijä lähestyy verkossa uhriaan näennäisen romanttisin aikein ja houkuttelee tämän siirtämään varojaan valheelliselle kryptosijoitusalustalle vauraan yhteisen tulevaisuuden toivossa.
Romanssihuijaus muuttuu ajassa
Maria Akatemia ry:n ja Sosped-säätiön Nettideittiturva-hankkeessa on havaittu yli sadanviidenkymmenen autetun romanssihuijauksen uhrin ja läheisen kokemusten myötä, että rahaa lähetetään verkkorikollisille yhä harvemmin perinteisillä tilisiirroilla. Arviolta vain viidesosa tukeen hakeutuneesta on kertonut siirtäneensä rahaa huijarille omalta pankkitililtään. Tilalle ovat tulleet kryptovaluutta ja aivan erityisesti lahjakortit, joiden kautta noin puolet asiakkaistamme ovat tehneet rahansiirtoja rikollisille.
Kaupoissa ja kioskeissa myytäviä eri palveluntarjoajien lahjakortteja voidaan käyttää maksuvälineenä erilaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen verkossa. Muun muassa huippusuosittujen globaalien brändien, kuten Google Playn, Spotifyn, iTunesin, App Storen ja Steamin lahjakorteille ladataan rahallista arvoa, jolla voidaan ostaa digitaalisia sisältöjä, tilauksia tai sovelluksia ilman, että asiakkaan tarvitsee käyttää omaa maksukorttiaan. Lahjakortteja markkinoidaan turvallisena ja kätevänä maksutapana, mutta samalla kyseessä on verkkopetoksia tehtaileville huijareille ihanteellinen väline rikosten toteuttamiseen.
Lahjakortit helpottavat huijauksen toteuttamista
Pankit ovat tehneet vuosia lujasti töitä estääkseen erilaisten verkkopetosten toteutumista, ja puuttuvat herkästi asiakkaan tililtä ulkomaille suuntautuvaan tilisiirtoon. Romanssihuijarit ovat tästä syystä siirtyneet yhä hanakammin hyödyntämään lahjakortteja, sillä niiden avulla voidaan kiertää valvontaa ja kuluttajien turvaksi luotuja mekanismeja. Lahjakorttien helppokäyttöisyys hyödyttää myös rikollisia.
Lahjakortti on anonyymi maksuväline, jolle ladatun rahallisen arvon reittiä ja päämäärää on lähes mahdotonta seurata. Sekä lahjakortin ostajan että vastaanottajan tiedot eivät periaatteessa tallennu mihinkään, joten lahjakortteja ei voida jäljittää. Lahjakortilla siirrettyä rahaa on myös lähes mahdotonta saada takaisin.
Tyypillisesti lahjakorttien ominaisuuksia hyödyntävä huijari väittää uhrilleen joutuneensa äkilliseen kriisiin saadakseen tämän hätääntymään ja auttamaan rahallisesti. Pitkälle edenneessä romanssihuijauksessa uhriin on kohdistettu usein niin vahvaa henkistä manipulointia, että hän ei enää pysty hahmottamaan tilanteen todellisuutta, vaan käy ostamassa lahjakortin vaikka keskellä yötä. Rikolliset neuvovat oikeanlaisen lahjakortin hankinnassa ja sen lunastuskoodin luovuttamisessa.
”Eräänä talvisena alkuyönä mietin, mistä nyt lähtisin ostamaan kortin Alexille, jotta hän voisi olla tyytyväinen minuun. Auton ikkunoita rapatessani mietin, että käyn myymälässä, joka on avoinna vuorokauden ympäri, koska en voi mennä tavalliseen kauppaan normaalina aukioloaikana valtavan häpeän tunteen vuoksi.” –Nettideittiturvan kokemusasiantuntija Ninnu kokemustarinassaan
Kun uhri on luovuttanut ostamansa lahjakortin tiedot huijarille, tämä pystyy joko käyttämään kortin varat sille osoitetussa palvelussa tai myymään kortin tiedot eteenpäin tahoille, jotka pystyvät muuttamaan ne käyväksi rahaksi. Yksi keino on ostaa lahjakortilla fyysisiä tuotteita, kuten suosittua viihde-elektroniikkaa, ja myydä ne edelleen. Rikollisen keinoin saadun rahan vaihtamista lailliseen omaisuuteen voidaan pitää uudenlaisena rahanpesuna, josta kiinnijäämisen riski on pieni.
Lahjakorttien hyödyntäminen romanssihuijauksissa on arkipäivää
Lahjakorttien käyttäminen huijaustarkoituksessa näkyy Suomen kaupoissa ja kioskeissa päivittäin. Nettideittiturva on saanut yhteydenottoja kaupan alalla työskenteleviltä henkilöiltä, jotka ilmaisevat huolensa ja turhautumisensa siitä, että palvelemaan asiakkaita, jotka mitä ilmeisimmin ovat joutuneet romanssihuijauksen tai muun petoksen uhriksi. Ostotilanteessa ei koeta olevan riittävästi mahdollisuuksia puuttua asiakkaiden toimintaan.
”Olen kaupassa töissä. Huomasin, että vanha nainen osti isoja määriä Applen ja Google Playn lahjakortteja. Siis jopa tonnilla tai tonneilla viikossa. Nainen suuttui kovasti, kun kasuaalisti kysyin, kelle menee, lapsenlapsilleko?” –Anonyymi vastaus Nettideittiturvan kokemuskyselyyn
Romanssihuijaukset aiheuttavat suomalaisille miljoonaluokan tappiot vuosittain, ja globaalilla tasolla häviöt lasketaan triljoonissa dollareissa. Lahjakorttien osuus kokonaisuudessa on merkittävä. Lahjakorttien etu rikollisille on se, että niiden käyttäminen hämärtää rahan arvoa, eikä uhri välttämättä kykene hahmottamaan häviämänsä rahan yhteissummaa. Huijareiden uhreiltaan vaatimien yksittäisten lahjakorttien arvo vaihtelee kympeistä satasiin, ja toistuvien pyyntöjen myötä uhri voi menettää kymmeniä tuhansia euroja.
”Aluksi hän pyysi vain kymmenen euron lahjakortin, jotta voisi jatkaa keskusteluja kanssani. Pikkuhiljaa hän halusi vain enemmän ja enemmän rahaa, eikä mikään summa tuntunut olevan tarpeeksi.” –Nettideittiturvan kokemusasiantuntija Ninnu kokemustarinassaan Nettideittiturvan kokemusasiantuntija Ninnu kokemustarinassaan
Romanssihuijauksen seuraukset ovat vakavia
Ihmiset joutuvat käymään läpi mittavia seurauksia joutuessaan romanssihuijauksen uhriksi. Tavallisesti talous- ja terveystilanne kriisiytyvät rajusti. Kun niskassa on jättimäiset velat ja esimerkiksi oma asunto on realisoitava, voi tilanne johtaa itsetuhoisiin ajatuksiin ja jopa tekoihin.
Yhteiskunnalle ilmiö on käymässä erittäin kalliiksi. Huijatut rahat päätyvät ulkomaille tekijöille, ja Suomeen jäävät negatiiviset seuraukset ja velkaantuneiden ihmisten kasvava joukko. Yhteiskuntamme maksaa romanssihuijausten seurauksista, kuten työkyvyttömyydestä ja pitkittyneestä stressi- ja traumaoireilusta.
Lahjakorttien käyttäminen verkkopetoksen välineenä on suhteellisen uusi ja monille tuntematon ilmiö. Nettideittiturva voi auttaa romanssihuijausten uhreja, mutta tietoa lahjakorttien varjopuolista tarvitaan ehdottomasti lisää. Kaupan alalle toivotaan mahdollisuuksia auttaa huijausten uhreja ja puuttua kassoilla tapahtuviin tilanteisiin.
Toivomme, että tulevaisuudessa lahjakortteja voisi käyttää turvallisesti esimerkiksi paremman jäljitettävyyden avulla. Lahjakorttien kätevyys ja helppous ovat etu kuluttajille, mutta valitettavasti myös rikolliset hyödyntävät näitä ominaisuuksia. Siksi lahjakortteja myyvillä tahoilla on tärkeä rooli vastuullisten ja turvallisten ratkaisujen kehittämisessä.
Kirjoittaja
Jimi Tikkanen, Nettideittiturva-hankkeen viestinnän suunnittelija, Sosped-säätiö
Lähteet
Breaking the Silence: How Gift Card Anonymity Fuels Crime. https://theknoble.com/breaking-the-silence-how-gift-card-anonymity-fuels-crime/.
GASA Global State of Scams Report: $1T Lost to Scams. https://www.feedzai.com/blog/gasa-global-state-of-scams-report-1t-lost-to-scams/.
Tietoverkkopetosrikollisuus vuonna 2024 poliisin silmin. https://poliisi.fi/-/tietoverkkopetosrikollisuus-vuonna-2024-poliisin-silmin.
What to Know About Romance Scams. https://consumer.ftc.gov/articles/what-know-about-romance-scams.